Теми статей
Обрати теми

Помилка в Уточнюючому розрахунку: як виправити?

Казанова Марина, податковий експерт
При заповненні уточнюючого розрахунку (УР) до декларації з ПДВ допустили помилку. Як тепер цю помилку виправити? Чи можна скасувати (анулювати) УР?

Насправді, в чинному законодавстві відсутня можливість відкликати «помилковий» УР. У цій ситуації потрібно діяти, як у ситуації виправлення помилок, тобто керуватися п. 50.1 ПКУ.

Оскільки УР подається до декларації, то виправити помилки в УР можна шляхом подання ще одного нового УР до цієї ж декларації з урахування показників попереднього УР (101.25 БЗ).

Заповнюється цей новий УР так. У «щапці» (заголовній частині) УР:

— в рядку 02 «Звітний (податковий) період» — вказуємо звітний (податковий) період, в якому подається УР;

— в рядку 03 «Звітний (податковий) період, що уточнюється» — період, за який виправляються виявлені помилки.

Також

не забудьте поставити відмітку в полі 031 «Відмітка про те, що показники цього звітного (податкового) періоду вже уточнювалися раніше».

«Числові» показники УР заповнюємо так:

— у гр. 4 переносимо дані гр. 5 (!) попереднього УР, а не декларації. Тобто:

за основу беруть дані «останнього» УР, а не самої помилкової декларації.

— у графі 5 відображаємо усі показники з урахуванням виправлених помилок;

— у графу 6 — абсолютне значення помилки за усіма заповненими в такому УР рядками з відповідним знаком (+/-).

У всьому іншому (що стосується подання додатків до такого УР; нарахування «самоштрафу» за таким УР та сплати за ним), тут актуальне все те саме, що і для «звичайного» УР. Так, якщо в результаті виправлення УР буде сформована сума до сплати, то її слід сплатити за УР у бюджет через ПДВ-рахунок (потрібно запезпечити цю суму на ПДВ-рахунку на момент подання УР). Також у цьому випадку потрібно донарахувати і сплатити «самоштраф» (сплачується прямо до бюджету, повз ПДВ-рахунок)*.

* Без «самоштрафу» можна було виправити ПДВ-помилки в податкових періодах лютий-червень 2022 року — за умови, що УР подано з 27.05.2022 по 25.07.2022. Більше деталей щодо цього у статті «Чи діють під час воєнного стану «карантинні» звільнення від податкових штрафів?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 49.

Зверніть увагу: на думку податківців (101.25 БЗ), ПКУ не передбачена можливість скасування або виправлення нарахованого самоштрафу, відображеного в ряд. 18.1 УР. Тож якщо помилилися в сумі самоштрафу / безпідставно нарахували або зовсім не нарахували, то виправити помилку не вийде. Детальніше щодо цього дивіться статтю «Чи можна виправити самоштраф у ряд. 18.1 УР» // «Податки & бухоблік», 2021, № 39.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі