№55

Податки & бухоблік, липень, 2023/№ 55 Інші номери журналу ›
  • Первинка та реальність операцій: як вони пов’язані? У питаннях реальності операцій первинка — один з основних аргументів. Платники саме за допомогою неї відбиваються від претензій фіскалів, доводять, що операція дійсно відбулася. У цій статті поговоримо про те, які наслідки можуть чекати на госпсуб’єкта, якщо податківці визнають операцію нереальною. Також розберемося: якщо є уся необхідна первинка, то чи достатньо тільки її для того, щоб сказати: «Операція реальна!»
  • Первинні документи — які до них належать? Первинка — наріжний камінь бухгалтерського обліку. Вона супроводжує будь-яку господарську операцію і є у підсумку фундаментом фінансової, податкової і навіть деякої статистичної звітності. Які саме документи відповідають статусу первинних? Навіщо вони потрібні? Чи мають право податківці перевіряти непервинні документи? Про це й поговоримо.
  • Правила оформлення первинних документів Щоб господарська операція була реальною, її здійснення слід підтвердити належним чином оформленим первинним документом. Тому далі поговоримо про те, на що слід звернути увагу при складанні первинних документів.
  • До чого у первинці чіпляються фіскали? У цій статті поговоримо про те, що може не подобатися податківцям у первинці. Звісно, оскільки це один з основних доказів реальності госпоперації, то фіскали досить прискіпливо ставляться до відсутності тих чи інших документів, а також до наявності або відсутності тих чи інших реквізитів. Також поглянемо, як на ці претензії реагують суди.
  • Строки зберігання первинки та війна: поточний стан справ & майбутнє Строки зберігання первинки — не менш важливий момент, ніж підтвердна сила цих документів. Бо немає документів — немає і претензій до їх змісту або ж до необхідності підтвердження ними тих чи інших даних. Звісно, якщо знищення за спливом строків зберігання відбулося у межах вимог нормативки. А для цього слід розуміти, якими ж є ці строки зараз та що буде з ними у майбутньому. От ми наразі й розберемося!
  • Відновлюємо втрачені первинні документи: строки і дії Навіть за мирних часів первинні документи можуть бути втрачені, пошкоджені, викрадені або знищені. А під час війни така ймовірність кратно зростає. Як відновити втрачену первинку? У які строки це слід зробити? І чого чекати підприємству, якщо відновити вийде не все? Розбираємося.
  • Первинка в електронній формі — практичні кейси Належним чином оформлений первинний документ, складений в електронній формі, має такий самий статус (юридичну силу), як і його паперовий аналог. Розберемо декілька практичних ситуацій, пов’язаних із застосуванням електронної первинки.
  • Невідповідність даних податкової накладної і первинного документа За загальним правилом дані ПН мають відповідати даним первинних документів, які підтверджують здійснення певної господарської операції. Тільки так ПН буде складена належним чином. Водночас інколи дані, що вказані у ПН і первинному документі, можуть не збігатися. Як ця обставина впливає на ПДВ-облік? Поговоримо у цій статті.
  • Замовник відмовляється підписувати акт: ПДВ-наслідки Підприємство займається виконанням підрядних робіт. За договорами підряду передбачено підписання актів виконаних робіт за результатами перевірки фактичного обсягу виконаних робіт. Замовник відмовляється підписувати акт виконаних робіт, бо не погоджується з якістю виконаної роботи. Як цей факт впливає на ПДВ-облік виконавця?
  • Документи на проданий товар: чи потрібні вони ФОП на єдиному податку? Чи потрібні ФОП на єдиному податку документи на реалізований товар? Градус цього питання минулого року дещо знизив своїми роз’ясненнями Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики. Втім, судячи з відгуків з міст, воно й досі є актуальним. Тож повернемося до нього ще раз.
  • Чи потрібні первинні документи, щоб єдиноподатник підтвердив свій дохід? ФОП на єдиному податку (гр. 3 без ПДВ) надає послуги. Оплата надходить безготівковим розрахунком. Чи потрібні документи, які підтверджують отримання доходу?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі