Теми статей
Обрати теми

Роздрібакциз-2022: втрачено = продано

Павленко Олексій, податковий експерт
Змінами, внесеними Законом № 1914* у ПКУ, провідний акцизно-термінологічний п.п. 14.1.212 ПКУ було збагачено новим абзацом. Ми вже отримали низку запитань від читачів щодо того, як має працювати ця нова норма та кого із госпсуб’єктів, що мають справи з підакцизними товарами (продукцією), вона може фіскально зачепити. Зокрема, чи стосується цей абзац також і виробників, і оптових торговців? Та й із них: не тільки тютюнових (і т. п.) товарів, а також і алкогольних? Давайте аналізувати цю новину разом.

* Закон України від 30.11.2021 № 1914-ІХ.

Абзац-новина

Почати наш трактат з цитати велетенського новітнього абзацу п.п. 14.1.212 ПКУ не комільфо. Однак доведеться його переказати макс-близько до оригіналу. Отже, для цілей оподаткування роздрібним акцизним податком зіпсовані, знищені товари або товари, наявність чи місцезнаходження яких не підтверджено госпсуб’єктом, у тому числі товари, нестача яких виявлена за результатами інвентаризації, проведеної суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі (у тому числі на вимогу контролюючого органу, надану згідно з п.п. 20.1.9 ПКУ під час перевірки), вважаються проданими безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання. Ця норма не застосовується до випадків, передбачених п. 216.3 ПКУ!

Мета зміни зрозуміла: розширити перелік операцій, які оподатковуються акцизом.

Водночас ця зміна проведена на тлі інших глобальних змін — перекладання сплати роздрібного акцизу з тютюнових виробів, тютюну, його замінників та рідин для електронних сигарет (РЕС) на плечі виробників та імпортерів цих товарів (далі для зручності узагальнено називаємо ці товари «тютюновими»). Але ці зміни ще не відбулися, оскільки вони прив’язані до дати набрання чинності відповідними змінами до БКУ (законопроєкт № 5719 поки що чекає на друге читання)! Але коли ці зміни наберуть чинності, зміниться склад платників роздрібного акцизу із тютюнових товарів і відповідно зміниться коло потенційних «користувачів» цього нового абзацу з п.п. 14.1.212 ПКУ. І цей факт ми теж далі будемо висвітлювати.

Суб’єкти (кого/коли стосується нова норма)

Вивчаємо новий (останній) абзац п.п. 14.1.212 ПКУ «під мікроскопом».

Тільки платники роздрібного акцизу. Виходячи з буквального прочитання, вважаємо, що

норми цього абзацу призначені суто для оподаткування «акцизним податком з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів»

Тобто тільки для роздрібного акцизу! І хоча цей довжелезний термін (цей вид акцизу) чітко в ПКУ не визначений, але з контексту того ж п.п. 14.1.212 ПКУ зрозуміло, що він собою являє. Адже саме там визначено термін «Реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів». Це — продаж пива, алко-напоїв, тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну та РЕС безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам... І саме до цього визначення і прив’язаний новий (останній) абзац п.п. 14.1.212 ПКУ. Тому вважаємо, що його норми поширюються тільки на платників роздрібного акцизу!

А тепер нагадаємо, хто зараз є платниками цього виду акцизу. Відповідно до п.п. 212.1.11 ПКУ його платником є суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, що здійснює реалізацію підакцизних товарів. Тож нова норма з п.п. 14.1.212 ПКУ зараз стосується лише госпсуб’єктів роздрібної торгівлі, що реалізують згадані алкогольні та тютюнові товари «безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам...».

Тож оптових торговців та виробників**, які не здійснюють роздрібної торгівлі згаданими товарами, зараз ця норма не чіпляє!

** Для виробників тощо, нагадаємо, є окремий об’єкт оподаткування нероздрібним акцизом — обсяги та вартість втрачених підакцизних товарів (п.п. 213.1.6 ПКУ).

Чому ми двічі сказали «зараз»? Тому що очікуються згадані зміни у сфері справляння роздрібного акцизу з тютюнових товарів.

Але щодо роздрібних продавців алкогольними напоями і продажу цих напоїв так буде й надалі! Адже і суб’єкти — платники акцизу (роздрібні торговці алкоголем), і об’єкти (алко-товари) для оподаткування роздрібним акцизом залишаться незмінними! На них норми цього нового абзацу поширюються й далі незалежно від майбутніх змін до БКУ та ПКУ.

Майбутні «тютюнові» зміни та новий абзац. Як ми зазначали, з набранням чинності змінами до БКУ («дати ікс») і синхронно — прив’язаними до цього змінами до ПКУ зміниться коло платників роздрібного акцизу з реалізації тютюнових товарів. І з дати набрання цими змінами чинності під новий абзац п.п. 14.1.212 ПКУ теоретично (!) мають підпасти вже ці нові платники.

А ними згідно з новим п.п. 212.1.17 ПКУ та змінами, що внесуть до п.п. 212.1.11, стануть виробники та імпортери тютюнових товарів! І об’єктом оподаткування роздрібним акцизом з цієї дати стануть операції з реалізації виробниками та/або імпортерами, у тому числі в роздрібній (!) торгівлі, тютюнових товарів.

Тепер звернемо увагу читачів, що «тютюнові» зміни не узгоджені нашими закономитцями із цими змінами до п.п. 14.1.212 ПКУ!

Адже і в термін «Реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів», і в новий останній абзац ніяких додаткових змін не передбачено! Тому, виходячи з буквального прочитання цих норм п.п. 14.1.212 ПКУ, після зміни платників «тютюнового» роздрібного акцизу можна стверджувати, що

з «дати ікс» цей новий абзац мають виконувати тільки ті з виробників та імпортерів тютюнових товарів, які самостійно реалізують їх уроздріб!

А решти з них ця норма не стосуватиметься! Адже ви можете самі переконатися, що в цьому абзаці мова йде лише про суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами. На це чітко вказують слова «таким суб’єктом господарювання», а також фраза, де згадується інвентаризація.

Важливий момент! З «дати ікс» усі роздрібні торговці тютюновими товарами, які не є їх виробниками чи імпортерами, вже не будуть платниками роздрібного акцизу і останній абзац п.п. 14.1.212 ПКУ вже їх не стосуватиметься!

Водночас зараз важко передбачити, що там ще можуть вигадати податківці: наприклад, оподаткувати «тютюнові» залишки, які будуть у роздрібних торговців на «дату ікс», чи ще якусь фіскальну «пургу»…

Як має працювати новий абзац

Зіпсовані, знищені, не наявні товари. Тепер проаналізуємо, як має застосовуватись ця нова норма. Якщо до 01.01.2022 об’єктом оподаткування роздрібним акцизом (за єдиною ставкою 5 %) були лише операції з роздрібного продажу алкогольних та тютюнових товарів, то з цієї дати проданими вважаються і товари, що зіпсовані, знищені або відсутні чи місцезнаходження яких платником не підтверджено. У тому числі й товари, нестача яких виявлена за результатами інвентаризації, проведеної суб’єктом господарювання роздрібної (саме роздрібної!) торгівлі, також і на вимогу фіскалів, надану під час перевірки. Тобто якщо товари знищені, зіпсовані чи взагалі відсутні — тепер треба сплачувати з них роздрібний акциз. І такі факти зовсім не обов’язково мають бути виявлені інвентаризацією…

Виняток. Але з нового правила є виняток — крім випадків, передбачених п. 216.3 ПКУ. Нагадаємо, що цей пункт містить два види ситуацій, коли виключається оподаткування:

— платник документально зафіксував ці втрати та надав фіскалам необхідні докази того, що підакцизний товар (продукцію) утрачено внаслідок аварії, пожежі, повені чи інших форс-мажорних обставин і його використання на митній території України є неможливим;

— підакцизний товар (продукцію) утрачено внаслідок випаровування в процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування такого товару (продукції) чи з іншої причини, пов’язаної з природним результатом. Застосовується у разі втрати товарів (продукції) у межах нормативів втрат, затверджених в порядку, що визначається КМУ.

Тобто усі інші випадки, коли алко- чи тютюнотовари зіпсовані, знищені чи не наявні, з 01.01.2022 будуть оподатковуватись роздрібним акцизом.

Момент та база оподаткування. Момент, а точніше, дата виникнення податкового зобов’язання з роздрібного акцизу у випадках зіпсованого, знищеного, втраченого підакцизного товару (продукції) визначається відповідно до п. 216.2 ПКУза датою складання відповідного акта! Крім того, з 01.01.2022 до п. 216.9 ПКУ додано нову норму, згідно з якою для підакцизних товарів, наявність або місцезнаходження яких госпсуб’єктом не підтверджено, у тому числі таких товарів, недостача яких виявлена за результатами інвентаризації, проведеної суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі на вимогу контролюючого органу при проведенні перевірки такого органу,

датою виникнення податкового зобов’язання визначена дата складення відповідного документа, що засвідчує зазначені факти

Ця норма здебільшого дублює згадану норму п. 216.2 ПКУ, у якій «втраченим» визначено товар (продукцію), місцезнаходження якого платник не може встановити…

Отже, наприклад, якщо відповідний акт (т. п. «відповідний документ») за знищеними/зіпсованими/відсутніми алкогольними чи тютюновими товарами складено до 2022 року, то оподаткування не буде. А от якщо такий документ складено починаючи з 01.01.2022, то товари за ним вже треба буде оподаткувати роздрібним акцизом.

Базу оподаткування у таких випадках було б логічно визначати згідно з п. 214.7 ПКУ. Цей пункт визначає базою оподаткування акцизом вартість та обсяги втрачених товарів (продукції), що перевищують встановлені норми втрат згідно з п. 214.6 ПКУ (ср. ).

Водночас новий абзац п.п. 14.1.212 ПКУ такі товари для цілей оподаткування роздрібним акцизом вважає «проданими». Тому для цілей визначення бази фіскали, скоріш за все, наполягатимуть на «роздрібному» п.п. 214.1.4 ПКУ. А ця норма базою оподаткування роздрібним акцизом визначає вартість (з ПДВ та без урахування роздрібного акцизу) підакцизних товарів, що реалізовані.

Тож якщо застосовувати п. 214.7 ПКУ, логічно брати вартість придбання (собівартість виготовлення***) списаних підакцизних товарів, та й без врахування ПДВ і акцизу. А от у разі застосування п.п. 214.1.4 ПКУ база вже буде точно з урахуванням ПДВ! Але це не стосується тих тютюнових товарів, для яких з 01.01.2022 діє пільга з ПДВ (детальніше читайте в «Податки & бухоблік», 2022, № 3, с. 4).

*** У випадках, коли вроздріб реалізує свій товар сам виробник.

І гадаємо, тут фіскали ще й вимагатимуть оподатковувати продажну вартість таких товарів, а не вартість придбання (чи собівартість)…

Крім того, звертаємо увагу, що з «дати ікс» для тютюнових товарів разом із платниками зміниться і база (новий п.п. 214.1.5 ПКУ), але чи буде (і як) тут далі діяти нова норма з п.п. 14.1.212 ПКУ — поживемо-побачимо.

Оскільки питань виникає багато, чекаємо й офіційних роз’яснень…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі