Теми статей
Обрати теми

Договірні штрафи за неповернення тари

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство відвантажило покупцю товар у зворотній тарі. Але через різні причини тару так і не було повернуто. За умовами договору у випадку неповернення тари на покупця накладаються штрафні санкції. Як відобразити в обліку накладення штрафу на покупця за неповернення тари? (м. Харків)

Документування. Якщо в договорі прописано, що за неповернення чи несвоєчасне повернення тари на покупця накладається штраф (його розмір можна відшукати в п. 95 Правил № 15, див «Тара: якою вона буває?»), то у постачальника є всі необхідні умови, щоб покарати покупця-порушника.

Щоб накласти штраф за таке порушення, постачальник має виставити покупцю претензію

У ній слід зазначити, за що накладається штраф і який його розмір. Якщо покупець погоджується з претензією, то можна братися до відображення її в обліку.

Також вважаємо, що у випадку неповернення тари постачальник має право вимагати відшкодування вартості неповерненої тари. Якщо тара заставна, то забрати собі отриману заставу.

Бухоблік. Після того як покупець погодив претензію, продавець у себе в обліку має визнати дохід з одночасним визнанням на суму штрафу дебіторської заборгованості. Для обліку доходу постачальник використовуватиме субрахунок 715 «Одержані штрафи, пені, неустойки». На це прямо вказують Інструкція № 291 та Мінфін у листі від 11.07.2019 р. № 35210-06-63/17879.

Дебіторську заборгованість за визнаною претензією він відображатиме на субрахунку 374 «Розрахунки за претензіями». Ураховуючи це, в момент погодження претензії продавець формує проводку: Дт 374 — Кт 715.

Покупець-порушник суму погодженої претензії буде відносити до складу витрат періоду, а саме інших операційних витрат (пп. 6 та 20 НП(С)БО 16). Тобто суму штрафу він має відобразити в обліку за датою визнання штрафу (претензії) проводкою: Дт 948 — Кт 63, 685.

Податок на прибуток. У постачальника все буде за правилами бухобліку. Жодних коригувань фінрезультату при отриманні штрафів не виникає. Тобто суму штрафів постачальник включить до доходу та збільшить фінрезультат і оподатковуваний прибуток.

У покупця-порушника, який є:

1) малодохідником — усе буде за правилами бухобліку. Річ у тім, що такий платник штрафних податкових різниць не застосовує;

2) високодохідником або малодохідником-добровольцем — усе залежатиме від того, на користь якого суб’єкта господарювання він визнаватиме штрафні санкції. Так, якщо він визнає штрафні санкції за неповернену тару на користь:

звичайного платника податку на прибуток, то в нього все буде за правилами бухобліку, оскільки в цьому випадку податкові різниці не застосовуються;

— осіб, які не є платниками податку на прибуток (крім фізосіб, що сплачують ПДФО) або є платниками податку на прибуток — нульовиками (застосовують ставку 0 %), то слід застосувати податкову різницю за п.п. 140.5.11 ПКУ. А саме фінрезультат до оподаткування слід збільшити на суму витрат від визнаних штрафів (пені, неустойок), нарахованих за цивільно-правовими договорами.

ПДВ. Ані в покупця, ані у продавця визнання штрафу за неповернення тари на ПДВ-облік не вплине, бо до бази оподаткування ПДВ згідно з абз. 5 п. 188.1 ПКУ суми неустойки (штрафів та/або пені) не входять.

Отже, нараховувати ПДВ на суму штрафів не доведеться.

Водночас неповернення тари, визначеної індивідуальними ознаками, вимагає від постачальника нарахувати компенсуючі податкові зобов'язання згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ, оскільки вона вважатиметься такою, що використана не в господарській діяльності.

При неповерненні тари, визначеної родовими ознаками, нараховувати компенсаційні зобов’язання не слід, оскільки тара в момент передачі її покупцю була списана з балансу, тобто використана в господарській діяльності.

Єдиний податок. Тут цікавий тільки продавець. Тому що для покупця-спрощенця визнані штрафи будуть витратами, які на оподаткування не впливають.

Для постачальника-спрощенця отримані штрафи за неповернення тари є його оподатковуваним доходом

У ПКУ немає жодних особливих правил, які б дозволяли не відносити такі суми до доходу спрощенця. При цьому скористатися положенням п. 292.15 ПКУ не вдасться. Адже штрафи та компенсація збитків — це різні речі.

Приклад. За несвоєчасне повернення зворотної тари постачальник виставив претензію покупцю на штраф у сумі 8000 грн. Покупець із претензією погодився.

Облік штрафів за несвоєчасне повернення тари

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,

грн

Дт

Кт

У продавця

1

Покупцем погоджено претензію за несвоєчасне повернення тари

374

715

8000,00

2

Отримано розмір штрафу, визначений у претензії

311

374

8000,00

У покупця

1

Отримано і погоджено претензію продавця

948

685

8000,00

2

Перераховано штраф за отриманою претензією

685

311

8000,00

Сергій Децюра, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі