Теми статей
Обрати теми

«Відсічемо усе зайве» або Ознаки безумовної реєстрації

Нестеренко Максим, податковий експерт
Порядок блокування податкових накладних визначає так звані «відсікаючі» ознаки. Ті накладні, які підпадають під «відсікаючі» ознаки не повинні викликати жодних запитань. Що ж це за такі ознаки, які дають право на таке щастя? Давайте подивимося!

Правовою базою, яка встановлює «відсікаючі» ознаки, є п. 3 Порядку № 1165. Ця норма так і говорить, що в ній перелічено ознаки безумовної реєстрації. Тобто податкові накладні й розрахунки коригування, які вписуються хоча б в одну із перелічених ознак, узагалі не повинні моніторитися на предмет ризиковості. Такі податкові накладні повинні реєструватися автоматично і без додаткових умов. Просто за фактом того, що вони відповідають ознакам безумовної реєстрації.

Охарактеризуємо кожнну з ознак безумовної реєстрації!

1. Самовиписані й пільговані ПН

Ця ознака — чи не найпростіша. Якщо податкова складена на операції, звільнені від оподаткування ПДВ (ст. 197 ПКУ; підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ), вона реєструється безумовно. Нагадаємо: у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини робиться помітка «Без ПДВ» (п. 17 Порядку № 1307). Це такий пряник для платників, які здійснюють пільговані постачання.

Самовиписані — це ПН, які не надаються покупцю — платнику ПДВ. Таких накладних доволі багато. Сюди належать накладні, перелічені у п. 8 Порядку № 1307. Для більшої зручності, наведемо перелік ПН, які підлягають безумовній реєстрації за ознакою № 1, у таблиці.

ПН, які безумовно реєструються за ознакою № 1

Лівий верхній кут ПН

Тип ПН (на які операції складена)

«Без ПДВ»

Пільговані постачання (п. 17 Порядку № 1307)

01

При збільшенні обсягів постачання і суми ПДВ в операціях з покупцем, ПДВ-реєстрацію якого на дату такого збільшення анульовано (п. 13 Порядку № 1307)

02

Постачання неплатнику ПДВ (абз. 1 п. 12 Порядку № 1307)

03

Виплата зарплати в натуральній формі (абз. 4 п. 12 Порядку № 1307)

04

Постачання в межах балансу для невиробничого використання (п. 11 Порядку № 1307)

05

Ліквідація ОЗ, прирівняна до постачання за звичайними цінами згідно з п. 189.9 ПКУ (абз. 4 п. 12 Порядку № 1307)

06

Переведення виробничих ОЗ до складу невиробничих (абз. 4 п. 12 Порядку № 1307)

07

Експортні постачання (абз. 2 п. 12 Порядку № 1307)

08

Компенсуюча у разі використання ПДВ-придбань у операціях, які не є об’єктом оподаткування (п.п. «а» п. 198.5 ПКУ)

09

Компенсуюча у разі використання ПДВ-придбань у операціях, які звільнені від ПДВ (п.п. «б» п. 198.5 ПКУ)

10

При нарахуванні ПДВ за невикористаними ПДВ-придбаннями у випадку ПДВ-розреєстрації платника (п. 184.7 ПКУ)

11

Щоденна підсумкова (при постачаннях кінцевим споживачам за готівку) (п. 14 Порядку № 1307)

12

Постачання неплатникам ПДВ у випадках, що їх визначено п. 10 Порядку № 1307

13

Компенсуюча у разі використання ПДВ-придбань у операціях, які не пов’язані з господарською діяльністю платника (п.п. «г» п. 198.5 ПКУ)

14

Постачання послуг нерезидентом, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ визначено на митній території України (абз. 2 п. 12 Порядку № 1307). Нагадаємо: це єдиний випадок, коли ПН складається покупцем, а не продавцем (п. 208.2 ПКУ). І хоча формально безумовній реєстрації підлягають лише ПН, які не надаються покупцям (про ненадання продавцям нічого не сказано), ці ПН повинні реєструватися безумовно

15

Мінбазна, тобто складена на операції за якими договірна вартість нижче, ніж мінімальна база оподаткування (п. 188.1 ПКУ) у зв’язку із чим виникає потреба скласти мінбазну ПН на різницю між мінімальною базою та договірною вартістю

Зверніть увагу! Із цього правила безумовної реєстрації є два винятки. І обидва для РК. Перший — це будь-які РК до ПН на неплатника. Другий — зменшуючі РК. Ці два типи РК моніторяться. Навіть якщо вони складені до пільгованих чи самовиписаних ПН.

2. Обсяги постачань

Обсяг постачань (без ПДВ) з початку місяця менше 500 тис. грн, але при цьому одночасно має бути виконано такі додаткові умови:

1) обсяг постачань у поточному місяці з одним одержувачем не повинен перевищити 50 тис. грн.;

2) ПДВ за минулий місяць має бути сплачено більше ніж 20 тис. грн.;

3) ваш керівник повинен керувати не більше ніж трьома платниками.

На практиці вписатись у такі умови важко, але можливо. Якщо на початку місяця усі три додаткові умови виконуються, то допоки сума постачання з початку місяця не досягне 500 тис. грн, ПН вам не блокуватимуть.

Але! У 500-тисячний осбяг постачань включаються усі операції з постачання платника, в яких є додана вартість. Тобто не тільки ті, що оподатковуються за ставкою 20 %, але також і постачання за ставками 14, 7 %, 0 % і навіть звільнені від ПДВ. Тому якщо ви реєструєте спочатку безПДВшні ПН/РК (які точно не заблокують), ви штучно зменшуєте собі 500-тісячний ліміт. Відтак, аби вписатися у ознаку №2 радимо діяти навпаки — на початку місяця реєструвати сумнівні ПН/РК саме з ПДВ, а ПН/РК за нульовими й пільгованими операціями — в останню чергу.

3. Податкове навантаження

Ознаку № 3 обрахувати непросто. Щоб домогтися безумовної ЄРПН-реєстрації за цією ознакою, платнику треба одночасно:

1) за попередні 12 місяців сплатити до бюджету ПДВ більше мільйона (тобто середньомісячно — приблизно по 84 тис. грн!). І це без урахування ввізного ПДВ, який сплачується при імпорті;

2) щоб податкове навантаження за цей період перевищило 5 %;

3) щоб сума ПДВ у вже зареєстрованих у звітному місяці ПН/РК плюс сума ПДВ у поданій для реєстрації ПН/РК не перевищили в 1,4 раза найбільшу суму ПДВ згідно із зареєстрованими ПН/РК за один з 12 попередніх календарних місяців.

Звісно, цю ознаку реально зможуть дотримати тільки ті платники, в яких великі обсяги постачань. Порада для тих, хто витримує перші дві умови, але «спотикається» об третю (не дотримує коефіцієнт «1,4»). В такій ситуації теж спочатку реєструйте найбільш сумнівні ПН/РК, а надійні краще залишайте на ту частину місяця, коли перевищите коефіцієнт «1,4».

Майте на увазі, наразі Мінфін готує проєкт змін до Порядку № 1165, яким, схоже, хоче скоротити кількість РК, які підлягають безумовній реєстрації. Зараз серед РК, складених на платника, моніторяться тільки зменшуючі РК. Натомість Мінфін хоче аби моніторилися усі РК, складені на платника, в яких передбачається зменшення хоча б однієї позиції. Нескладно здогадатися, що, враховуючи механізм, за яким складається РК (рядок із ПН зі знаком «мінус» і новий рядок зі знаком «плюс»), це загрожує моніторингом багатьом РК. Але почекаємо як воно буде.

4. Сільськогосподарська ПН малюка

Це новинка, яка з’явилася вже за часів воєнного стану. Аграріїв у цьому році чекає надзвичайно складна посівна кампанія. Та й збір врожаю, напевне, буде відбуватися в екстремальних умовах. Аби сільгоспвиробники не сушили собі голову хоча б ЄРПН-реєстрацією, складені ними ПН спробували віднести до таких, що реєструються безумовно.

За задумом, безумовній реєстрації мали підлягати ПН/РК, в яких відображені виключно операції з продукцією/товарами, що підпадають під визначення груп 1-24 УКТЗЕД. Причому лише тоді, коли виконуються дві додаткових умови:

1) ПН/РК складено платником, який належить до мікропідприємства або малого підприємства відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік;

2) основним видом діяльності платника, який складав ПН/РК є хоча б один із сільськогосподарських видів діяльності, перелічених у п.п. 5 п. 3 Порядку № 1165.

Однак «щось пішло не так» і вже у постанові від 17.05.2022 № 603 Кабмін скасував зазначену новацію, як таку, що не може бути реалізована на практиці. Так що доля ПН/РК, складених вищезазначеними аграріями залишається не до кінця зрозумілою.

Ну от, власне, і всі ознаки для безумовної реєстрації. Звичайно, є ще один — врахована Таблиця даних. Але про неї поговоримо в окремій статті! До того ж Таблиця даних не рятує від блокувань, які відбулися до її врахування, а також від блокування зменшуючих РК згідно п. 5, 6 Критеріїв ризиковості операцій, тому ознакою безумовної реєстрації її прийняття можна назвати лише умовно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі