Теми статей
Обрати теми

Як виконати рішення суду про розблокування податкових накладних?

Амброзяк Наталя, юрист
Отримати рішення суду про розблокування та реєстрацію податкових накладних (далі — ПН) іноді не так вже й просто. Однак це лише пів діла. Потрібно ще й змусити податківців виконувати це рішення. Бо часто вони затягують процес або взагалі ігнорують рішення. Звісно, це незаконно. Але маємо те що маємо. Тож як можна добитися справедливості та зробити так, щоб фіскали таки зареєстрували ПН за рішенням суду? Надамо кілька порад щодо цього.

Перш ніж ми перейдемо до методів, потрібно пам’ятати, про два моменти.

1. Обов’язок з виконання судового рішення виникає у податківців тоді, коли воно набирає законної сили.

Ви отримали рішення суду першої інстанції (тобто окружного адмінсуду) на свою користь (там визначено, що податківців зобов’язано зареєструвати ПН).

Набрання цим рішенням законної сили залежить від того, чи подавали податківці апеляційну скаргу.

Якщо вони не подавали цю скаргу, то рішення суду набирає законної сили після спливу 30 календарних днів з дня його прийняття. Цей строк починає спливати з наступного дня після його проголошення (або з наступного дня після отримання рішення).

Якщо ж податківці подавали апеляційну скаргу, то рішення набуде законної сили з дати:

— повернення податкової апеляційної скарги;

— відмови податковій у відкритті апеляційного провадження;

— прийняття постанови судом апеляційної інстанції за результатами апеляційного перегляду.

Ці правила встановлені у ст. 255 КАСУ.

Якщо ж ви програли у суді першої інстанції, однак отримали на свою користь рішення апеляційного суду, то воно набирає законної сили з дати його прийняття. Тож вчиняти якісь дії у цьому випадку можна не раніше прийняття рішення апеляційним судом.

Та сама історія і з Верховним Судом. Тобто рішення Верховного Суду набирає чинності саме з дати його прийняття (ст. 359 КАСУ).

Зверніть увагу:

строки набрання чинності рішенням суду ні на період воєнного стану, ні на період карантину не призупиняються

2. Податківці мають отримати рішення суду. Справа у тому, що реєстрація ПН відбувається не просто у день набрання рішенням суду законної сили, а й у разі надходження до ДПС відповідного рішення (п. 19 Порядку ведення ЄРПН, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 № 1246).

Як можна переконатися у тому, що податківці отримали рішення?

По-перше, можна зателефонувати до канцелярії суду та запитати про дату отримання фіскалами рішення, оскільки рішення надсилається з повідомленням про вручення.

По-друге, ознайомитися із матеріалами справи у суді (апеляційному чи першої інстанції) і сфотографувати повідомлення про вручення або трек-номер відправлення.

Також можна самостійно отримати рішення та відправити його податківцям листом з повідомленням про вручення та описом вкладення. Увага! Відправляємо рішення, яке набрало законної сили.

Чому ще на практиці податківці не виконують рішення? Це можуть бути:

— описки у судових рішеннях;

— неналежний відповідач;

— немає зобов’язання зареєструвати ПН;

— анулювання реєстрації платника ПДВ.

Тепер переходимо до методів. Деякі з них не завжди можуть спрацювати. До ситуації доведеться підходити творчо. Використовувати можна декілька способів.

Відкриття виконавчого провадження

Як отримати виконавчий лист? Для того, щоб розпочати процедуру відкриття виконавчого провадження, вам потрібно отримати виконавчий лист. Для цього до окружного адмінсуду, який виніс рішення (яке набуло юридичної сили), треба звернутися з відповідною заявою. Як правило, йдеться про відділ з надання судово-адміністративних послуг.

За основу можна взяти зразок заяви за посиланням: jv.hr.court.gov.ua/sud2070/gromadyanam/inform/zraz_dok.

До кого звертатися? Оскільки зареєструвати ПН ми вимагаємо від ДПСУ, то звертися потрібно до Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Мін’юсту. Саме цей підрозділ займається організацією примусового виконання судових рішень центральними органами виконавчої влади (п. 4 розд. І Інструкції № 512/5*).

* Інструкція з організації примусового виконання рішень, затверджена наказом Мін’юсту від 02.04.2012 № 512/5.

Що треба надати? Державному виконавцю надається заява та оригінал виконавчого листа. У заяві потрібно вказувати дані, перелічені у п. 3 розд. ІІІ Інструкції № 512/5.

У який строк можна подати виконавчий лист? За загальним правилом виконавчі документи можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом 3 років. Такий строк установлюється з наступного дня після набрання рішенням законної сили. Це правило встановлене у ст. 12 Закону № 1404*.

* Закон України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 № 1404-VIII.

Зверніть увагу:

3-річний строк (як і усі інші у рамках виконавчого провадження) переривається та встановлюється з дня припинення або скасування воєнного стану

Про це зазначено у п. 102 розд. ХІІІ Закону № 1404.

Як подаємо заяву? Заяву про відкриття виконавчого провадження подаємо у паперовому вигляді нарочно або поштою. Якщо подаємо заяву поштою, то бажано з повідомленням про вручення та описом вкладення.

Адреса для надсилання заяви та виконавчих документів за посиланням: minjust.gov.ua/ddvs/contacts. Дивимося адресу для листування.

У які строки мають виконуватися рішення? За загальним правилом строки такі:

— не пізніше наступного робочого дня після отримання виконавчих документів — винесення постанови про відкриття виконавчого провадження (ч. 5 ст. 26 Закону № 1404);

— на виконання постанови у боржника — 10 робочих днів (ч. 6 ст. 26 Закону № 1404);

— перевірка виконання рішення — на 11 робочий день (ч. 1 ст. 63 Закону № 1404);

— у разі невиконання рішення суду без поважних причин — винесення постанови про штраф та попередження, що у разі невиконання судового рішення протягом наступних 10 робочих днів загрожуватиме кримінальна відповідальність (ч. 2 ст. 63 Закону № 1404);

— перевірка виконання рішення — на 11 робочий день (ч. 3 ст. 63 Закону № 1404).

Якщо рішення не виконане й у ці строки без поважних причин, то держвиконавець має скласти акт про порушення та направити до Нацполіції повідомлення про вчинення боржником (тобто податківцями) кримінального правопорушення (ч. 3 ст. 63 та ч. 2 ст. 76 Закону № 1404).

Ще раз нагадаємо, що зазначені вище строки перериваються та встановлюються з дня припинення або скасування воєнного стану. Тож історія може тут затягтися.

Платно чи безоплатно? Формально необхідно сплачувати авансовий внесок (1 мінзарплата — для фізосіб, 2 мінзарплати — для юросіб) відповідно до ч. 2 ст. 26 Закону № 1404. Тобто станом на сьогодні (листопад 2022 рік) це — 6700 грн (для фізосіб) та 13400 грн (для юросіб).

Але! Рішенням КСУ від 15.05.2019 № 2-р(II)/2019 положення щодо авансового внеску були визнані неконституційними. Тож тепер ніяких авансових внесків сплачувати не потрібно.

Судовий контроль

Суд, який виніс рішення на вашу користь, може зобов’язати податківців подати звіт про виконання судового рішення у певний строк (ч. 1 ст. 382 КАСУ). У разі неподання звіту суддя може прийняти одне з двох рішень (ч. 2 ст. 382 КАСУ):

— встановити новий строк подання звіту; або

— накласти на керівника податкової, відповідального за виконання рішення, штраф у сумі від 20 до 40 розмірів прожиткового мінімуму.

50 % штрафу перераховується на вашу користь, а інші 50 % — до Держбюджету (ч. 3 ст. 382 КАСУ).

Зверніть увагу:

те чи інше рішення приймається на розсуд суду. Також суд має право відмовити у задоволенні вимоги про встановлення судового контролю

До кого звертатися? До адмінсуду, який виніс рішення на вашу користь. Також врахуйте: якщо рішення суду першої інстанції було на вашу користь, потім відбувся розгляд апеляційної скарги, але рішення суду першої інстанції залишилося в силі, то заява про встановлення судового контролю подається до суду першої інстанції. Якщо суд першої

інстанції виніс рішення не на вашу користь, а апеляційний суд скасував таке рішення і виніс позитивне для вас рішення, то заява подається до суду апеляційної інстанції.

Коли можна подати заяву? Зауважимо, що строк для звернення до суду з вимогою щодо судового контролю не встановлений. Тож таку вимогу можна заявити і в межах позову, і окремою заявою. Тобто тоді, коли вже рішення набрало законної сили і воно не виконується без поважних причин.

Як можна подати заяву? У паперовому вигляді нарочно до канцелярії відповідного суду або поштою (з повідомленням про вручення та описом вкладення) або в електронному вигляді через Електронний суд (id.court.gov.ua/).

Як довго розглядається заява? Процесуальним законодавством строки не встановлені.

Платно чи безоплатно? За звернення до суду із вимогою про судовий контроль судовий збір не передбачено.

Заява про протиправність невиконання рішення

Ви також можете звернутися до суду із заявою про визнання протиправною бездіяльності податківців або про порушення ваших прав, підтверджених таким рішенням у порядку ст. 383 КАСУ.

Тим не менш, за результатами розгляду такої заяви суд видає окрему ухвалу про усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону. За її допомогою він також може повідомити правоохоронні органи про вчинення кримінального правопорушення (ч. 9 ст. 249 КАСУ).

Куди подаємо заяву? До адмінсуду першої інстанції.

У який строк? Заява подається протягом 10 днів з дня, коли ви дізналися або повинні були дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів, але не пізніше дня завершення строку пред’явлення до виконання виконавчого листа. Наприклад, 10 днів можна відраховувати з дня відкриття виконавчого провадження.

Як складаємо заяву? Обов’язкові реквізити заяви визначено у ч. 2 ст. 383 КАСУ. Також до заяви додаються докази бездіяльності податківців. Формально це можуть бути не обов’язково проблеми у межах виконавчого провадження. Однак саме невиконання рішення за існування виконавчого провадження виглядатиме переконливіше.

Як можна подати заяву? У паперовому вигляді нарочно до канцелярії відповідного суду або поштою (з повідомленням про вручення та описом вкладення) або в електронному вигляді через Електронний суд (id.court.gov.ua/).

Як довго розглядається заява? Заява розглядається протягом 10 днів з дня її отримання. Однак на практиці ці строки часто порушуються через перевантаженість судів.

Платно чи безоплатно? За звернення до суду із вимогою про судовий контроль судовий збір не передбачено.

Заява до Нацполіції

Виконання судового рішення є обов’язковим для сторін. І цей обов’язок підкріплюється кримінальним законодавством. Тож податківців можна звинуватити у вчиненні злочину, передбаченого ст. 382 ККУ.

Кримінальна відповідальність загрожує винним посадовим особам за наявності двох умов:

— податківцям було відомо про судове рішення щодо зобов’язання зареєструвати ПН;

— вони це рішення безпідставно не виконували.

Кому подаємо заяву? Оскільки зобов’язання щодо реєстрації ПН покладається саме на ДПСУ, то заяву (повідомлення) про вчинення злочину потрібно подавати до Національної поліції України.

Як подаємо заяву? Подавати її можна у паперовому вигляді як нарочно до Нацполіції, так і поштою. Якщо направляємо поштою, то лист має бути з описом вкладення та повідомленням про вручення.

Адреса розміщена за посиланням: npu.gov.ua/kontakti.

Звісно, можна і звернутися з повідомленням про злочин за телефоном, однак ми вам цього не радимо робити. Тим більше, що до заяви краще додати підтверджуючі документи. Зокрема, копію рішення суду та інформацію про стан виконавчого провадження.

Платно чи безоплатно? Звернення до Нацполіції безоплатне.

Скарга до Ради бізнес-омбудсмена

Рада бізнес-омбудсмена вже неодноразово виручала платників податків у справах щодо реєстрації ПН. Але слід пам’ятати, що Бізнес-омбудсмен не приймає обов’язкових до виконання податківцями рішень. Усе відбувається шляхом перемовин, зауважень, ініціювань тощо.

За загальним правилом Рада бізнес-омбудсмена приймає скаргу, якщо у вас була хоча б одна невдала спроба адміноскарження (п.п. 6.1.3 Регламенту Ради бізнес-омбудсмена, затвердженого Протоколом № 1 засідання Наглядової Ради бізнес-омбудсмена від 18.05.2015). Однак у випадку з оскарженням бездіяльності податківців щодо невиконання судового рішення це правило перепоною стати не повинно.

Як можна подати скаргу? Скаргу можна подати:

— у паперовому вигляді на поштову адресу Ради (див. за посиланням: boi.org.ua/contact/);

— у електронному вигляді за посиланням: boi.org.ua/complaint/online/.

У який строк можна подати скаргу? Скаргу можна подати протягом 1 року з моменту набрання рішенням законної сили (тобто початку бездіяльності податківців).

Який строк для прийняття рішення? Попередній розгляд скарги — протягом 10 днів з моменту її одержання Бізнес-омбудсменом. Розгляд скарги — протягом 3 місяців з дати прийняття скарги до розгляду. Також цей строк може бути збільшено (про це вас обов’язково повідомлять).

Як сформулювати вимогу? Скаржитися потрібно не на нереєстрацію ПН, а саме на невиконання рішення суду. Тобто ви вимагатимете саме виконання рішення суду.

Платно чи безоплатно? Звернення до Ради бізнес-омбудсмена безкоштовне.

Також можна звертатися зі скаргами до Мінфіну, Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики тощо. Якщо ж вам натякають на хабар, то можна звернутися на сервіс «Пульс» (контакти див. за посиланням: tax.gov.ua/others/puls-).

Вважаємо, що зараз найбільш успішно можна використати все-таки судовий контроль. А от виконавче провадження може допомогти реалізувати інші методи Однак це не заперечує використання інших способів.

Висновки

  • Податківці зобов’язані виконувати рішення судів, які набрали законної сили.
  • Реєстрація ПН за рішенням суду відбувається тоді, коли фіскали отримали судове рішення на вашу користь.
  • Боротьбу варто розпочати із отримання виконавчого листа, звернувшись до адмінсуду першої інстанції.
  • Звертаючись із заявою та виконавчим листом до держвиконавця, так званий авансовий внесок сплачувати не потрібно. Відповідні норми Закону № 1404 були визнані неконституційними у 2019 році.
  • Змусити податківців зареєструвати ПН за рішенням суду можна через держвиконавця, суд, Нацполіцію, Раду бізнес-омбудсмена та ін.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі