Теми статей
Обрати теми

При перевірці єдинника виявили заборонений вид діяльності

Децюра Сергій, податковий експерт
Перевіряти можуть також і платників єдиного податку. Якщо фіскали виявлять, що колись давно єдиноподатник здійснив заборонений вид діяльності, то йому загрожує чимало неприємностей. Про те, що це за неприємності, поговоримо далі.

Порушення

Платники єдиного податку знають, що для перебування на спрощенці їм заборонено здійснювати певні види діяльності. Їх перелік наведено у ст. 291 ПКУ. Перелічувати всі ці заборонені види діяльності не будемо. Скажемо тільки те, що платник ЄП, який допустив порушення:

1) зобов’язаний оподатковувати дохід, одержаний від забороненої діяльності, за підвищеною ставкою:

— 15 % для фізосіб (пп. 4 п. 293.4 ПКУ). Водночас якщо здійснити не заборонений вид діяльності, а який просто не внесений у Реєстр платників ЄП, то підвищена ставка світить тільки ФОП груп 1 та 2;

— 6 % для юросіб-ПДВшників і 10 % для юросіб-безПДВшників (п.п. 3 п. 293.5 ПКУ);

2) такий платник зобов’язаний самостійно перейти на загальну систему (п.п. 298.2.2 ПКУ).

Для цього потрібно подати фіскалам Заяву про самостійну відмову від спрощеної системи у зв’язку із переходом на загальну систему (п.п. 298.2.2 ПКУ). Строк подання такої Заяви — не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу чи року (п.п. 298.2.1 ПКУ).

Форма Заяви про відмову від спрощеної системи — та ж сама, що й у випадку подання Заяви про перехід на спрощену систему. Тобто йдеться про форму Заяви, затверджену наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. № 308. Відмінність лише в тому, що платнику, який здійснив заборонену діяльність, потрібно заповнити у п. 5 «Підстави подання Заяви» п.п. 5.5 «Відмова від спрощеної системи оподаткування».

Водночас інколи спрощенці не бажають покидати лави платників ЄП, навіть після того як здійснять заборонений вид діяльності. Тоді є два варіанти розвитку подій:

— оптимістичний: фіскали не виявлять цього порушення і ви працюватимете й далі як спрощенець;

— песимістичний: фіскали виявлять це порушення і заднім числом скинуть вас зі спрощеної системи. Про наслідки другого варіанта подій ми й поговоримо далі.

Покарання

Примусове анулювання. Як тільки податківці під час перевірки виявлять, що єдиноподатник (як ФОП, так і юрособа) здійснив заборонений вид діяльності, вони самостійно анулюють його реєстрацію платником ЄП (п. 299.11 ПКУ).

Рішенням про анулювання платники ЄП приймають на підставі акта перевірки

При цьому ПКУ не передбачає встановлення певної форми рішення про анулювання реєстрації платника ЄП. Тому фіскали таке рішення надають платнику ЄП у письмовій формі за підписом керівника контролюючого органу з обов’язковим зазначенням підстав анулювання (див. лист ДФСУ від 06.06.2018 р. № 19467-16/99-99-13-01-01-15).

Водночас якщо анулювання буде проведене не після перевірки або проведення перевірки буде оформлено неправильно, то платнику ЄП може вдасться відбитися у суді від нападів податків через суто формальні підстави (див. постанову Першого апеляційного адмінсуду від 19.05.2020 р. у справі № 200/5524/19-а*). Детально про це див. «Податки & бухоблік» 2020, № 57, с. 20.

* reyestr.court.gov.ua/Review/89324054

Якщо ж усе оформлено так, як слід, то фіскали скинуть платника ЄП зі спрощеної системи заднім числом, тобто з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення (п. 299.11 ПКУ).

Наприклад, якщо фіскали виявлять, що у жовтні 2020 року єдиноподатник здійснив вид діяльності заборонений на ЄП (наприклад, продавав оптом пиво, сидр, пері (без додавання спирту) та столові вина), то вони анулюють реєстрацію платника ЄП з 01.01.2021 р.

Після такого примусового анулювання повернутися на ЄП порушник зможе лише після спливу чотирьох послідовних кварталів із моменту, коли податківці ухвалили рішення про анулювання.

Прощання з ЄП. Після того як податківці приймуть рішення анулювати реєстрацію платником ЄП заднім числом, вони нарахують йому ЄП із такої забороненої операції у збільшеному розмірі.

Річ у тому, що до того часу, поки суб’єкт господарювання перебуває до анулювання, його доходи є саме ЄП-доходами. Тому з них ні податок на прибуток (для юросіб), ні ПДФО (для ФОП) сплачувати не слід (п.п. 165.1.36 ПКУ).

При цьому саме з операцій від заборонених видів діяльності спрощенець-порушник мав сплатити ЄП у більшості випадків за підвищеною ЄП-ставкою. Її розмір див. вище.

При цьому оскільки податкова донарахує платнику ЄП суми податкових зобов’язань за здійснення забороненої операції, то вони ще застосують штраф у розмірі 10 % (у разі умисного вчинення — у розмірі 25 %) (п. 123.1 ПКУ). Хоча якщо це порушення відбулося під час дії карантинного мораторію, то штрафу за п. 123.1 ПКУ вдасться уникнути.

Крім того, якщо спрощенця скинуть із ЄП заднім числом і після того він сплачуватиме ЄП за наступні періоди після анулювання, то сума сплаченого податку буде вважатися як переплата з ЄП. Її мають повернути після подання уточнюючої декларації і заяви на повернення ЄП з бюджету.

Сплата ПДФО. Після того як ФОП-спрощенця заднім числом скинули з ЄП, він опинився на загальній системі оподаткування. Тобто

за весь прибуток, що він отримав із дати анулювання і по дату проведення перевірки, коли він вважав себе спрощенцем, доведеться сплатити ПДФО і ВЗ

Як бачимо, під оподаткування потрапляє прибуток, тобто різниця між доходами і витратами ФОП. Водночас щоб у ФОП розмір прибутку не дорівнював розміру доходу, у нього мають бути документально підтверджені витрати, понесені на здійснення певного виду діяльності. Якщо витрати документально не підтвердити (ФОП не зберігав первинних документів про придбання товарів), то його прибуток буде дорівнювати розміру доходу. А отже, доведеться сплатити ПДФО (18 %) і ВЗ (1,5 %) із усього доходу.

Після переходу ФОП заднім числом на загальну систему, звітувати слід раз на рік за результатами року. Якщо ФОП пропустив строк звітування, то йому загрожує адмінштраф за ст. 1641 КУпАП у розмірі 51 — 136 грн, а також штраф згідно з п. 120.1 ПКУ у розмірі 340 грн. Хоча якщо неподання декларації відбулося під час карантину, то через карантинний мораторій штрафів за п. 120.1 ПКУ боятися не слід.

Крім того, фіскали можуть самі розрахувати розмір ПДФО і ВЗ та на суму донарахованого податку нарахувати штраф згідно з п. 123.1 ПКУ у розмірі 10 (25) % суми нарахованих зобов’язань. Хоча якщо порушення стосується карантинних періодів, то його можна буде уникнути.

Податок на прибуток. Якщо з ЄП скинули юрособу, то вона, як і ФОП, стає загальносистемником. А саме він має сплачувати за період після анулювання платником ЄП уже з фінрезультату до оподаткування податок на прибуток.

Новоспечені загальносистемники є річними платниками. Отже, декларацію вперше подають у річні строки. Якщо цього не зробити, то юрособі світить штраф за неподання декларації, ну і, звичайно, донарахування податкових зобов’язань з ПНП за відповідний рік, та штраф у розмірі 10 (25) % суми нарахованих зобов’язань згідно з п. 123.1 ПКУ. Хоча якщо порушення відбулося під час карантину, то від штрафів юрособу спасе карантинний мораторій.

ПДВ. Платники ЄП (як ФОП, так і юрособи), яких скинули з ЄП заднім числом і які не були платниками ПДВ на ЄП після переходу на загальну систему, можливо, будуть змушені стати платниками ПДВ. Такий обов’язок у них виникне, тільки якщо протягом останніх 12 календарних місяців перед переходом здійснити оподатковувані операції на суму, що перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ) (п. 181.1 ПКУ).

Тим, хто мав після анулювання бути платником ПДВ, фіскали мають навіть без реєстрації нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ. І цю всю суму слід сплатити в бюджет. При цьому зменшити нараховані зобов’язання не вдасться. Річ у тому, що до того часу, поки суб’єкт не зареєструється платником ПДВ і на нього не будуть складати і реєструвати в ЄРПН податкові накладні, права на податковий кредит він не матиме (п. 183.10 ПКУ).

Отже, якщо податкова виявить факт нереєстрації платником ПДВ, вона притягне платника ЄП до відповідальності за ненарахування або несплату ПДВ (п. 183.10 ПКУ, 101.27 БЗ). А саме:

— за всіма об’єктними операціями контролери донарахують ПЗ з ПДВ без урахування сум ПДВ, сплачених при придбанні товарів, робіт (послуг) та без права на бюджетне відшкодування;

— до сум ПЗ, визначених фіскалами, застосують штраф у розмірі 10 (25) % (п. 123.1 ПКУ).

Хоча штрафу за неподання декларації з ПДВ згідно з п. 120.1 ПКУ чи нарахування пені згідно з п.п. 129.1.2 ПКУ, а також штрафу за неподання заяви на реєстрацію платником ПДВ боятися нічого (див. 101.27 БЗ).

РРО. Після того як фіскали анулюють ФОПу реєстрацію платником ЄП, він уже не матиме права на звільнення від використання РРО при здійсненні розрахункових операцій (п. 296.10 та п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тобто з першого дня перебування на загальній системі він був зобов’язаний використовувати РРО при здійсненні розрахункових операцій, якщо не мав права на звільнення з інших підстав, визначених ст. 9 та 10 Закону про РРО.

За ті періоди, коли він мав використовувати РРО, а не робив цього, бо не знав, що вже не спрощенець, йому загрожує штраф за п. 1 ст. 17 Закону про РРО за непроведення розрахункових операцій через РРО.

Розмір штрафу з 01.01.2021 р. за такі порушення зріс і складає:

— 100 % при першому порушенні;

— 150 % при повторному.

Водночас до кінця 2021 року за такі порушення будуть накладати дещо зменшений штраф:

— за перше порушення 10 % суми здійсненої операції без проведення її через РРО;

— за повторне — 50 %.

Заховатися від цих штрафів карантинний мораторій не дає.

Земподаток. Перейшовши на загальну систему, єдинник втрачає право на звільнення від сплати земподатку. Тобто нарахувати земподаток єдинник має з дати анулювання. Якщо цього не зробити, то фіскали донарахують земподаток і накладуть штраф у розмірі 10 (25) % згідно з п. 123.1 ПКУ.

висновки

  • Якщо фіскали виявлять здійснення забороненого виду діяльності, то заднім числом переведуть спрощенця на загальну систему.
  • Фіскали донарахують податкові зобов’язання з ПДФО і ВЗ порушнику ФОП, а з податку на прибуток порушнику-юрособі.
  • Також можуть бути проблеми з ПДВ у тих, у кого обсяг постачань перевалив за 1 млн грн, а також із РРО і земподатком.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі