Теми статей
Обрати теми

Усі електронні підписи, які мають українці, дійсні

Токени та кваліфікований електронний підпис (КЕП) — це та проблема, яка не дає нам спокою вже більше року. Попередження податкової про збереження КЕП на незахищеному носії стало вже чимось звичним. Ситуація загострюється тим, що 7 листопада закінчився перехідний період для старих електронних цифрових підписів (ЕЦП). Вони перестають вважатися такими, що відповідають вимогам Закону про електронні довірчі послуги*. Саме з цією датою ми пов’язували проблеми з підписами, які збережені не на захищених носіях (токенах) (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 10, с. 18). І от нещодавно Мінцифри надало цікаве роз’яснення**. Наводимо витяг із нього та свій коментар.

* Закон України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 р. № 2155-VIII.

** kmu.gov.ua/news/mincifri-usi-elektronni-pidpisi-yaki-mayut-ukrayinci-dijsni

Уже протягом двох років з моменту набуття чинності Законом про електронні довірчі послуги українці отримують лише сучасні електронні підписи європейського типу — кваліфіковані та удосконалені.

Таким чином Мінцифри разом з іншими державними органами забезпечили українцям можливість без перешкод перейти на нові електронні підписи та зручно ними користуватися. <...>

Які можливості є наразі в користувачів електронних довірчих послуг?

Удосконалений електронний підпис призначений для масового використання. Він найбільш доступний і за останні два роки прийшов на заміну застарілого ЕЦП. 92 % громадян користуються саме таким підписом. Головна його особливість — можливість зберігання на файловому носії, наприклад на звичайній флешці. Використовується у більшості життєвих ситуацій. Зокрема, під час отримання е-послуг на порталі «Дія», наприклад при відкритті ФОП.

Кваліфікований електронний підпис призначений для використання в ситуаціях, які потребують підвищеного захисту. Наприклад, державними службовцями чи нотаріусами. Головна його відмінність від удосконаленого електронного підпису — зберігання на захищеному носії — на токені чи у хмарі.

Протягом двох років відбувався перехід на нові електронні підписи. За цей час закінчилася дія усіх ЕЦП, адже термін їх використання саме два роки. Отже, усі електронні підписи, які видані протягом дії закону, дійсні. <...>

Коментар редакції

1. Мінцифри чітко розділяє удосконалений та кваліфікований електронні підписи. Головна відмінність КЕП від удосконаленого підпису — зберігання на захищеному носії — на токені чи у хмарі. Як приклад тих, хто мають використовувати цей підпис, Мінцифри наводить державних службовців та нотаріусів. Але зверніть увагу: КЕП мають використовувати всі платники податків. Саме про цей тип підписів йдеться у пп. 421.5, 48.5.1, 49.3, 52.1 ПКУ і т. д. А от про удосконалений електронний підпис у ПКУ не згадується.

2. У повідомленні Мінцифри зазначено, що усі електронні підписи, які видані протягом дії закону, дійсні. Хоча на практиці більшість тих, хто отримував КЕП після 07.11.2018 р., отримував їх саме на звичайних флешках. Навіть кваліфікований надавач електронних довірчих послуг при ДПСУ усупереч своєму Регламенту робив саме так. Сподіваємося, що податківці візьмуть до уваги це роз’яснення Мінцифри і не примушуватимуть використовувати токени.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі