№53

Податки & бухоблік, липень, 2022/№ 53 Інші номери журналу ›
  • Середній заробіток солдатам вже не зберігаємо Трудові гарантії працівникам, які призвані або прийняті на військову службу, встановлено ч. 3 ст. 119 КЗпП. Закон № 2352*, який набрав чинності 19.07.2022, змінив перелік таких гарантій. Які ж нововведення передбачено для солдатів підприємства? Про це читайте далі.
  • Звільняємо за новими підставами Тривалий час наші законодавці не звертали уваги на підстави для звільнення працівників, встановлені в КЗпП. Чи то натхнення не було, чи то не бачили потреби. Й ось потяг рушив. Закон № 2532 вносить зміни до КЗпП та додає відразу декілька нових підстав для припинення/розірвання трудових договорів. Крім того змінено окремі норми, що стосуються остаточного розрахунку з працівником при звільненні. Зміни набрали чинності з 19.07.2022. Тож розглянемо їх прямо зараз.
  • Чи застосовується під час воєнного стану «карантинне» звільнення від штрафів: позиція ДПСУ За матеріалами категорії 132.01 Бази знань
  • Дозвільні документи під час війни: знов зміни Постанова КМУ від 7 липня 2022 р. № 778
  • Оплата праці: чи допустима зрівнялівка? Нещодавно ст. 96 КЗпП, яка стосується систем оплати праці та диференціації її розміру, було викладено у новій редакції. Що ж змінилося у цьому питанні? Чи обов’язково встановлювати працівникам різні розміри заробітної плати чи можна всім виплачувати однакову суму? Про це піде наша подальша розмова.
  • Як отримати допомогу по частковому безробіттю? КМУ затвердив новий порядок надання допомоги по частковому безробіттю. Він визначає процедуру, строки та критерії її надання. Хто ж зможе отримати допомогу по частковому безробіттю та який її розмір? За яких умов вона може бути надана та чи складно її оформити? Якщо вам цікаві відповіді на ці запитання, читайте далі нашу статтю.
  • Чергова допомога ФОП по частковому безробіттю: деталі Пам’ятаєте, як під час карантину ФОП отримували допомогу від Центру зайнятості: одну — на дітей, а іншу — у зв’язку зі скороченням діяльності (часткове безробіття)? Так ось, другий вид допомоги поновили! Тепер її можуть отримати у т.ч. ФОП, які через війну не працюють «на повну». Скільки заплатять і як отримати гроші, ми зараз і розкажемо.
  • Як ФОП розрахувати суму лікарняних самому собі? Якщо ФОП захворів, то він може отримати виплату з Фонду соцстраху. Але розрахувати її потрібно самому. Як це зробити, зараз і розповімо.
  • ФОП чекає на дитину: як розрахувати декретні? Якщо ФОП готується народити дитину, то вона може отримати виплату з Фонду соцстраху. Але розрахувати її потрібно самостійно. Як це зробити, зараз і розповімо.
  • Не зареєстрували доспецЄПшні ПН: наслідки для продавця і покупця Постачальник товарів/послуг — платник ПДВ перейшов на сплату єдиного податку (ЄП) групи 3 за ставкою 2 %. Проте до моменту обрання спецЄП він не встиг зареєструвати податкові накладні (ПН) та розрахунки коригування (РК) до них. У який строк такий ПДВ-платник має безштрафно зареєструвати ПН/РК та відзвітувати? Що з податковим кредитом (ПК) у його покупців? З’ясуємо це на конкретних прикладах.
  • Перехід на спец-ЄП — мінливий вибір Приводом для цієї статті стала така ситуація. Платник податку на прибуток обрав спец-ЄП, потім добровільно відмовився від цієї системи оподаткування, а потім знову захотів її обрати в тому ж 2022 році. Чи можливі такі кульбіти? Про це поговоримо прямо зараз у нашій статті!
  • Повернення авансів після переходу на спецЄП Багато платників ЄП групи 3 як юросіб, так і ФОП скористатися наданим їм правом обрати спецЄП, тобто перейти на ЄП групи 3 із ставкою 2 %. Здійснивши таку маніпуляцію у платників спецЄП почили виникати запитання з приводу відображення в обліку повернення авансів які платник спецЄП отримав ще перебуваючи у статусі платника ЄП групи 3 за ставкою 3 чи 5 %. Розберемо ці ситуації далі.
  • Воєнний стан vs подання відомостей про бенефіціарів «11.07.2022» — це гранична дата, яка була встановлена Законом № 361* для «первинного» оновлення даних про бенефіціарів тими підприємствами, держреєстрація яких відбулася до 11.07.2021 року. Чи відтермінували цей строк на час воєнного стану? Чи зобов’язані юридичні особи під час воєнного стану виконувати обов’язок щодо щорічного підтвердження даних про бенефіціарів? Якщо так, то «з коли» стартує таке щорічне підтвердження? Ці та інші питання обговоримо в статті.
  • Акцизна декларація — очікуваний рестайлінг Наказ Мінфіну від 31.05.2022 № 151
  • Яка потрібна ліцензія на зберігання пального? Ми зареєстровані платником акцизу з реалізації пального. Маємо ємності, які використовуємо виключно для зберігання пального для власних господарчих потреб. Відповідно й ліцензію на зберігання отримували спрощену — для використання пального виключно на власні потреби. Але зараз плануємо розширювати діяльність і отримуємо ліцензію на оптову торгівлю пальним без місця торгівлі. Чи необхідно нам буде отримувати ще й «повноцінну» ліцензію на зберігання, яка потребує подання пакету додаткових документів?
  • Перевірки юросіб у карантин були незаконні?! Карантин — це слово здається ніби з минулого життя... Однак його наслідки ми все одно відчуватимемо ще довго. Нагадаємо: на період карантину більшість податкових документальних (планових/позапланових) та фактичних перевірок були під забороною. Діяв мораторій, встановлений ПКУ. Були й вийнятки. Як же без них. Однак постанова КМУ від 03.02.2021 № 89 (далі — постанова № 89) розширила перелік дозволених податкових перевірок щодо юросіб. Що думає щодо цієї постанови КМУ Верховний Суд (постанова ВС від 22.02.2022 у справі № 420/12859/21)? Зараз розкажемо.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі