23.08.2012

Новини і події

Новини

Чергові зміни до ПКУ

12.08.2012 р. частково набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні» від 05.07.2012 р. № 5083-VI, яким внесено низку змін до Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Деякі його норми почнуть діяти лише з 01.01.2013 р. Серед нововведень звернемо увагу на наступні.

Нововведення, що набули чинності з 12.08.2012 р. :

ПДВ:

— форма податкової накладної (далі — ПН) доповнена новим обов’язковим реквізитом: «номер і дата митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України» (п. 201.1 ПКУ, у якому перелічено обов’язкові реквізити ПН, доповнено п.п. «ї»);

— введено додатковий критерій, якому повинен відповідати великий платник податків для отримання автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ: не можна, щоб він декларував від’ємне значення об’єкта обкладання податком на прибуток за підсумками останнього звітного (податкового) року (п.п. 200.19.8 ПКУ);

податок на прибуток:

— із ПКУ виключено абз. 2 та 3 п. 152.3, згідно з якими платники податку на прибуток зобов’язані подавати додаток ОК до декларації з податку на прибуток;

єдиний податок:

— запроваджено дві додаткові групи платників єдиного податку — групи п’ять та шість.

П’яту групу можуть обрати фізичні особи — підприємці, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб; обсяг доходу не перевищує 20 тис. грн.

Шосту групу можуть обрати юридичні особи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб; обсяг доходу не перевищує 20 тис. грн.

Ставки єдиного податку для нових груп складають: 1) 7 % доходу — у разі сплати ПДВ; 2) 10 % доходу — у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Зауважимо, що умови роботи у «старих» групах 1 — 4 залишаються без змін. Група 5 по суті є копією групи 3, а група 6 — копією групи 4. Різниця лише в розмірі ставки єдиного податку та обмеженні за виручкою (у плані інших правил роботи — усе таке саме).

Згідно з новою редакцією абз. 2 п.п. 298.1.2 ПКУ новостворені суб’єкти господарювання, які протягом 10 днів з дня державної реєстрації (раніше — до закінчення місяця, у якому відбулася держреєстрація) подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, установленої для груп 3 — 6, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Нововведення, що набудуть чинності з 01.01.2013 р. :

податок на прибуток:

— відповідно до оновленого п. 57.1 ПКУ деякі платники податку на прибуток ( крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, неприбуткових установ (організацій) та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують 10 млн гривень) будуть повинні щомісяця сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток у порядку та у строки, установлені для місячного податкового періоду (до 30 числа місяця, наступного за звітним), у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання квартальної податкової декларації.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

Плата за воду

З 1 липня 2012 року не є платниками збору за спеціальне використання води (далі — спецводозбір) водокористувачі, які використовують воду:

— виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок);

для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та платників єдиного податку.

Такі зміни були внесені до ПКУ відповідно до Закону України від 24.05.2012 р. № 4834-VI.

У своєму листі від 01.08.2012 р. № 20820/7/15-2117 ДПСУ зауважує, що податкова декларація зі спецводозбору подається за результатами звітних податкових періодів 2012 року. А тим суб’єктам господарювання, що були платниками спецводозбору у 1-2 кварталах й перестали бути ними з 01.07.2012 р., доведеться подавати звітність з цього збору до кінця 2012 року.

Джерело: www.nibu.factor.ua