Теми статей
Обрати теми

ПДВ: усі новації з початку війни

Нестеренко Максим, податковий експерт
У сфері ПДВ з уведенням воєнного стану (далі — ВС) відбулися певні зміни. Щоб вам було зручніше у них орієнтуватися, даємо вам стислий витиск усіх цих змін у їх підсумковому вигляді, тобто це — так би мовити, ваша шпаргалка!

Для вашої зручності представимо ухвалені зміни у вигляді таблиці!

ПДВ-сфера

Зміни

ПДВ-строки і штрафи

Згідно п. 102.9 ПКУ, зупиняється перебіг строків, визначених, зокрема, ПКУ. Для платників ПДВ це означає, що на період ВС зупиняються строки:

— реєстрації платником ПДВ (ст. 183, п. 2081.2 ПКУ);

— реєстрації ПН і РК в ЄРПН (п. 201.10 ПКУ);

— відображення податкового кредиту (п. 198.6, п. 80 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ);

— подання декларації з ПДВ (пп. 203.1, 2081.8 ПКУ);

— сплати податкових зобов’язань з ПДВ (п. 203.2, 2081.9 ПКУ);

— подання скарги на постачальника через додаток Д7 (п. 201.10 ПКУ).

На період ВС ЄРПН-штрафи — неможливі. Навіть без карантинного мораторію і без підтвердження форс-мажору. Просто тому, що строки, відведені на ЄРПН-реєстрацію і НЕ порушені станом на 24.02.2022, НЕ будуть пропущені аж допоки не закінчиться ВС. Так само можуть не хвилюватися ті, кому потрібен податковий кредит: 365-денний строк давності фактично буде збільшено на весь період ВС.

А от відсутність штрафів, якщо пропущено загальні строки декларування та сплати ПДВ — це послаблення, викликані саме ВС. Бо ж карантинний мораторій від штрафів за ці порушення не звільняв. Натомість під час ВС зупинено власне строки, відведені на подання декларації та сплату ПДВ. Тобто, власне, і порушення як такого — немає. І дозволено до закінчення ВС узагалі не подавати декларацію з ПДВ починаючи зі звітного періоду лютий 2022 року і не сплачувати податок починаючи з цього місяця

Податковий кредит

На період ВС платник ПДВ може відобразити податковий кредит без ПН/РК, зареєстрованої в ЄРПН. Це можливо якщо на момент початку ВС (тобто станом на 24.02.2022) ПН/РК від постачальника не було зареєстровано в ЄРПН. В такому разі аби відобразити податковий кредит достатньо первинного (чи розрахункового) документа на операцію з придбання (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). При цьому власне дата операції з ПДВ-придбання, за якою відображається податковий кредит, у межах лютого значення не має. Це може бути як після, так і до 24.02.2022 (див.: tax.gov.ua/media-tsentr/novini/578879.html, питання 20). Первинний документ має містити обов’язкові реквізити, передбачені ст. 9 Закону про бухоблік. При цьому, податківці схоже натякають на те, що вони проти, аби податковий кредит відображався на підставі самоакта (тобто бухдовідки) про оприбуткування придбаних товарів (див.: tax.gov.ua/media-tsentr/novini/578879.html, питання 63). Однак, на нашу думку, бухдовідка це також первинний документ. І за наявності проблем з документами від постачальника (а під час ВС це цілком можливо) податковий кредит на підставі самоакта цілком можливий.

Також податківці рекомендують податковий кредит, відображений без зареєстрованих ПН/РК, фіксувати у додатку Д7. Запевняючи, що для постачальника це не матиме жодних наслідків (див.: tax.gov.ua/media-tsentr/novini/576814.html).

Якщо протягом 6-ти місяців після закінчення ВС постачальник не зареєструє ПН/РК на операції, за якими платник показав податковий кредит за первинними документами, доведеться подати УР і зняти податковий кредит.

Податкові зобов’язання за ПН/РК, які платнику не вдалося зареєструвати станом на 24.02.2022 і не є можливим після цієї дати, цей платник теж має відображати на підставі первинних документів. Але так, в принципі, було і до війни

СЕА-ліміт

Хоча покупець на період ВС отримав право відображати податковий кредит без зареєстрованої вхідної ПН, це жодним чином не змінює правила обрахунку ПДВ-ліміту. Якщо податковий кредит відображено, а у ЄРПН інформація про вхідну ПН відсутня, ПДВ-ліміт, звичайно ж, не збільшиться. А от коли на підставі первинних документів відображаються податкові зобов’язання, ліміт зменшується і ВС не є перешкодою цьому. Тому якщо до ПДВ-декларації потрапляють податкові зобов’язання, не підтверджені зареєстрованою ПН, у продавця формується показник EПеревищ. І щоб створити собі можливість зареєструвати вихідну ПН в подальшому без повторного зняття регліміту, податківці рекомендують фіксувати дані про податкові зобов’язання, відображені на підставі первинних документів, у таблиці 1.1 додатку Д1 (див.: tax.gov.ua/media-tsentr/novini/576814.html)

Бюджетне відшкодування

Бюджетне відшкодування під час ВС заявляти можна. Такий висновок можна зробити якщо взяти до уваги, що сума бюджетного відшкодування узгоджується тільки за результатами камеральної перевірки (п. 200.10 ПКУ). А камеральні перевірки, покликані підтвердити заявлену суму відшкодування, на час ВС не зупиняються (п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Проте на суму ПДВ-мінуса, яка сформувалася за рахунок операцій з пальним, заявляти бюджетне відшкодування не дозволяється (абзац другий п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Докладніше див. статтю «Перевірки та відповідальність: головні послаблення».

Компенсуючі зобов’язання

Протягом ВС компенсуючі податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ НЕ нараховуються на придбані з ПДВ товари, які:

— знищені (чи втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період ВС;

— передані в державну чи комунальну власність, у тому числі на користь добровольчих формувань тергромад, а також надані на користь інших осіб для забезпечення оборони України у період ВС.

У зазначених випадках товари не вважаються такими, що використані в неоподатковуваних операціях чи за негосподарським призначенням (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ)

ПДВ-звільнення

На період ВС повністю звільняються від ПДВ операції з імпорту та постачання на митній території України (п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ):

— спеціальних засобів індивідуального захисту (каски, шоломи, бронежилети тощо), призначені для потреб ЗСУ та інших українських силових структур, включаючи підрозділи тероборони;

— лікарських засобів та медичних виробів для потреб лікарень, де лікуються наші військові;

— товарів оборонного призначення (п. 29 ч. 1 ст. 1 Закону України від 17.07.2020 № 808-IX);

— ударних капсулів, детонаторів, освітлювальних та сигнальних ракет;

— апаратури для комунікації та прослуховування;

— броньованих автомобілів (пасажирських і вантажних);

— бойової зброї, безпілотників та парашутів;

— біноклів, приладів нічного бачення, тепловізорів тощо.

Операції з імпорту та постачання цих товарів звільняються від ПДВ на усіх етапах руху до кінцевого отримувача — Збройних Сил України

Увага! Закон № 2173 від 01.04.2022 звільнив від ПДВ операції з імпорту та постачання на митній території України:

— прокату плоского з інших легованих сталей завширшки 600 мм або більше;

— скла безпечного, включаючи скло зміцнене (загартоване) або багатошарове;

— оптичних приладів для слідкування;

— апаратури для передачі та приймання голосу, зображень та іншої інформації;

— апаратури прослуховування направленої дії;

— радіостанцій ультракороткохвильового і короткохвильового діапазону військового призначення;

— розвідувально-сигнальної апаратури, їх частин і приладдя;

— безпілотних літальних апаратів без озброєння та їх частин;

— броньованих автомобілів.

Усі зазначені товари звільняються від ПДВ за однієї простої умови. А саме: що їх кінцевим отримувачем відповідно до сертифіката кінцевого споживача або згідно з умовами договору визначено правоохоронні органи, Міноборони України, Збройні Сили України та інші військові формування, добровольчі формування територіальних громад, утворені відповідно до законів України, інші суб’єкти, що здійснюють боротьбу з тероризмом відповідно до закону або оборону України.

Пальне

На період ВС встановлено ставку ПДВ 7 % на операції з імпорту та постачання на митній території України:

— моторних бензинів, важких дистилятів та скрапленого газу (п.п. 215.3.4 ПКУ), на які згідно п. 41 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ встановлено нульову ставку акцизного податку;

— нафти або сирих нафтопродуктів, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00.

Якщо за рахунок операцій із пониженою ставкою сформувався ПДВ-мінус, його, повторюємо, заборонено ставити на відшкодування. Такий мінус можна відносити лише на податковий кредит наступних періодів. Це правило стосується усіх платників ПДВ, у тому числі експортерів (п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ)

Допомога армії

Не вважається постачанням передача будь-яких товарів чи надання будь-яких послуг ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Держприкордонслужбі, МВС, Управлінню держохорони, Держслужбі спецзв’язку, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів держбюджету, ДСНС, силам цивільного захисту, закладам охорони здоров’я державної і комунальної власності, структурним підрозділам з питань охорони здоров’я (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Це означає, що при передачі товарів і наданні послуг зазначеним структурам, не буде ніякого мінбазного ПДВ (див. п. 188.1 ПКУ)

Благодійна допомога

До уваги громадських об’єднань та благодійних організацій! Благодійна допомога, яку вони надають і до ВС звільнялася від ПДВ за загальним правилом, установленим п.п. 197.1.15 ПКУ. Але операції із надання благодійної допомоги у 2022 році НЕ враховуються у ПДВ-мільйон, який рахують вищезгадані неприбуткові організації для цілей обов’язкової реєстрації ПДВшником (п. 181.1 ПКУ)

Ось, власне, так виглядають зміни, внесені до правил ПДВ-обліку за час війни.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі