24.01.2013

Китайський Новий рік

Стаття

Китайський Новий рік

 

Із давніх часів Новий рік є головним та найтривалішим святом у Китаї.

 

Від чого залежить час початку китайського Нового
року
?

Дата Китайського Нового року обчислюється за місячним календарем. Настає це свято щороку в день першого молодика, що йде слідом за закінченням повного місячного циклу після зимового сонцестояння. Тобто це може бути будь-який день у проміжку між 21 січня та 21 лютого.

 

Коли починається новий рік за китайським календарем в 2013 році?

У 2013 році китайський (або східний) новий рік настане 10 лютого. Тож зустрічати його потрібно в ніч із 9 лютого на 10 лютого 2013 року. А закінчиться він 30 січня 2014 року (31 січня 2014 року почнеться рік зеленого дерев'яного Коня).

А 2013 рік — рік чорної водяної Змії.

 

Як ще називають китайський Новий рік?

Китайський Новий рік часто неофіційно називають «Місячний новий рік» або «Свято весни» (якщо дослівно перекласти з китайської).

«Місячним новим роком» його називають тому, що він є похідним елементом місячно-сонячного китайського календаря, а власне, його точна дата визначається на основі місячних фаз. Ці дні, як правило, перетворюються на фестиваль, що традиційно починається в перший день першого ж місяця китайського календаря та закінчується Святом ліхтарів, яке настає на 15-й день святкувань. У цю новорічну пору більшість китайців збираються сім'ями на свою щорічну вечерю возз'єднання.

Кожен новий рік пов'язаний з однією з 12 тварин та одним із п'яти елементів. Перший день Нового року починають із запуску феєрверків та вертушок та спалювання пахощів. Феєрверки мають відлякувати злих духів і цим привернути в сім'ю дух утихомирення і щастя. Наприкінці дня сім'я вітає повернення божеств додому після їх відвідування світу духів, де вони «звітували» про минулий рік, а потім віддає данину шануванню предків.

Китайський Новий рік є найдовшим і найважливішим святом у китайському місячному календарі. Походження цього свята належить до стародавніх часів, і в сучасних формі воно відбиває символічну повагу до міфів, вірувань і традицій, що збереглися в китайському суспільстві, — це свято стало відображенням того, як люди поводилися та у що вони вірили протягом багатьох століть історії Китаю.

На думку китайців, у цей перший весняний день відбувається пробудження природи, починається відлік нового річного циклу, оживають земля та паростки життя, що нею зберігаються.

Завершуються новорічні свята в Китаї Святом ліхтарів..

 

Найпопулярніші китайські традиції

1. На Новий рік у кожній китайській оселі обов'язково будуть апельсини та мандарини. Мандарини асоціюються китайцями з багатством та обов'язково дарують один одному по два плоди мандарина — символічне побажання достатку. Плід мандарина символізує золото, а плоди апельсина — успіх. Крім того, ці плоди яскраво забарвлені, а яскравий колір асоціюється із доброю долею. Якщо у фрукта є ще й стебло з листячком, то такий фрукт символізує родючість. Як ми купуємо та прикрашаємо до Нового року ялинку, так китайці купують живі мандаринові дерева в горщиках.

2. На Новий рік на стіл китайці ставлять довгі макарони, що символізують тривалий культурний шлях Китаю, і різати їх вважається неввічливим.

3. На Новий рік китайці готують ціле курча. Це — символ відродження, єдності та процвітання. Курчат зазвичай варять або тушкують просто з головою та лапами (не відрізаними).

4. Стиглий гранат символізує щастя і своїм яскравим забарвленням відганятиме злих духів. Ще один фрукт, що символізує єдність, який буде на столі, — диня.

5 . Ще один цікавий звичай — класти монету в галушки. Той, кому монета дістанеться, матиме дуже успішний новий рік.

6. . На столі обов'язково має бути насіння. Воно символізує родючість, багатство та врожайність, а також нагадує людям про можливість добрих подій у майбутньому.

7. До столу подають також і рибу. Її знову-таки готують цілою, залишаючи неторканими голову і хвіст. Причому при виборі риби в магазині купують рибу з чистими очима. Увечері напередодні Нового року з'їдають половину риби, а другу половину залишають на наступний день. Якщо до китайської оселі завітає гість, рибу слід повернути головою до нього — на знак поваги.

У китайців є ще багато інших цікавих традицій зі своїм історичним значенням, але хотілося б згадати традицію приносити Тацю Процвітання. На Таці Процвітання зазвичай пропонують дітям і гостям 8 різних солодощів, причому кожні мають своє символічне значення.

Традиційні солодощі на Таці Процвітання та їх значення: кокос (дух єдності й товариства), цукати з дині (міцне здоров'я), горішки лічі (сімейні стосунки), кумкуват (процвітання), лонган (плодючість), арахіс (довге життя), насіння лотоса (велика сім'я), насіннячка кавуна (щастя, істина). А які солодощі виберете ви?

 

За матеріалами інтернет-ресурсів