№69

Податки & бухоблік, серпень, 2021/№ 69 Інші номери журналу ›
  • е-Лікарняні: прогрес чи катастрофа? Тестовий період переходу з паперових на електронні листки непрацездатності добіг кінця. З 01.09.2021 р. лікарняні накриє повсюдна (?) діджиталізація. Добре це чи погано? Відразу скажемо, задум гарний. Адже не доведеться перевіряти, чи всі печатки проставлені на бланку лікарняного, чи правильно вказали назву підприємства тощо. Але задум задумом, а важлива його реалізація. На жаль, вона шкутильгає на всі чотири лапи.
  • Службове авто — на пальному директора До нас звернувся читач з такою ситуацією. Придбали авто для директора на підприємство. Він їздить на ньому виключно в робочий час і в інтересах підприємства (закріплено наказом). Гроші на ПММ він витрачає власні, авансовий звіт та підтвердні документи (чеки) в бухгалтерію не надає, компенсації від підприємства не вимагає. Читача (бухгалтера) цікавить таке. Чи не вважатимуть податківці, що авто не використовується для господарських потреб? Якщо підприємство щодня заповнює подорожні листи і не компенсує директору витрати на придбання ПММ, чи не будуть вважатися для підприємства доходом такі невідшкодовані витрати на ПММ? Міркуємо і шукаємо відповіді разом.
  • ПЗ за п. 198.5 за розблокованими ПН Підприємство здійснює пільгові постачання, тому щомісячно компенсує податковий кредит (ПК) — складає зведені податкові накладні (ПН) за п. 198.5 ПКУ. Від постачальника надійшла квітнева ПН, що потрапила під блокування і розблокована постачальником у кінці липня. У якому періоді (липні чи квітні з уточненням ПДВ-декларації за квітень) треба за такою ПН нарахувати компенсуючі ПЗ?
  • Відпустка чи прогул: підказки для роботодавця За прогул працівника можна звільнити за п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП. Проте на практиці часто виникають труднощі. Наприклад, незрозуміло, чи можна відсутність працівника на роботі в тій чи іншій ситуації розцінити як прогул? Чи можна звільнити працівника за прогул у разі самовільного використання відпустки? Чи має значення відсутність наказу роботодавця про надання відпустки працівнику, на яку він має безумовне право? Нещодавно Верховний Суд відповів на ці запитання.
  • Шпаргалка із заповнення ПН Значення податкової накладної (ПН) добре відоме будь-якому платнику ПДВ. Правильно складена і зареєстрована ПН важлива і для покупця, і для продавця. Ну а оскільки форма податкової накладної змінюється із завидною регулярністю, сьогодні ми хочемо нагадати правила заповнення цього непростого документа.
  • Календар бухгалтера на вересень 2021 року
  • Календар робочого часу — 2022 Холодний червень. Пекучий липень. Серпень? Ні, не пам’ятаємо. Куди поділося літо? Пробігло перед очима, наче його й не було. Рутинна праця затягує. А треба ж не забути скласти календар робочого часу (виробничий календар) на наступний 2022 рік. Не відкладайте його в довгий ящик. Хай краще готовий полежить, а потім перевірите його на свіжу голову. Адже цей документ дуже полюбляють інспектори праці.
  • Дія Сіті: правовий режим уже працює Закон України від 15.07.2021 р. № 1667-IX
  • Що буде у вересні
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі