13.12.2012

Новини і події

Новини

Установлено заборону на зазначення ціни товарів, робіт і послуг не у гривнях

Законом України від 06.11.2012 р. № 5481-VI доповнено ст. 8 Закону України «Про рекламу» від 03.07.96 р. № 270/96-ВР новою нормою. У ній зазначено, що інформація про ціни на товари, тарифи на послуги, описані в рекламі, яка розміщується або розповсюджується на території України, наводиться виключно у гривні.

Закон від 06.11.2012 р. № 5481-VI набрав чинності з 29.11.2012 р. — з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

 

Податківці заперечують проти застосування факсиміле
при складанні податкової накладної та податкової звітності

Державна податкова служба України наказом від 22.11.2012 р. № 1047 затвердила Узагальнюючу податкову консультацію з питань застосування факсиміле при складанні первинних документів, документів бухгалтерської та податкової звітності.

На запитання, чи мають право платники податків при складанні податкової звітності використовувати факсиміле, податківці відмовили платникам податків у праві використовувати факсиміле при складанні податкової звітності.

Також платники податків при оформленні податкової накладної не мають права використовувати факсимільне відтворення підпису.

Крім того, у податковій консультації ДПСУ зауважила, що посадові особи органів ДПС не мають права використовувати факсиміле в податковому повідомленні-рішенні, податковій вимозі, наказі та направленні на проведення перевірки.

 

Мінсоцполітики роз’яснило, як компенсувати роботу
у вихідний день

Міністерство соціальної політики України (далі — Мінсоцполітики) в листі від 19.09.2012 р. № 321/13/133-12 нагадало, що відповідно до ст. 71 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) робота у вихідні дні забороняється. Залучення окремих працівників до роботи в ці дні допускається тільки з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи, організації та лише у виняткових випадках, що визначаються і в ч. 2 ст.71 КЗпП.

Залучення працівників до роботи у вихідні дні здійснюється за письмовим наказом (розпорядженням) роботодавця.

Відповідно до ст. 72 КЗпП робота у вихідний день може компенсуватися за угодою сторін наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі в подвійному розмірі.

Таким чином, спосіб компенсації роботи у вихідний день (надання іншого вихідного дня або підвищена оплата) визначається за угодою сторін трудового договору, і в наказі про залучення працівників до роботи у вихідний день роботодавець має конкретно зазначити, як саме працівнику компенсуватиметься робота у вихідний день.

Інший день відпочинку для кожного працівника доцільно визначати в наказі про залучення окремих працівників до роботи у вихідний день. Якщо цього не зроблено, працівник не має права самочинно визначати інший день відпочинку.

Питання стосовно строків надання іншого дня відпочинку в порядку компенсації за роботу у вихідний день законодавчо не врегульовано. Оскільки йдеться про відхід від правил про мінімальну тривалість щотижневого безперервного відпочинку (ст. 70 КЗпП), день відпочинку як компенсація за роботу у вихідний день має надаватися по можливості через короткий проміжок часу після роботи у вихідний день. Але сторони не позбавлені права домовитися про надання іншого дня відпочинку, приурочивши його, наприклад, до початку або кінця відпустки.

Також у листі роз’яснено порядок ведення обліку робочого часу працівників у надурочний час. Крім того, Мінсоцполітики рекомендувало визначати порядок компенсації за роботу у вихідний день у колективному договорі.

 

ДПСУ погодилася не обкладати ЄП переказ коштів
 з одного рахунка платника ЄП — юрособи на інший його рахунок

Розглядаючи деякі питання щодо застосування окремих норм Податкового кодексу України суб’єктами господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, ДПСУ у листах від 26.11.2012 р. № 6017/0/61-12/15-2216є, 9779/0/71-12/15-2217є зазначила, що кошти, які після оподаткування переказано з рахунка платника єдиного податку — юридичної особи на рахунок того самого підприємства в іншому банку, не підлягають повторному обкладенню єдиним податком за визначеною ставкою.

Джерело: www.nibu.factor.ua