№72

Податки & бухоблік, вересень, 2022/№ 72 Інші номери журналу ›
  • Прив’язка ціни у договорі до інвалюти: чи законно? Від знецінення гривні зараз, на жаль, нікуди не дітися. Тому українським бізнесменам доводиться шукати способи, як вберегти від цього кошти, які так складно дістаються. Також багато хто використовує іноземні комплектуючі, товари або навіть послуги у своїй госпдіяльності. Коливання курсу відбуваються постійно і часто, на жаль, не на користь гривні. Тож у ціні товару/роботи/послуги цей нюанс також потрібно якось врахувати. Для того, щоб вирішити ці проблеми, дехто намагається змінювати вартість відповідно до коливання курсу інвалюти. Однак чи законно це щодо внутрішньоукраїнських договорів? Як можна це сформулювати у договорі? Що робити, якщо у договорі нічого не згадується про курс інвалюти? Зараз розкажемо.
  • Прив’язка ціни товару до валюти: бухоблік та оподаткування Якщо підприємства домовилися, що ціну поставленого товару у внутрішньоукраїнських договорах прив’язують до іноземної валюти, то відразу виникає запитання: як це вплине на бухгалтерський та податковий облік? Тому далі детально розберемося у всіх обліково-податкових нюансах цієї операції, як для покупця, так і для продавця.
  • Продаж основних засобів з прив’язкою ціни до валюти Не тільки товари, а й основні засоби (ОЗ) підприємства продають у внутрішньоукраїнських договорах з прив’язкою до іноземної валюти. Про те, як у такому випадку слід відобразити цю операцію в бухгалтерському та податковому обліку покупця і продавця, і поговоримо далі.
  • Прив’язка до валюти. Приклади складання податкової накладної та розрахунку коригування Якщо ціна товару або послуги прив’язана до валюти, то в будь-якому випадку це призведе до коригувань у податковому обліку. Облік ПДВ — не виняток. Благо в ПКУ є пряма вказівка, як проводити перерахунок. Утім, це не означає, що цей перерахунок пройде абсолютно без питань. Тим паче, що податківці раз у раз підкидають нові версії його проведення. У цій статті сконцентруємося на можливих варіантах проведення перерахунку та заповнення ПН і РК.
  • Позика з прив’язкою до інвалюти Прив’язка договору купівлі-продажу до іноземної валюти на сьогодні не дивина. Але інколи суб’єкти господарювання намагаються прив’язати до інвалюти не тільки ціну за договором постачання, а й, наприклад, суму поворотної фінансової допомоги. Тобто вказують у договорі, що повернути позичальник має не отриману суму, а перераховану за курсом на дату повернення. Чи можна так чинити і які податкові наслідки цієї операції, обговоримо далі.
  • Інфляційні та 3 % річних: чи можна стягувати за прив’язки ціни до інвалюти? Типова ситуація: боржник не повертає/не сплачує грошові кошти. Не важливо — чи це оплата за товар/роботу/послугу, чи позика. Коли гроші повертаються із запізненням, то вони однозначно вже не мають тієї цінності, яку б вони мали, якщо боржник повернув їх вчасно. Тож законодавець врахував цю проблему та передбачив певні механізми у нормативці. Однак якщо йдеться про договори, де ціна прив’язана до курсу інвалюти, чи можна у цьому випадку застосувати ці механізми? І чи змінюється ситуація, якщо у договорі передбачено, що ціна прив’язана до індексу інфляції? З’ясовуємо у цій статті.
  • Оренда, прив’язка до курсу інвалюти, гарантійний платіж У договорі оренди хочемо розмір орендної плати прив’язати до курсу валюти станом на кінець кожного місяця оренди. Як тоді бути з гарантійним платежем, що сплачується орендарем при укладанні договору та за відсутності порушень зараховується в рахунок сплати орендної плати за останній місяць?
  • Зарплата в інвалюті: чи це законно? На жаль, війна не кращим чином вплинула на валютний курс в Україні. Гривня дешевшає, і прогнози фахівців на найближчий рік оптимізму не викликають. Тому цілком зрозумілим є бажання працівників отримувати зарплату в іноземній валюті. Причому роботодавці в окремих випадках для особливо цінних кадрів були б готові піти на такий крок. Але чи допускає це законодавство? Давайте розбиратися.
  • Зарплата в інвалюті: техніка виконання Ви вже знаєте, що законодавство не забороняє встановлювати зарплату працівників у прив’язці до інвалюти. Головне, щоб виплата здійснювалася у гривні. Але як правильно проводити перерахунок? Який курс слід застосовувати? Як оформити штатний розпис? Відповіді на ці запитання читайте далі.
  • Не окладом єдиним: враховуємо коливання курсу через інші складові зарплати Найчастіше до валюти прив’язують саме оклади (тарифні ставки) працівників. Проте радимо вам звернути увагу на інші складові зарплати. В їх розрахунок роботодавці також можуть «зашити» механізм коригування суми виплати залежно від курсу обраної валюти. В такому випадку оклад (тарифну ставку) встановлюємо в гривнях, а елементом дотягування загальної суми зарплати до бажаного рівня в валюті слугуватиме інша складова зарплати. Розповідаємо, як це працює.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі