10.11.2011

Про генплан

Відповідь на запитання

Про генплан

 

Які документи необхідні для включення об'єкта до генерального плану будівництва?

 

Генеральний план — це документ, що передбачає не будівництво конкретних об'єктів, а концепцію розвитку міста.

Наведемо цитату із Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р. № 3038-VI: «..генеральний план населеного пункту — містобудівна документація, що визначає принципові вирішення розвитку, планування, забудови та іншого використання території населеного пункту…» (п. 2 ст. 1).

Дані генплану використовуються як вихідні дані при розробці іншої містобудівної документації, наприклад, плану зонування території, детального плану території. Місцеві правила забудови території також розробляються з урахуванням положення генплану.

Безумовно, з урахуванням матеріалів генплану розглядаються перспективні інвестиційні проекти.

Водночас замовником генплану є місцеве самоврядування чи адміністрація в особі, як правило, головного архітектора міста. Інвестор тут узагалі ні до чого, хоча неформально він може запропонувати певні інвестиційні програми та проекти.

Розробка генплану здійснюється згідно з ДБН Б.1-3-97, затвердженими наказом Держбуду України від 25.09.97 р. № 164. Відповідно до цього документа генплан складається з аналітичної частини, обґрунтувань та пропозицій.

Очевидно, до пропозицій і повинні потрапити інвестиційна програма чи проект.

 

Борис Бідій