№98

Податки & бухоблік, грудень, 2020/№ 98 Інші номери журналу ›
  • Податкова накладна після перевірки На жаль, уникнути помилок не виходить. А якщо помилки пов’язані з податковими накладними (ПН), то може постраждати податковий кредит (ПК). Особливо тривожно, якщо ПК зняли при перевірці. Але чи усе так безнадійно і чи можна потім реанімувати ПК? Давайте з’ясовувати на прикладі конкретних ситуацій.
  • Продати прискорено замортизовані ОЗ: чи можливо Підприємство у листопаді 2020 року придбало деревообробний верстат і комбайн. Чи можна до цих основних засобів застосувати прискорену податкову амортизацію та за яких умов? Чи можна після повної амортизації продати ці основні засоби в цілісному чи в розібраному вигляді? Відповідаємо на ці запитання!
  • «Поперед батька на шибеницю», або Показали раніше, ніж треба Типовою помилкою платників є запізніле відображення операцій. Тобто коли платник забув відобразити операцію в тому звітному періоді, коли це потрібно було зробити. Однак трапляється і навпаки. Тобто платник так сильно квапився відобразити операцію, що зробив це раніше, ніж потрібно. Як виправити подібний фальстарт? Розберемося в цьому питанні разом!
  • Удобрюємо посіви: правила обліку Щороку багато аграріїв підживлюють озиму пшеницю мікродобривами в осінній період. Цим вони не тільки підвищують її врожай, а й сприяють кращому протистоянню культури різним несприятливим факторам та поліпшують якість продукції. Вносити добрива, звичайно, буде агроном разом із трактористом, а обліковувати цю госпоперацію має бухгалтер. Про те, на що слід звернути увагу при осінньому підживленні озимих, поговоримо далі.
  • Не розшифрували підсумкову ПН? Чекайте звісточку від фіскалів Підприємства роздрібної торгівлі і громадського харчування, що реалізовують підакцизний товар, стали отримувати від податківців «листи щастя». Фіскали порівнюють вартість реалізованих товарів з ПДВ, відображених в додатку 6 до декларації акцизного податку, з їх реалізацією неплатникам за даними ЄРПН, виявляють розбіжності та вбачають заниження податкових зобов’язань (ПЗ) з ПДВ. А тому контролери вимагають надати пояснення, їх документальні підтвердження і навіть загрожують документальною позаплановою виїзною перевіркою*. Звідки ноги ростуть і що з цим робити? Давайте з’ясуємо.
  • Ліміт каси: за перевищення не карають? Багатьох наших читачів цікавить, яка відповідальність на них чекає у разі перевищення встановленого ліміту каси. Мабуть, цей інтерес підживлюється тим, що останнім часом щодо цього з’явилось роз’яснення податківців та різноманітні тлумачення і матеріали, які непрямо торкаються цього питання. Отже, висловимо свої думки.
  • Не утримали податок на репатріацію Юридична особа при виплаті доходів нерезиденту у серпні 2020 року випадково не утримала з такої суми податок на репатріацію. Нерезидент згоден повернути суму податку, який із нього мають утримати. Що загрожує за таке порушення і як повернення такої суми вплине на оподаткування.
  • Здам квартиру дружини або невістки… ФОП на єдиному податку надає в оренду власне та орендоване нерухоме майно (код КВЕД 68.20). Чи може він здавати в найм квартири своїх дружини та невістки, в яких сам не прописаний? Чи достатньо договору оренди з наймачами?
  • РРО-обов’язок перенесли на 2022 рік Законопроєкт від 01.12.2020 р. № 4439-д
  • Оновили декларацію з податку на прибуток Наказ Мінфіну від 29.10.2020 р. № 649
  • Дати відвантаження та отримання товару не збігаються: коли відображати ПК? Постачальник відвантажив товар 30 листопада, а фактично доставив його в грудні. Видаткова накладна (ВН) на товар датована 30.11.2020 р., а в товарно-транспортній накладній (ТТН) зазначена дата отримання товару — 01.12.2020 р. В якому місяці покупець може скористатися податковим кредитом (ПК) — у листопаді чи грудні (перша подія — відвантаження товару)?
  • Декретні ребуси На період перебування жінки у відпустці для догляду за дитиною до 3 років на роботу прийнято іншу працівницю. Вона також іде у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Плануємо прийняти ще одну працівницю за строковим трудовим договором. Що потрібно вказати у наказі про прийняття її на роботу? Чи можна буде звільнити другу та третю працівниць, якщо перша вийде на роботу?
  • Бухгалтерський тест за листопад Для бухгалтера головне — упевненість. Зрозуміло, коли під рукою підшивка журналу або «ай-фактор» — проблем немає. Але іноді відповідь потрібна миттєво. А давайте суто між нами перевіримо, чи добре «зайшли» теми листопадових номерів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі