№66

Податки & бухоблік, серпень, 2021/№ 66 Інші номери журналу ›
  • Випадки появи металобрухту З’явитися металобрухт може практично в кожного підприємства. Ситуацій багато: металобрухт від ліквідації ОЗ або МНМА, це і непридатні МШП, і товари, що зіпсувалися або неліквідні. У виробничих підприємств металобрухт може з’явитися від відходів або браку виробництва. Як правильно в кожному випадку оформити надходження металобрухту в обліку? Які податкові наслідки виникають при оприбуткуванні металобрухту у підприємства? Давайте розбиратися.
  • Поява макулатури на підприємстві Утворенням на підприємстві макулатури нікого не здивуєш. Вона може виникати абсолютно в будь-якого підприємства, наприклад зі списаної літератури, документації. У торговельних підприємств макулатура з’являється при списанні паперової упаковки, у виробничих підприємств — зазвичай у вигляді відходів виробництва. Про те, як відобразити в обліку появу на підприємстві макулатури, дізнаєтеся в цій статті.
  • Здавання металобрухту і макулатури Тепер розберемося з тим, як здати макулатуру і металобрухт. Як правильно в обліку відобразити їх реалізацію? Які облікові особливості виникають при продажу таких запасів? Що з послугами з вивезення металобрухту і макулатури, оплаченими сторонній організації? Відповіді знайдете в статті.
  • Металобрухтна ПДВ-пільга Вирішивши пустити на реалізацію металобрухт, що накопичився, підприємство неодмінно зіткнеться з металобрухтною ПДВ-пільгою. Як правильно застосовувати цю пільгу з ПДВ? Чи чекають на підприємство розподільчі та компенсуючі нарахування податкових зобов’язань? Як правильно задекларувати пільгову операцію у ПДВ-звітності? Розглянемо усі тонкощі такого пільгового постачання.
  • Пільга щодо макулатури: наслідки застосування Вирішивши здати на утилізацію макулатуру, що назбиралася, платник тут же стикається з макулатурною ПДВ-пільгою. Як її правильно відобразити в ПДВ-обліку? Які наслідки чекають платника, що здійснює виключно оподатковувані операції? Чи треба нараховувати компенсуючі ПЗ і розподіляти ПДВ? Давайте розбиратися разом.
  • Неоподатковувані відходи виробництва: питання ПДВ У виробничій діяльності багатьох підприємств утворюється металобрухт як відходи обробки сировини (стружка, обрізки і так далі). Зрозуміло, ніхто такий цінний побічний продукт викидати не збирається. Його треба реалізувати з максимальною вигодою. І тут платника підстерігає черговий квест: як бути з ПДВ? Відповідь на це давнє питання знаходимо в постанові ВС від 07.07.2021 р. у справі № 540/726/19*.
  • ФОП на загальній системі: що робити з металобрухтом? ФОП на загальній системі оподаткування ліквідовує об’єкт основних засобів (ОЗ), у результаті з’являється металевий каркас, який він хоче здати на металобрухт. Як ці операції позначаться на його обліку?
  • Постачання металобрухту: вид діяльності для ЄП Підприємство-єдиноподатник хоче здати на металобрухт непридатний до використання верстат. Чи потрібно єдиноподатнику отримати відповідний код КВЕД (наприклад, 46.77 «Оптова торгівля відходами і металобрухтом» або 39.00 «Інша діяльність з поводження з відходами»), якщо постачання металобрухту очікується разово?
  • Відкриваємо пункт прийому металобрухту Прийом вторсировини у населення, насправді, досить прибутковий бізнес. Отже, такий напрямок діяльності завжди притягував увагу підприємців. Давайте з’ясуємо, які основні вимоги до організації приймального пункту металобрухту висуває нинішнє законодавство.
  • Оформляємо закупівлю металобрухту У цій статті в стислій формі ви дізнаєтеся про основні нюанси оформлення операцій із закупівлі металобрухту підприємством у фізичних осіб. В які строки видавати кошти на закупівлю металобрухту, якими документами оформляти ці операції. Отже, розбираємося...
  • Приймаємо металобрухт та макулатуру від населення: що з ПДФО та ВЗ? Здають металобрухт та макулатуру люди різного соціального статусу. Дехто хоче таким чином позбавитися непотребу або заробляє цим на життя. Для когось важливо долучитися до покращення екології. Та у будь-якому разі суб’єктів господарювання, що приймають вторсировину від фізичних осіб, завжди хвилює питання щодо оподаткування ПДФО та ВЗ доходу здавальників. Може, ще й 4ДФ потрібно подавати? Зараз розповімо.
  • Розбіжності у вазі в торговців металом Спецпідприємство займається оптовим продажем відходів і металобрухту. При придбанні металобрухту фіксуються такі дані: грязна вага/засмічення/чиста вага. Ми оплачуємо постачальникові за чисту вагу. Далі при реалізації відбувається зважування і фіксуються такі ж дані: грязна вага/засміченість/чиста вага, і покупець так само оплачує за чисту вагу. За якою вагою прибуткувати металобрухт, якщо через різницю у вазі в постачальника і покупця та відсотка засміченості вага при придбанні металобрухту не збігається з вагою при реалізації? Куди списувати розбіжність у вазі? Як відобразити ці операції в обліку?
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі