Теми статей
Обрати теми

Неповернення зворотної тари

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Із ПДВ-наслідками несвоєчасного повернення зворотної тари ви можете ознайомитися на с. 23 сьогоднішнього номера. А якщо тара не буде повернена у строки, встановлені в договорі, або взагалі після закінчення строку позовної давності? Які бухгалтерські та прибуткові наслідки виникнуть у сторін договору? Давайте з цим розберемося.

Строки повернення тари

У загальному випадку засоби упаковки багаторазового використання підлягають поверненню в 30-денний строк (п. 4 Правил № 15). Проте для окремих видів тари Правила № 15 встановлюють персональні строки повернення. Наприклад, тара з-під риби і рибних продуктів підлягає поверненню протягом 10 днів при поставках у межах одного населеного пункту і 20 днів при міжміських поставках (п. 67 Правил № 15). Хлібна тара має бути повернена не пізніше наступного дня після отримання товару (п. 65 Правил № 15).

Якщо сторони хочуть застосувати інші часові рамки для повернення тари, то про це обов’язково треба зазначити в договорі. При розгляді спірних ситуацій суди зазвичай орієнтуються на строки повернення тари, записані в договорі (див. постанову ВГСУ від 13.07.2016 р. у справі № 911/442/16 // reyestr.court.gov.ua/Review/59106181). Тобто тоді пріоритет матимуть умови договору.

Якщо забули повернути тару

Як правило, зворотну тару передають із грошовою заставою. У такому разі якщо покупець не поверне тару, то продавець має право звернути стягнення на предмет застави — грошові кошти (ч. 1 ст. 589 ЦКУ). Причому за рахунок предмета застави він може погасити не лише вартість неповерненої тари, але і сплату процентів, неустойки, відшкодування збитків, нанесених порушенням зобов’язання, а також витрат, понесених у зв’язку з пред’явленням вимоги, якщо інше, звичайно, не встановлене договором (ч. 2 ст. 589 ЦКУ).

При цьому згідно з ч. 2 ст. 590 ЦКУ заставодержатель придбаває право звернення стягнення на предмет застави не лише після закінчення строку позовної давності, але вже тоді, коли зобов’язання не буде виконано у встановлений строк, тобто в строк, передбачений договором.

А тепер продемонструємо, як це виглядатиме в обліку.

Тара з переходом права власності

Заставна тара у продавця. Зворотну тару, за якою право власності переходить до покупця, постачальник виключив зі складу активів у момент її передачі: Дт 377 — Кт 204, 284. Отриману у забезпечення зобов’язання з повернення тари заставу він показав записом: Дт 311 — Кт 685, Дт 06.

При настанні строку її повернення в погашення заборгованості за неповерненою тарою продавець направляє заставну суму: Дт 685 — Кт 377, Кт 06

Якщо застави не вистачило, то після закінчення строку давності залишок безнадійної дебіторської заборгованості він списує на витрати періоду: Дт 944 — Кт 377. Резерв сумнівних боргів (РСБ) під таку заборгованість не створюють, оскільки вона не є фінансовим активом.

У прибутковому обліку високодохідники і малодохідники-добровольці на суму витрат від списання дебіторської заборгованості показують збільшуючу різницю за ряд. 2.1.3 додатка РІ до декларації з податку на прибуток. Одночасно вони відображають зменшуюче коригування за ряд. 2.2.3 додатка РІ, оскільки списана дебіторка відповідає ознакам безнадійності, визначеним п.п. 14.1.11 ПКУ.

Заставна тара у покупця. Якщо повернення тари забезпечене заставою і сума застави (Дт 377 — Кт 311, Дт 05) покриває вартість неповерненої тари (Дт 284 — Кт 631), за якою переходить право власності, то у покупця така тара при настанні строку її повернення не може розцінюватися як безоплатно отримана. Адже компенсацією продавцеві за неї буде заставна сума, сплачена при отриманні тари. У обліку при цьому одержувач тари робить запис: Дт 631 — Кт 377*, Кт 05.

* Для заборгованості, до якої застосовують такі способи забезпечення, як порука, гарантія, застава, завдаток, передбачені гл. 49 ЦКУ, РСБ не створюють (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 23, с. 24).

Якщо заставна сума не покрила кредиторську заборгованість за неповернену тару, то після закінчення позовної давності різницю включають у дохід: Дт 631 — Кт 717

Сума відображеного доходу безпосередньо позначиться на прибутковому об’єкті. Адже ПКУ ніяких різниць для таких доходів не передбачає.

Незаставна тара у продавця. За ситуації, коли неповернена тара була передана без застави і право власності на неї перейшло (Дт 377 — Кт 204, 284, Дт 377 — Кт 641/ПДВ), продавець після закінчення строку позовної давності включає безнадійний борг до складу своїх витрат: Дт 944 — Кт 377. Одночасно суму списаної дебіторки відображають у позабалансовому обліку (Дт 071), де її обліковують не менше 3 років з дати списання.

Високодохідники і малодохідники-добровольці в прибутковому обліку засвітять збільшуючу різницю за ряд. 2.1.3 і зменшуюче коригування за ряд. 2.2.3 додатка РІ до декларації з податку на прибуток. Адже списана дебіторська заборгованість вписується в поняття безнадійності з п.п. 14.1.11 ПКУ.

Незаставна тара у покупця. Якщо отримана без застави зворотна тара з переходом права власності (Дт 284 — Кт 631, Дт 644/1 — Кт 631, Дт 641/ПДВ — Кт 644/1) не повернена, то після закінчення строку давності покупець відносить суму непогашеної кредиторської заборгованості до складу доходів: Дт 631 — Кт 717. Податківці вимагають нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ, щоб загасити раніше відображений податковий кредит: Дт 949 — Кт 641/ПДВ.

У прибутковому обліку ніяких коригувань тут не буде. Тому бухобліковий дохід безпосередньо збільшить прибутковий об’єкт.

Тара без переходу права власності

Заставна тара у продавця. Якщо зворотна тара без переходу права власності забезпечується заставою, то заставні кошти не є доходом для постачальника товару, упакованого в тару, — одержувача коштів (Дт 311 — Кт 685, Дт 06).

У момент передачі поворотної (заставної) тари без переходу права власності жодних облікових наслідків у продавця не виникає. Характерна така ситуація для інвентарної тари, що має індивідуальні ознаки, тобто необоротної. Тара залишається у нього на балансі. Адже фактично відбувається тільки зміна місця зберігання тари: Дт 115/2 — Кт 115/1.

Якщо покупець так і не поверне тару, то продавець спише її з балансу. Адже така неповернена тара перестає відповідати критеріям визнання активом: Дт 132 — Кт 115/2, Дт 976 — Кт 115/2.

У момент списання неповерненої тари у продавця виникне питання з ліквідаційним ПДВ. Тому якщо така тара за податковими мірками:

— ОЗ (вартість її більше 20000 грн), то від ПДВ врятує п. 189.9 ПКУ;

— не ОЗ (вартістю менше 20000 грн), то податківці можуть зажадати нарахувати компенсуючі ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ, мовляв, п. 189.9 ПКУ не для них (Дт 949 — Кт 641/ПДВ).

А ось суму отриманої застави постачальник зворотної тари зараховує в дохід у вигляді компенсації вартості неповерненої тари при настанні строку її повернення: Дт 685 — Кт 719.

У прибутковому обліку високодохідники і малодохідники-добровольці покажуть ліквідаційні різниці за неповерненою тарою, яка вписалася в податкове визначення основних засобів (ОЗ) з п.п. 14.1.138 ПКУ: збільшуючу — за ряд. 1.1.2, зменшуючу — за ряд. 1.2.2 додатка РІ до декларації з податку на прибуток.

Заставна тара у покупця. Видана продавцеві застава витратами для одержувача тари не є (Дт 377 — Кт 311, Дт 05). Саму зворотну тару без переходу права власності покупець обліковує лише в позабалансовому обліку (Дт 023).

Неповернена тара вважається для покупця безоплатно отриманою. Тому він списує її із позабалансового обліку (Кт 023) і ставить собі на баланс інвентарну тару записом: Дт 153 — Кт 424, Дт 115 — Кт 153.

Сума застави, яка залишилася у продавця, потрапляє у витрати одержувача зворотної тари: Дт 949 — Кт 377

Ніяких податкових різниць за такими операціями не виникає. В усьому тут орієнтир — бухфінрезультат.

Зараховану на баланс необоротну тару покупець має право амортизувати у бухгалтерському і податковому обліку. Але одночасно визнаватиме дохід: Дт 424 — Кт 745.

Незаставна тара у продавця. У ситуації неповернення тари, переданої без переходу права власності і не забезпеченої заставою, продавець спише її з балансу: Дт 132 — Кт 115/2, Дт 976 — Кт 115/2. Одночасно вартість такої неповерненої тари фіксують в позабалансовому обліку (Дт 072) до моменту отримання відшкодування від покупця або закінчення трирічного строку.

При списанні неповерненої тари з балансу у продавця також маячать ПЗ з ПДВ. Тому діємо, як і в ситуації із заставною тарою.

Високодохідники і малодохідники-добровольці покажуть ліквідаційні різниці за неповерненою тарою, яка підпадає під податкові ОЗ: збільшуючу — за ряд. 1.1.2, зменшуючу — ряд. 1.2.2 додатка РІ до прибуткової декларації.

Незаставна тара у покупця. Неповернену після закінчення строку давності тару, не забезпечену заставою без переходу права власності (Дт 023), її одержувач спише із позабалансу (Кт 023) і поставить на баланс, як безоплатно отриману. По необоротній тарі він зробить проводку: Дт 153 — Кт 424, Дт 115 — Кт 153.

Податкових коригувань у покупця у цей момент не виникне. Проте неповернену необоротну тару він зможе амортизувати. Щоправда, одразу визнає дохід: Дт 424 — Кт 745.

У податковому обліку високодохідників і малодохідників-добровольців неповернена тара, яка вписалася в податкове визначення ОЗ згідно з п.п. 14.1.138 ПКУ, у загальному порядку братиме участь у розрахунку амортизаційних різниць зі ст. 138 ПКУ.

Висновки

  • Якщо за заставною тарою переходить право власності, то при неповерненні її в установлений строк постачальник робить проводку Дт 685 — Кт 377, Кт 06, а покупець — Дт 631 — Кт 377, Кт 05.
  • Неповернення незаставної тари відображається в бухобліку тільки після закінчення строку позовної давності. Продавець включає у витрати, покупець — у доходи.
  • Якщо покупець не повертає інвентарну тару (без переходу права власності), то у продавця є ризик нарахування компенсуючого ПДВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі