Темы статей
Выбрать темы

Залишки коштів місцевих бюджетів: куди можна спрямувати?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Нещодавно Законом № 3428* було внесено зміни до БКУ**. Серед цих змін у фокусі нашої уваги оновлений порядок спрямування залишків коштів місцевих бюджетів. Усі подробиці — далі.

* Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» від 08.11.2023 № 3428-IX.

** Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Напрями спрямування вільних залишків коштів місцевих бюджетів

Так, новим п. 228 розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» БКУ визначено напрями спрямування залишків коштів місцевих бюджетів у період дії воєнного стану.

При цьому йдеться про вільні залишки коштів місцевих бюджетів та залишки коштів спеціального фонду місцевих бюджетів (крім власних надходжень бюджетних установ та субвенцій з інших бюджетів, а також коштів місцевих внутрішніх та зовнішніх запозичень), які утворилися на кінець бюджетного періоду.

Такі залишки можуть бути спрямовані на:

— оплату праці працівників бюджетних установ;

— нарахування на заробітну плату;

— придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів;

— забезпечення продуктами харчування;

— оплату комунальних послуг та енергоносіїв;

— обслуговування та погашення місцевого боргу;

— соціальне забезпечення;

— створення умов для лікування, відновлення та реабілітації осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України;

— заходи та роботи з територіальної оборони та мобілізаційної підготовки;

— підтримку сил безпеки і оборони;

— проектування, будівництво, ремонт захисних споруд цивільного захисту (сховищ, протирадіаційних укриттів), споруд подвійного призначення та облаштування приміщень, які плануються до використання для укриття населення, будівництво фортифікаційних споруд;

— платежі, пов’язані з виконанням гарантійних зобов’язань АР Крим, обласної ради чи міської територіальної громади (з можливістю передачі таких коштів іншому місцевому бюджету).

До речі, аналогічну норму містить і ст. 46 Закону про держбюджет на 2024 рік*.

* Закон України «Про Державний бюджет на 2023 рік» від 09.11.2023 № 3460-IX.

Для спрямування залишків на зазначені цілі потрібне рішення відповідних місцевих рад (військових адміністрацій).

УВАГА!

Вищезазначені зміни запрацювали з 19.11.2023

Оновлена форма інформації щодо розподілу вільних залишків

Нещодавно Мінфін у листі від 04.12.2023 № 05210-16-6/33470 навів оновлену форму для заповнення інформації щодо розподілу вільних залишків коштів місцевих бюджетів починаючи з 01.02.2024 в інформаційно-аналітичній системі управління плануванням та виконанням бюджетів (далі — ІАС) «LOGICA».

Нагадаємо: відповідно до наказу № 488* місцеві фіноргани передають до Мінфіну інформацію про розподіл вільних залишків коштів місцевих бюджетів за загальним фондом шляхом внесення даних саме до ІАС «LOGICA».

* Наказ Мінфіну «Про затвердження Порядку обміну інформацією між Міністерством фінансів України та учасниками бюджетного процесу на місцевому рівні» від 30.08.2021 № 488.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше