28.02.2013

Новини і події

Новини

Роз’яснення щодо форм
№ КБ-2в і № КБ-3

У будівництві є дві примірні форми первинних документів з обліку — «Акт приймання виконаних будівельних робіт» (№ КБ-2в) та «Довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати» (№ КБ-3), які затверджені наказом Мінрегіонбуду від 04.12.2009 р. № 554 (із змінами, внесеними наказом Мінрегіону від 19.09.2011 р. № 195). На будовах (об’єктах), що здійснюються за рахунок бюджетних коштів і коштів підприємств, установ і організацій державної форми власності, взаєморозрахунки за виконані обсяги будівельних робіт здійснюються обов’язково на підставі форм № КБ-2в та № КБ-3.

Для підприємств, що виконують роботи за рахунок інших джерел фінансування, застосування примірних форм № КБ-2в і № КБ-3 є рекомендованим. У цих випадках може складатися інший документ, форма якого зазначається у договорі підряду, що забезпечує отримання інформації про дату, види, обсяги та вартість виконаних робіт, обчислення прибутку, з обґрунтуванням вартості та підтвердженням витрат матеріальних ресурсів.

Таку інформацію було розміщено на офіційному сайті Мінрегіону 22 січня 2013 року (див. http://www.minregion.gov.ua, вкладка Головна сторінка/Будівництво та архітектура/Ціноутворення, експертиза та контроль вартості у будівництві/Ціноутворення).

Джерело: www.minregion.gov.ua

 

Переплата з податку на прибуток може зараховуватися
в рахунок сплати авансових внесків: думка суду

Одна з основних проблем, що виникли у зв’язку із запровадженням з 01.01.2013 р. авансової сплати податку на прибуток, пов’язана із запереченням ДПСУ можливості зарахування переплати з податку на прибуток у рахунок сплати таких авансових внесків.

При цьому, незважаючи на незаконність подібного підходу, податківці вже активно його реалізують, а платникам залишається захищати свої інтереси шляхом оскарження відповідних податкових вимог у суді.

Так, Харківський окружний адміністративний суд у постанові від 31.01.2013 р. у справі № 820/486/13-а дійшов висновку, що податківці зобов’язані самостійно (без подання платником заяви) зараховувати переплату з податку на прибуток у рахунок сплати авансових внесків. При цьому з метою обґрунтування цього висновку суду було достатньо послатися на приписи п. 87.1 ПКУ.

Залишається сподіватися, що подальша судова практика, у тому числі в судах вищої інстанції, складатиметься для платників так само позитивно.

Джерело: nibu.factor.ua

 

Як визначати дату завершення імпортної операції

ДПСУ у листі від 29.12.2012 р. № 12875/0/71-12/22-3317 оприлюднила свою думку щодо визначення дати завершення імпортної операції для здійснення контролю за імпортними операціями.

Так, датою завершення імпортної операції є дата надходження товару на митну територію України, фактичного перетину ним митного кордону. При цьому надходження товару на митну територію України має підтверджуватися проставлянням відповідних митних забезпечень на товаросупровідних та товарно-транспортних документах, але за обов’язкової наявності митної декларації (далі — МД) типу ІМ-40.

Ураховуючи це, податківці вказали, що якщо на момент проведення документальної перевірки імпортера у нього є лише товаросупровідні або товарно-транспортні документи із зазначенням дати перетину (ввезення) такими товарами митного кордону України, але за відсутності належним чином оформленої МД типу ІМ-40, то з резидента стягується пеня за наявності прострочення.

Зазначимо також, що відповідно до змін, запроваджених постановою НБУ від 16.11.2012 р. № 475, на сьогодні тимчасово, на 6 місяців, уведено 90-денний строк розрахунків за зовнішньоекономічними операціями. Ця норма запрацювала з 19.11.2012 р.

При цьому на ЗЕД-операції, що розпочалися до набуття чинності постановою № 475, тобто до 19.11.2012 р., строк розрахунків залишився незмінним — 180 календарних днів. На ЗЕД-операції, що розпочалися з 19.11.2012 р., повинен розповсюджуватися строк розрахунків — 90 календарних днів.

У зв’язку з цим нагадаємо, що свого часу НБУ справедливо звернув увагу на те, що в цілях застосування цього правила ключову роль відіграє не дата укладення договору, а момент здійснення відповідної операції: вивезення товару, складання акта, перерахування передоплати.

Джерело: nibu.factor.ua