№40

Податки & бухоблік, травень, 2021/№ 40 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Кому потрібен РРО/ПРРО? Останнім часом дедалі більше суб’єктів господарювання сфери торгівлі, громадського харчування та послуг законодавство підводить під РРО-обов’язок. А отже, й тема роботи з РРО стає все більш актуальною. Час знову про неї поговорити! Поготів, що на цьому терені з’явився новий «звір» — програмний РРО, про специфіку роботи з яким теж необхідно знати. Ось і поговоримо в цьому спецвипуску, зокрема, про те, як обрати ідеальний РРО/ПРРО, зареєструвати його, підготувати до використання і застосовувати далі в роботі. Крім того, цей номер буде цікавий тим, хто використовує КОРО та РК.
  • Обираємо РРО/ПРРО Починаючи з 01.08.2020 р. суб’єкти господарювання отримали можливість користуватися як класичними «залізними» РРО, так і програмними. Саме собою це нововведення ні до чого вас не зобов’язує. Ви можете й далі застосовувати тільки класичні РРО, а можете перейти на програмні. Дозволяється навіть використовувати класичні та програмні РРО одночасно. А втім, програмні РРО істотно відрізняються від «залізних»*. І принципи вибору для них будуть дещо іншими, ніж для класичних. Тому є сенс розглянути вибір класичного і програмного РРО окремо.
  • Реєстрація та розреєстрація РРО/ПРРО Незалежно від того, вирішили ви використовувати при здійсненні розрахунків РРО обраної моделі чи зупинили свій вибір на певному виді ПРРО, РРО/ПРРО необхідно зареєструвати в органах ДПСУ. Про те, як це зробити, дотримуючись усіх установлених законодавством правил, ми розповімо в цьому розділі спецвипуску*. Також приділимо тут увагу питанням перереєстрації та розреєстрації РРО і ПРРО.
  • Підготовка РРО/ПРРО до використання Ось ще один етап ваших «відносин» з РРО/ПРРО позаду — його зареєстровано. Але відразу почати його використання не вийде. Спершу необхідно підготувати РРО/ПРРО до «служіння». А саме — запрограмувати його так, щоб він міг створювати розрахункові документи з усіма обов’язковими реквізитами. Про те, як здійснити цю процедуру, і йтиметься в цьому розділі спецвипуску. Крім того, тут ви дізнаєтеся, які документи повинні знаходитися на місці проведення розрахунків у суб’єкта господарювання, що використовує РРО.
  • Використовуємо РРО/ПРРО Якщо ви виконали всі приписи, розглянуті нами в попередньому розділі, можна переходити безпосередньо до використання РРО/ПРРО. І далі ми поговоримо про те, як правильно проводити розрахунки через РРО/ПРРО, як виправити помилково проведену операцію і повернути кошти покупцеві, а також як діяти касиру в разі відключення електроенергії, виходу з ладу РРО/ПРРО і відсутності Інтернету.
  • КОРО та РК: реєструємо і ведемо правильно Як ми вже говорили, мати зареєстровані КОРО на РРО зараз необов’язково. Але їх можна заводити за власним бажанням. А ось тим суб’єктам господарювання, які не застосовують РРО згідно зі ст. 10 Закону про РРО (див. с. 12), КОРО потрібна в будь-якому разі. При цьому КОРО нерозривно пов’язана з РК — підшивкою розрахункових квитанцій. КОРО і РК вимагають реєстрації. Які документи потрібні для їх реєстрації? Де та як зберігати КОРО і РК? Коли і в якому порядку їх заповнювати? Із цими та іншими питаннями розбиратимемося прямо зараз.
  • Платіжні термінали Зараз дедалі більше і більше покупців та продавців віддають перевагу розрахункам з використанням платіжних карток та інших електронних платіжних засобів (ЕПЗ). І не дивно. Адже це і швидко, і зі здачею возитися не доводиться. А в умовах епідемії ще й безпечніше із санітарної точки зору. Для того щоб оплата за допомогою ЕПЗ була можливою, торговці встановлюють у місці здійснення розрахунків платіжні (POS) термінали*.
  • Відповідальність за порушення у сфері РРО/ПРРО та ЕПЗ При роботі з РРО/ПРРО, на жаль, неминучі ситуації, коли суб’єкт господарювання так чи інакше порушує встановлені законодавством вимоги. У цьому випадку в нього виникають питання про можливі наслідки своїх дій. Давайте поглянемо, що зараз загрожує порушникам РРО/ПРРО-законодавства. Також із цього розділу ви дізнаєтеся, які санкції передбачені за порушення розрахунків за допомогою ЕПЗ.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі