№73

Податки & бухоблік, вересень, 2022/№ 73 Інші номери журналу ›
  • Військовий облік жінок: так ставати чи не ставати? Новина про необхідність стати на військовий облік практично всім жінкам нікого не залишила байдужим. Була навіть петиція про скасування розширеного переліку професій, представниці яких є військовозобов’язаними. Були обіцянки все переглянути. Що ж маємо сьогодні? Розбираємося.
  • Підвищити оклади в жовтні й не отримати… індексацію?! З 1 жовтня мінімальна заробітна плата в Україні зростає з 6500 до 6700 грн. Що зазвичай робить більшість роботодавців, коли зростає мінімалка? Правильно! Підвищує оклади (тарифні ставки) своїм працівникам. Проте таке підвищення в жовтні 2022 року може ховати неочікувані індексаційні сюрпризи. Що за сюрпризи і до чого тут індексація? Розповідаємо.
  • Неможливість виконання податкових зобов’язань: запитання-відповіді Добігає кінця базовий строк подання заяви про відсутність можливості виконання податкових зобов’язань під час воєнного стану (30.09.2022). Сам порядок подання цієї заяви ми вже аналізували (див. статтю «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67). А сьогодні розберемо конкретні запитання стосовно подання заяви, які найбільше непокоять платників.
  • Дивіденди на єдиному податку — виплата й облік Платник єдиного податку (ТОВ) групи 3 (ставка 3 %) прийняв рішення про виплату дивідендів засновникам-резидентам. За який мінімальний період можна виплачувати дивіденди? Чи можливо при переході на сплату спецЄП виплачувати дивіденди щомісячно?
  • Відмова від спецЄП: куди далі? Ще з початку квітня 2022 року платники податків отримали право бути платником спецЄП та багато хто скористався таким правом. І от якщо сьогодні деякі платники вирішили відмовитися від спецЄП, то в них відразу виникає запитання: на якій системі оподаткування вони опиняться після цього та чи можуть одразу після відмови від спецЄП застосовувати систему оподаткування (чи ставку ЄП), відмінну від тієї, на якій були до переходу на спецЄП? Про це і поговоримо далі.
  • Навчання за рахунок роботодавця та власним коштом Попри війну в Україні розпочався новий навчальний рік. Якщо ваш роботодавець готовий підтримати своїх працівників у складні часи та взяти на себе оплату їх навчання, наша стаття стане вам у пригоді. З неї ви дізнаєтеся, як треба оподатковувати вартість такого навчання та як відображати її у звітності. Якщо ж ви навчаєтеся за свій рахунок, ми підкажемо, як знизити свої витрати на здобуття освіти шляхом отримання податкової знижки.
  • Поповнюємо статутний капітал готівкою Гроші зайвими не бувають. Зазвичай їх тільки бракує. Особливо у такі скрутні часи, як зараз. Де їх узяти? Можна поповнити статутний капітал (СК) підприємства, якшо він унесений не повністю. Нас часто запитують, як правильно це зробити готівковими коштами? Треба спочатку їх оприбуткувати в касі підприємства чи можна внести одразу через банк? Чи має на це право директор або інша особа, що діятиме від імені засновника? Яких обмежень слід дотримати?
  • Уточнюємо сільгоспЄП при переході на спецЄП За матеріалами категорії 108.02.05 Бази знань*
  • Заплатили за рекламу у Фейсбуці: який валютний курс брати для ПДВ? Підприємство оплатило послуги за розміщення реклами у соціальній інтернет-мережі Facebook (Фейсбук). Рахунок отримали у доларах США. На яку дату та за яким курсом НБУ визначати податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ і складати податкову накладну (ПН)?
  • Розрахунок коригування до помилкової податкової накладної заблоковано Щоб обнулити зайву помилкову податкову накладну (ПН) (виписану не тією датою), склали до неї зменшуючий розрахунок коригування (РК). Але його заблокували. Які документи подавати на розблокування? Чи можна не розблоковувати РК?
  • Індексуємо зарплату за жовтень 2022 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці. Індекси для проведення індексації грошових доходів за вересень 2022 року ви знайдете в «Податки & бухоблік», 2022, № 64.
  • Календар бухгалтера на жовтень 2022 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі