Теми статей
Обрати теми

Бізнес зареєстровано на окупованій території: чи можна працювати?

Амброзяк Наталя, юрист

Висновок документа

ФОП, юрособам та фізособам — незалежним професіоналам, зареєстрованим на тимчасово окупованій РФ території, можна провадити госпдіяльність тільки після зміни податкової адреси на іншу територію України. Інакше правочини (включаючи договори) з такими госпсуб’єктами будуть вважатися нікчемними

Спочатку нагадаємо: податкова адреса — це місце проживання (для фізосіб) або місцезнаходження, зазначене у ЄДР* (для юросіб) (див. ст. 45 ПКУ). У ФОП вона також прив’язана до тієї адреси, що зазначена у ЄДР.

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Де ж податківці знайшли заборону на здійснення госпдіяльності для тих, хто не перереєструвався з тимчасово окупованої території та загрозу нікчемності їх правочинів?

Йдеться про ч. 2 ст. 13 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року № 1207-VII (далі — Закон № 1207).

Однак потрібно розуміти, на які саме території ця норма поширюється. Зокрема, ми вважаємо, що для юросіб, ФОП та незалежних професіоналів, зареєстрованих

на територіях, тимчасово окупованих після 24.02.2022 (Херсон, Мелітополь та інші), заборона госпдіяльності, а також нікчемність правочинів поки не працюють

Пояснюємо чому.

Закон № 1207 визначає декілька категорій тимчасово окупованих РФ територій (ст. 3):

1) сухопутна територія, водні об’єкти або їх частини, що знаходяться на цих територіях;

2) внутрішні морські води і територіальне море України навколо Кримського півострова, територія виключної (морської) економічної зони України вздовж його узбережжя та прилеглого до узбережжя континентального шельфу, внутрішні морські води, прилеглі до сухопутної території інших тимчасово окупованих РФ територій;

3) інша сухопутна територія України, внутрішні морські води і територіальне море України, визнані в умовах воєнного стану тимчасово окупованими рішенням РНБО, введеним у дію указом Президента;

4) надра під територіями, зазначеними у пунктах 1, 2 і 3, і повітряний простір над цими територіями.

Ніби досить широкі визначення... Однак йдемо далі.

Положення ст. 13 Закону № 1207 (включаючи заборону на госпдіяльність без перереєстрації) застосовуються до територій, передбачених у пунктах 1 та 2 (див. вище). Тобто заборона діє автоматично.

Якщо йдеться про території з п. 3 (перелік з рішення РНБО), то заборона на госпдіяльність в умовах воєнного стану може вводитися рішенням КМУ. Тож тут ніякого автоматизму.

На сьогодні офіційного переліку від РНБО, до якого входили б території, тимчасово окуповані після 24.02.2022, не існує. Так само не існує і рішення КМУ, де б було зазначено про заборону госпдіяльності для неперереєстрованих з цих територій юросіб, ФОП та незалежних професіоналів. Тож не можна казати, що Херсон, Мелітополь та інші, не менш дорогі нам міста і села належать до когорти територій з пункту 3 списку (див. вище).

Також у жодному разі ці території не потрапляють до інших пунктів, які ми розмістили вище.

Чому? Бо, по-перше, існує кілька переліків тимчасово окупованих територій. Вони містяться в:

указі Президента України від 07.02.2019 № 32/2019 (стосується Донецьої і Луганської областей);

розпорядженні КМУ від 07.11.2014 № 1085-р (стосується Донецьої і Луганської областей).

Також прямо визначено, що тимчасово окупованою територією є АРК та м. Севастополь (ч. 2 ст. 1 Закону № 1207).

Звісно, є ще наказ Мінреінтеграції від 25.04.2022 № 75 (ср. ). Він визначає перелік територій, де ведуться бойові дії або територій, які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Але цей документ не виділяє окремо території, які перебувають саме в тимчасовій окупації. Крім того, його було прийнято зовсім для інших цілей — надання допомоги ВПО.

Отже, немає жодного чіткого переліку, підходящого для Закону № 1207 та заборони на госпдіяльність, який включав би Херсон, Мелітополь та інші території, тимчасово окуповані після 24.02.2022.

По-друге, поки не існує офіційних нормативно-правових актів, які б закріплювали дату тимчасової окупації територій, про які ми сказали вище. А ситуація на фронті подекуди змінюється декілька разів на день. Жорстке закріплення дати є тільки щодо АРК, м. Севастополь та окремих територій Донецької і Луганської областей.

Тож заборону, визначену у ч. 2 ст. 13 Закону № 1207, у цьому випадку неможливо коректно застосувати. Тобто не можна сказати, з якої саме дати юрособа, ФОП або незалежний професіонал має бігти до держреєстратора та змінювати своє місцезнаходження (а отже, і податкову адресу). Та ж ситуація і з нікчемністю правочинів.

Підсумуємо. Заборона на госпдіяльність без перереєстрації, а також правило щодо нікчемності правочинів діють щодо юросіб, ФОП та незалежних професіоналів, у яких податкова адреса — це АРК та м. Севастополь, а також окремі території Донецької і Луганської областей (дивимося переліки). До госпсуб’єктів, зареєстрованих на інших тимчасово окупованих територіях, ця заборона поки не може застосовуватися.

Однак госпсуб’єктам, що залишилися зараз на окупованих теріторіях (навіть якщо ці території не потрапляють у жодні переліки), слід бути обережними у своїй діяльності. Зокрема, пам’ятати про ризик відповідальності за колабораціонізм (ст. 1111 ККУ). А у цьому контексті ми очікуємо на закон, який би чітко окреслив правила здійснення госпдіяльності на тимчасово окупованих територіях. Бо не всяка діяльність може вважатися колабораціонізмом, а врегулювання цих особливостей зараз необхідне. До речі, подібний законопроєкт вже було розроблено КМУ та зареєстровано у ВРУ (законопроєкт від 08.08.2022 № 7646).

Однак сподіваємося, що скоро нам не знадобляться ніякі особливості, а усі тимчасово окуповані території «повернуться додому»! Тож допомагаємо ЗСУ та чекаємо на деокупацію!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі