Теми статей
Обрати теми

Додаток 5 (Д5)

Додаток Д5 (колишній додаток Д6) призначений для розрахунку суми пільги з ПДВ. Тому складають його передусім (пп. 6 п. 3 розд. V Порядку № 21):

— платники, в яких у декларації заповнений безПДВшний рядок 5;

— підприємства інвалідів, які повинні відповідати низці критеріїв і щомісячно підтверджують їх розрахунок.

Додаток Д5 складається з трьох таблиць.

Таблиця 1. У ній частково розкривають показник рядка 5 і розшифровують необ’єктні постачання, тобто постачання, що не є об’єктом ПДВ (ст. 196 ПКУ), і постачання неоподатковуваних «позамежних» послуг (місце постачання яких, визначене за правилами пп. 186.2, 186.3 ПКУ, розташоване за межами митної території України). Причому йдеться саме про необ’єктні постачання (а не придбання) та позамежні послуги, надані платником (а не отримані).

Таблиця 2. Її заповнюють платники-пільговики. У ній розшифровують пільгові постачання на митній території України, тобто показник пільгового рядка 5.1 (за видами пільг) і розраховують суму пільг з ПДВ. Правила розрахунку пільг з ПДВ установлені розд. V1 «Порядок визначення сум ПДВ, не сплаченого платником податку до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг» Порядку № 21. Суму ПДВ-пільг розраховують щомісячно (без наростаючого підсумку). Причому якщо в якомусь місяці пільгових операцій не було (ряд. 5.1 декларації порожній), то таблицю 2 додатка Д5 не заповнюють (п. 2 розд. V1 Порядку № 21).

Врахуйте: ПДВ-пільга не розраховується і, відповідно, в додатку Д5 не відображаються операції: (1) зі зниженими ставками 0 %, 7 %, 14 % (зокрема, щодо експорту, міжнародних перевезень, ліків/медвиробів, вибірково щодо сільгосппродукції); (2) з пільгового експорту (оскільки для нього є окремий ряд. 2.2 і до ряд. 5.1 він не потрапляє); (3) з пільгового імпорту (оскільки пільги розраховують за операціями постачання, а імпорт — не постачання).

Пільгові постачання на території України та розрахунок пільг

Графа

Опис граф таблиці 2 додатка Д5

гр. 2

Найменування податкової пільги

гр. 3

Код податкової пільги (згідно з Довідником пільг)

Графи 2 і 3 заповнюють на підставі Довідників пільг (наводять найменування пільги і код пільги з ПДВ, див. найсвіжіші Довідники пільг № 10/1 і 10/2 станом на 01.01.2021 р.). За відсутності коду пільги в Довіднику в гр. 3 проставляють умовний код пільги «99999999».

Дані заносять у розрізі пільг — окремим рядком щодо кожної ПДВ-пільги, що виникла в платника у звітному періоді

гр. 4

Сума податку на додану вартість, не сплачена до бюджету у зв’язку з отриманням податкової пільги

Тут показують пораховану загальну суму ПДВ-пільг (ПП). Її розраховують за формулою з п. 3 розд. V1 Порядку № 21:

гр. 4 = ПП = гр. 5 х 20 % - (гр. 6 + гр. 7 + гр. 8 + гр. 9) х 20 %.

Причому обсяги операцій з придбання товарів/послуг на митній території України в осіб, не зареєстрованих як платники податків, необоротних активів (без ПДВ), що використані в операціях, звільнених від оподаткування ПДВ, не враховуються в такому розрахунку (101.24 БЗ).

Отримане значення до декларації переносити не потрібно! Це інформація про суму ПДВ-пільг (загальну й у розрізі пільг), що виникли в платника. Якщо при розрахунку суми пільги вийшло від’ємне значення, зазначаємо суму пільги в розмірі, що дорівнює «0» (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 80, с. 23

гр. 5

Обсяг звільнених від оподаткування операцій з постачання товарів/послуг

У гр. 5 розшифровують (за видами пільг) обсяги пільгових постачань на митній території України з ряд. 5.1 декларації. Тобто гр. 5 ряд. «Усього» таблиці 2 Д5 = ряд. 5.1 декларації. Сюди тепер потрапляють повернення за операціями, звільненими від ПДВ (пп. 6 п. 3 розд. V Порядку № 21), що може призвести до появи в гр. 5 (а вслід і в гр. 4) «мінуса». У принципі, це логічно — нібито відбувається компенсація задекларованої раніше пільги. Хоча в останніх консультаціях податківці і так радили включати «звільнені» повернення до ряд. 5, а отже, і до додатка Д6 (тепер Д5). Детальніше про це див. «Податки & бухоблік», 2020, № 80, с. 22

Обсяги операцій з придбання товарів/послуг

гр. 6

20 %

У гр. 6 — 9 відображають придбання (крім придбань на території України в неплатників) поточного і попередніх звітних періодів (відповідно з «вхідним» 20 %, 14 %, 7 %, 0 % ПДВ і пільгові), використані для пільгових операцій поточного (!) періоду. Тобто придбання, які як повністю, так і частково взяли участь у пільгових операціях (і щодо яких, зокрема, розподілявся ПДВ за ст. 199 ПКУ). Радує, що за помилки при розрахунку ПДВ-пільг у таблиці 2 додатка Д5 відповідальності (штрафів) бути не повинно (навіть якщо помилки виправляти за допомогою УР з уточнюючим Д5). Адже на суму задекларованих податкових зобов’язань з ПДВ розрахунок ПДВ-пільг ніяк не впливає

гр. 7

7 %

гр. 8

0 % / звільнені

Гр. 9

14 %

При заповненні гр. 6 — 9 врахуйте, що:

— до гр. 6, 7, 9 заносять обсяги без ПДВ;

придбання на митній території України в неплатників (без «вхідного» ПДВ) не враховують (п. 3 розд. V1 Порядку № 21;

— якщо у звітному місяці були якісь придбання для пільгових операцій, але пільгових операцій не було (ряд. 5.1 декларації порожній), то відображати самі по собі придбання в гр. 6 — 9 таблиці 2 додатка Д5 не потрібно. А такі придбання будуть враховані при розрахунку ПДВ-пільг у майбутньому — у тому періоді, в якому виникне пільгове постачання в ряд. 5.1 декларації з ПДВ;

— у передоплатному випадку (тобто якщо під майбутнє пільгове постачання спочатку надходить передоплата, тоді як потрібні придбання, припустимо, ще не здійснені), гр. 6 — 9 таблиці 2 додатка Д5 можуть бути порожніми

Таблиця 3. Її заповнюють підприємства інвалідів (п. 15 розд. III Порядку № 21).

Нагадаємо, що такі підприємства на власний розсуд можуть обрати будь-який режим оподаткування і застосовувати (лист ДПСУ від 28.11.2019 р. № 1630/6/99-00-07-03-02-15/ІПК): або ПДВ-пільгу (за п. 197.6 ПКУ, а отже, заповнювати таблицю 2 додатка Д5), або нульову ставку ПДВ (за п. 8 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ*).

* Дію цього режиму оподаткування продовжено до 01.01.2025 р.

При виборі ПДВ-пільги такі підприємства відображають пільгові постачання в пільговому ряд. 5.1 декларації і таблиці 2 (де, як і інші пільговики, розраховують суму пільг). Незалежно від обраного режиму оподаткування (пільга чи нульова ставка) кожного звітного періоду такі підприємства повинні підтверджувати відповідність трьом критеріям, що надають їм право на застосування одного з режимів оподаткування.

Тому кожен звітний період у таблиці 3 вони розраховують показники: ЧПІ (має бути не менше 50 % від середньооблікової чисельності штатних працівників), ФОПІ (повинен становити не менше 25 % від суми загальних витрат на оплату праці), БВТ (повинен становити не менше 8 % від продажної ціни товарів, послуг).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі