Теми статей
Обрати теми

Переходимо на використання зворотної тари

Вишневський Михайло, податковий експерт
Підприємство займається виробництвом продукції. Свою продукцію воно продає у тарі і вартість тари включає до вартості товару. Тара, в яку упаковується продукція, багаторазового використання. Чи можна підприємству назвати тару, в яку упаковано товар, зворотною тарою та обліковувати її окремо від продукції?

Тара окремо від вмісту

Про те, чи слід включати вартість тари до вартості продукції, вирішує підприємство самостійно. Якщо для пакування продукції використовується одноразова тара, то тут все однозначно — тара є невід’ємним компонентом продукції, а тому є складовою вартості продукції.

Якщо пакується продукція в багаторазову тару, то тут виробник сам має прийняти рішення, вигідно йому включати вартість тари до вартості продукції чи доцільніше визнати таку тару зворотною та обліковувати окремо від проданої продукції.

Якщо підприємство спочатку вважало тару, в якій продається продукція, складовою своєї продукції, а тепер переглянуло свої підходи та вирішило її кваліфікувати як зворотну, то на це в підприємства є повне право. Головне, щоб:

1) тара за своїм функціоналом належала до багаторазової тари;

2) про те, що покупець придбає товар у зворотній тарі, було зазначено в договорі.

Тому, по суті,

будь-який продавець продукції, щоб зекономити (на чому — див. нижче), може спробувати обліковувати продукцію та упаковку окремо

По суті, так можна чинити не тільки з власновиробленою продукцією, упакованою в багаторазову тару, а й з придбаною в інших. Але для того, щоб це зробити, потрібно спочатку задокументувати розукомплектування придбаного товару на продукцію і тару, а потім продавати їх окремо. Цілком можливо, заморочки з розукомплектуванням принесуть непогану користь.

У чому вигода для оптовика

Якщо виробник продукції вирішив окремо відображати в обліку обороти за товаром і окремо за тарою, то цей крок може принести йому певні дивіденди. Насамперед при продажу товару у зворотній тарі оптовий продавець зможе зекономити на сплаті ПДВ.

Судіть самі. Якщо підприємство не зазначає в договорі постачання, що тара під отриманим товаром зворотна (заставна), то прийнято вважати всю тару, яка продається разом із товаром, одноразовою. Отже, на вартість тари продавець нараховує податкові зобов’язання з ПДВ.

Водночас ніхто не забороняє підприємству визнати тару, в якій він продає свою продукцію, не одноразовою, а зворотною (звісно, якщо фактично тара, в якій продано продукцію, може вважатися такою). Але, щоб так зробити, потрібно поставити умову перед покупцями (споживачами), що після використання товару, який міститься у тарі (його продажу чи споживання), таку тару слід повернути продавцю, а покупцю при цьому буде компенсована її вартість, сплачена під час придбання товару. Про те, що тара є зворотною і за її передачу покупець вносить заставну вартість, слід зазначати в договорі купівлі-продажу.

Якщо так вчинить постачальник, то він окремо продаватиме товар, що продається, і тару, в якій він продається.

При здійсненні такої операції:

1) вартість тари не потрапить до вартості проданої продукції, а отже, і до бази оподаткування ПДВ за товаром;

2) на вартість тари постачальник узагалі ПДВ не нараховуватиме. Річ у тім, що відповідно до п. 189.2 ПКУ вартість тари, яка згідно з умовами договору (контракту) визначена як зворотна (заставна), до бази оподаткування не включається. Якщо ж тару покупець не поверне протягом 12 місяців, то така тара стане об’єктом оподаткування в покупця продукції. Детально про ПДВ-облік у випадку неповернення тари читайте «Тара і ПДВ» цього номера.

Таким чином, якщо постачальник буде окремо поставляти товар, а окремо зворотну тару, то він може непогано зекономити.

Зворотна тара і роздріб

Вигода. У роздрібній торгівлі зазвичай не передбачається повернення тари від покупця продавцю. Тобто прийнято вважати всю тару, що продається в роздріб, одноразовою. Водночас ніхто не забороняє роздрібному торговцю також продавати окремо товар і тару в ній. Так, наприклад, інколи чинять роздрібні торговці пивом у скляних пляшках.

Вигода від здійснення окремого продажу пива і скляних пляшок, які визнані зворотною тарою, в тому, що вартість пляшки не потрапить до вартості товару, що продається. А отже,

вартість тари у роздрібного торговця не потрапить як до бази оподаткування ПДВ, так і до бази оподаткування роздрібним акцизом

Вартість не потрапляє до:

1) бази оподаткування ПДВ через дію вищезгаданого п. 189.2 ПКУ. За ним вартість тари, яка згідно з умовами договору (контракту) визначена як зворотна (заставна), до бази оподаткування не включається.

Головна проблема при роздрібній торгівлі — це чітко встановити, що тара, в якій продається товар (наприклад, пиво), є зворотною і заставною. Щоб це сталося, слід, наприклад, розмістити оголошення на видному місці в місті роздрібної торгівлі про те, що товар продається у зворотній тарі, а також зазначити прямо в чеку, який видається покупцю, про те, що він придбаває товар і сплачує заставну суму за зворотну тару. Наявності такого оголошення та вказівки в первинному документі про зворотність тари буде напевно достатньо для того, щоб тару, в якій продається товар у роздріб, можна було назвати зворотною;

2) до бази оподаткування акцизним податком, оскільки зворотна тара не є акцизним товаром.

РРО-облік. Якщо роздрібний торговець вирішить мати справу із зворотною тарою, то тоді йому слід належним чином проводити таку операцію через РРО.

Передусім у РРО слід запрограмувати дві товарних позиції:

1) сам товар, що продається у зворотній тарі. При цьому такий товар оподатковуватиметься ПДВ та акцизним податком;

2) зворотну тару, в яку упаковується товар (наприклад, скляну пляшку). Такий товар продаватиметься без оподаткування ПДВ та акцизним податком.

При продажу товару і тари касир має пробити через РРО чи ПРРО чек, в якому фігуруватимуть дві товарних позиції. При цьому з покупця продавець вимагатиме плату за тару. Така оплата вважатиметься заставною вартістю тари. Бо інакше фіскали можуть вважати, що на продаж зворотної тари не поширюється дія п. 189.2 ПКУ (деталі — «Зворотна тара наділена родовими ознаками»).

Коли споживач використає придбаний товар (скуштує пиво) і прийде повертати тару продавцю, то в обмін на таку тару йому слід видати отриману при продажу заставу за тару.

При цьому пам’ятайте, що операція з повернення коштів покупцю є розрахунковою операцією в розумінні Закону про РРО. А тому операцію з повернення застави за тару покупцю потрібно також проводити через РРО. Тобто, крім коштів за отриману тару, слід буде видати покупцю й чек РРО з сумою повернутих коштів за тару.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі