13.12.2012

Щодо прийняття в експлуатацію індивідуальних садових, дачних будинків, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт

Лист від 05.01.2012 р. № 40-19-59

Щодо прийняття в експлуатацію індивідуальних садових, дачних будинків, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт

 

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 05.01.2012 р. № 40-19-59

 

Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» та Порядок прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж, затверджений наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 24.06.2011 р. № 91 (далі — Порядок), дають можливість за спрощеною процедурою прийняти в експлуатацію побудовані без дозволу на виконання будівельних робіт приватні житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, громадські будинки I та II категорій складності. За результатами проходження зазначеної процедури громадяни можуть реалізувати своє конституційне право власності на житло.

Відповідно до зазначеного Порядку замовник або уповноважена особа подає особисто або надсилає рекомендованим листом з описом вкладення до інспекції державного архітектурно-будівельного контролю за місцезнаходженням об’єкта заяву про прийняття в експлуатацію об’єкта за формою, наведеною у додатку 3 до цього Порядку, до якої додаються:

— два примірники заповненої декларації;

— звіт про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об’єкта з висновком про їх відповідність вимогам надійності і безпечної експлуатації;

— засвідчені в установленому порядку копії:

документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об’єкт;

технічного паспорта, виданого бюро технічної інвентаризації.

Заява про прийняття в експлуатацію об’єкта підписується також співвласниками земельної ділянки та зазначеного об’єкта (у разі їх наявності).

Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю (далі — інспекція) розглядає зазначені документи та приймає протягом тридцяти днів з дати їх подання рішення про реєстрацію декларації або її повернення.

Дані, зазначені у декларації, повинні узгоджуватись з документами, які подаються разом з нею. Згідно з частиною десятою статті 39 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» замовник відповідно до закону несе відповідальність за повноту та достовірність даних, зазначених у поданій ним декларації, та за експлуатацію об’єкта без зареєстрованої декларації.

Інспекція повертає декларацію замовнику, якщо вона подана чи оформлена з порушенням вимог, установлених цим Порядком. Повернення декларації з інших підстав не допускається.

Датою прийняття в експлуатацію об’єкта є дата реєстрації відповідною інспекцією декларації про готовність об’єкта до експлуатації.

Таким чином, органами державної влади створюються сприятливі умови для стимулювання введення в експлуатацію об’єктів індивідуального житлового будівництва.

 

Перший заступник Голови А. Григор