Теми статей
Обрати теми

Новації акцизу у 2022 році

Децюра Сергій, податковий експерт
Зміни з початку 2022 року стосуються і різних аспектів стягнення акцизного податку. Тут вам і збільшення розміру ставок акцизного податку, і зміна правил сплати роздрібного акцизу, і введення нового виду санкцій, тощо. Щоб ви були в курсі цих змін, далі коротко пробіжимося по них.

Ставки акцизу. У 2022 року зростуть ставки акцизного податку. Наприклад, на алкогольні напої та пиво вони збільшаться приблизно на 5 %. Відбудеться це з 1 березня 2022 року (п.п. 215.3.1).

Псування, знищення, крадіжка. Відбудеться уточнення правил нарахування роздрібного акцизного податку. А саме — з визначення «реалізація підакцизних товарів» (новий абзац п.п. 14.1.212 ПКУ) чітко випливатиме, що роздрібний акцизний податок слід сплачувати і у випадку псування, знищення та зникнення (у тому числі виявленого при інвентаризації) алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Уникнути сплати роздрібного акцизу в цьому випадку можна, тільки коли (п. 216.3 ПКУ):

а) ви задокументуєте втрату та надасте податківцям докази того, що товар утрачено внаслідок аварії, пожежі, повені чи інших форс-мажорних обставин і його використання є неможливим;

б) товар утрачено внаслідок зберігання, транспортування, випаровування чи з іншої причини, пов’язаної з природним результатом (у межах затверджених норм втрат).

Раніше в цих випадках податківці змушували нараховувати акцизний податок тільки виробників, роздрібних та оптових торговців пальним. Про сплату акцизу з обсягів зіпсованих, знищених, втрачених алкогольних напоїв та тютюнових виробів фіскали не говорили (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 80, с. 19).

Роздрібний акциз з тютюну і РЕС. Із початку 2022 року не лише будуть встановлені ставки роздрібного акцизу (5 %) для рідин, що використовуються в електронних сигаретах (РЕС), а й відбудеться рокіровка в стані платників роздрібного акцизу. А саме сплачувати роздрібний акциз (5 %) з тютюнових виробів, тютюну, РЕС будуть не безпосередні роздрібні торговці такими товарами, а їх виробники та імпортери (пп. 213.1.14 і 221.7 ПКУ). Той факт, що виробник чи імпортер торгує товарами в роздріб, від сплати роздрібного акцизу його не звільняє.

Базою оподаткування буде вартість за встановленими максимальними роздрібними цінами (п.п. 214.1.5). Зміна має запрацювати з 1 січня, проте не раніше внесення і набрання чинності відповідними змінами до БКУ. Що буде із залишками у роздробі — незрозуміло.

Звільнення. Звільнення від оподаткування акцизом поширюватиметься також і на вивезення за межі митної території України невикористаної підакцизної сировини (крім пального) (п.п. 213.3.6 ПКУ).

Звітність. Тютюново-ферментаційні заводи, які отримують звільнення від сплати акцизу відповідно до п.п. 213.3.13 ПКУ, мають щомісяця подавати фіскалам за основним місцем обліку звіт про обсяги імпорту неферментованої (непереробленої) тютюнової сировини. Цей звіт прирівнюється до податкової декларації.

Алкоштрафи. Вводиться нова санкція у випадку порушення строків сплати до бюджету акцизного податку виробниками алкогольних напоїв при придбанні марок акцизного податку.

За це накладається штраф у розмірі 10 % від суми такого акцизного податку (п. 124.11 ПКУ). При умисній несплаті розмір штрафу зросте до 25 %.

Маркування. Збільшено перелік товарів, які не підлягають маркуванню. До таких товарів віднесено звичайні (неігристі) вина та зброджені напої низки товарних позицій, усі — до 15 градусів міцності , а також імпортні тестові зразки алкогольних напоїв, які не призначені для роздрібного продажу (п.п. 226.10 ПКУ).

Крім того, строк одержання акцизних марок скорочено з 5 до 3 робочих днів (п. 227.3 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі