22.09.2011

«Дивідендний» аванс з податку на прибуток

Відповідь на запитання

«Дивідендний» аванс з податку на прибуток

 

Підприємство-єдиноподатник збирається виплачувати дивіденди. Чи повинне воно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток?

 

Спочатку відповімо:

не завжди. А тепер поговоримо, коли та як юридична особа — єдиноподатник повинен сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток, а коли не повинен. І як це може бути пов'язане з будівельним процесом.

Обов'язок юридичних осіб

— емітентів корпоративних прав (у тому числі й платників єдиного податку) нараховувати і сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток — установлено п.п. 153.3.2 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК).

Коли потрібно сплатити авансовий внесок з податку на прибуток: до чи одночасно з виплатою дивідендів своїм акціонерам/власникам?

Чи можна зменшити суму нарахованого єдиного податку звітного періоду на суму сплаченого авансового внеску? Не можна.

За якою ставкою розраховується авансовий внесок з податку на прибуток? З 01.04.2011 р. по 31.12.2011 р. — за ставкою

23 %, нарахованою на суму фактично виплачуваних дивідендів.

А коли юридична особа — єдиноподатник

не повинна сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток? Деякі з передбачених у ПК винятків якраз стосуються учасників будівельного процесу. Так, згідно з абз. 1 пп. 153.3.2 і 153.3.5 ПК авансовий внесок з податку на прибуток сплачувати не потрібно (у тому числі у випадку з виплатою дивідендів юридичними особами — платниками єдиного податку), якщо дивіденди виплачуються:

фізичним особам;

— у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих підприємством, за умови, що така виплата жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента, незалежно від того, чи було такі акції (частки, паї) належним чином зареєстровано (відображено у змінах до статутних документів);

інститутами спільного інвестування;

— на користь власників корпоративних прав материнської компанії — у цьому випадку авансовий внесок не сплачується за умови, що сума виплачених дивідендів не перевищує суму доходів материнської компанії, отриманих у вигляді дивідендів від інших осіб. Якщо ж сума дивідендів, виплачених власникам корпоративних прав материнської компанії, перевищує суму отриманих такою компанією дивідендів, то сума перевищення обкладається авансовим внеском у звичайному порядку;

управителем фонду операцій з нерухомістю (далі — ФОН) при виплаті платежів власникам сертифікатів ФОН у результаті розподілу доходу ФОН.

 

Вікторія Петрушина