№15

Податки & бухоблік, лютий, 2023/№ 15 Інші номери журналу ›
  • Критерії безумовної реєстрації: що в них нового? З 11.01.2023 зазнав змін порядок блокування податкових накладних (ПН)/розрахунків коригування (РК). Не є винятком і критерії безумовної реєстрації. Тобто коло ПН/РК, які можуть проскочити повз блокування, розширилося. Отже, з’являється необхідність знов повернутися до теми блокування. А почнемо саме з цих критеріїв. Нагадаємо, якщо ПН/РК потрапляє хоча б під один з відсікаючих критеріїв (відповідає ознакам безумовної реєстрації), її зареєструють у ЄРПН автоматично без подальших перевірок на предмет зупинення реєстрації. Охарактеризуємо кожну з цих ознак.
  • Новації у ризиковості платника Наприкінці 2022 і на початку 2023 років Кабмін неодноразово вносив зміни до порядку блокування ПН/РК. Ці зміни не залишили в стороні правила включення/виключення платників податку до/із когорти ризикових платників податку. Про те, що саме змінилося і як це вплинуло на блокування ПН/РК, читайте далі.
  • Коли потрапить до ризикових платник, якщо контрагент ризиковий? Податкова накладна, яку постачальник виписав на нас, була заблокована ще 8 лютого 2022 року. А от 24 січня 2023 року підприємству стало відомо, що цього контрагента віднесли до ризикових за п. 8 Критеріїв ризиковості платника. Чи означає це, що відтепер усі податкові накладні, які реєструватиме наше підприємство, будуть блокуватися, оскільки й наше підприємство автоматично потрапить до переліку ризикових контрагентів?
  • Таблиця даних платника ПДВ: коли не врахують/скасують прийняту? Врахована податківцями Таблиця даних дозволяє захиститися від блокування податкових накладних (ПН) і розрахунків коригування (РК). Проте проштовхнути Таблицю справа непроста. Та й скасувати вже прийняту Таблицю фіскали можуть у будь-який момент. Які підстави для цього? Давайте з’ясуємо.
  • Зміна коду УКТ ЗЕД: чи можуть завернути Таблицю? Чи потрібно виробникові в Таблиці зазначати на вході абсолютно всі покупки чи можна тільки якісь обрані? Якщо якийсь код УКТ ЗЕД за товарами, які придбаваються, змінився, чи потрібно наново подавати Таблицю?
  • Критерії ризиковості операцій: актуальна версія Ризиковість здійснення операцій — одна з причин блокування податкових накладних (ПН) та розрахунків коригування (РК). При відповідності хоча б одному з критеріїв ризиковості операцій ПН/РК заблокують. Згадаємо ці критерії і останні зміни, що в них відбулися.
  • Якщо заблоковано розрахунок коригування до помилкової податкової накладної Підприємство помилково склало і зареєструвало у ЄРПН податкову накладну. Таку ПН у декларацію з ПДВ підприємство не включило. Щоб її скасувати, було складено РК. Такий РК у результаті було заблоковано. Податкова вимагає подати уточнення і включити помилкову ПН до декларації. Чи правомірна їх вимога?
  • Покупець перейшов на спецЄП: чи розблокують податкову накладну? Замовник перейшов на єдиний податок за ставкою 2 %. У лютому 2022 на цього замовника були складені ПН і заблоковані. Якщо зараз подавати документи на розблокування, то в разі позитивного рішення буде зареєстрована ПН чи ні? Чи не відмовить система в реєстрації з тієї причини, що статус ПДВ такого контрагента на сьогодні зупинено?
  • Оскаржуємо відмову у розблокування податкової накладної на аванс Платник ПДВ подавав документи для розблокування ПН на авансову оплату. У результаті розгляду поданих документів регіональна комісія направила платнику ПДВ відмову. У графах рішення про відмову, відведених для аргументації відмови, написано, що причина відмови в тому, що подані документи не завірені належним чином, немає печатки банку. Які документи слід подати до скарги на рішення про відмову у розблокуванні ПН і в які строки їх слід подати?
  • Документ довільного формату для розблокування ПН/РК: який номер та дату зазначати? Подаємо документи на розблокування податкової накладної (ПН). До Повідомлення про подання пояснень та копій документів прикріплюємо документ довільного формату J1360102. Що слід вказувати в його полях «Номер документа» та «Дата документа», якщо, наприклад, додаємо договір купівлі-продажу від 17.01.2023 № 17?
  • Податкову накладну розблокували за рішенням суду через півтора року. Чи можна включати в податковий кредит? Податкову накладну від 20.04.2020 заблокували. Рішення суду про розблокування прийнято в середині 2021 року. Виконали його і розблокували ПН тільки 25 січня 2023 року. Чи зможе покупець скористатися податковим кредитом?
  • Блокування ПН/РК. Документи та строки
  • Довідник. Орієнтовний перелік розблокувальних, антиризикових і табличних документів Для того, щоб розблокувати зупинені податкові накладні (ПН) / розрахунки коригування (РК), а також зняти статус ризикового платника і отримати рішення про врахування Таблиці, потрібно подати податківцям пояснення та копії підтвердних документів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі