№47

Податки & бухоблік, червень, 2023/№ 47 Інші номери журналу ›
  • Труднощі переходу, або Де опиняться платники спецЄП з 1 липня? Дні спецЄП пораховані. Чи скасують його саме з 01.07.2023 — питання відкрите. Втім залишати все одно не збираються. Звідси запитання: чи писати заяву на відмову від спецЄП? Як урахувати дохід, зароблений на спецЄП? Чи можна буде ще раз змінити систему оподаткування чи групу спрощенки у 2023 році, якщо виникне така потреба? Тощо. Про це все і поговоримо.
  • Що буде з діяльністю, яку заборонено на спрощенці, але дозволено на спецЄП Платникам спецЄП дозволено значно більше, ніж класичним спрощенцям. Наприклад, продавати вроздріб всі підакцизні товари (у т. ч. алкоголь, тютюн), здавати в оренду будь-яку площу нерухомості чи землі тощо. Як тут не втрапити в халепу після скасування спецЄП? Розбираємось.
  • Скасування спецЄП та товарний облік ФОП Облік товарних запасів — це ще один аспект, на який ФОП має звернути увагу у світлі скасування спецЄП. Зокрема, тим ФОП, які після скасування спецЄП опиняться на загальній системі. Тож про це і поговоримо зараз.
  • Відновлення ПДВ-статусу після спецЄП і компенсуючі ПЗ Під час сплати спецЄП групи 3 за ставкою 2 % реєстрація особи платником ПДВ призупиняється. Але після виходу зі спецЄП ПДВ-статус платника автоматично відновлюється. Відтак за доспецЄПешними придбаннями необхідно нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання (ПЗ) за п. 198.5 ПКУ. Про всі нюанси цієї процедури і піде наша розмова.
  • Відновлення ПДВ-реєстрації після повернення зі спецЄП: регліміт, податковий кредит, строки виконання податкових обов’язків Отже, з 01.07.2023 спецЄП планують скасувати. А значить, з цієї дати (01.07.2023) у суб’єктів господарювання, які до переходу на спецЄП були платниками ПДВ, відновлюється ПДВ-реєстрація і всі обов’язки та права платника ПДВ. Що у зв’язку з цим треба врахувати таким платникам — розберемося в статті.
  • Повернення зі спецЄП: ПДВ за перехідними операціями У цій статті поговоримо про те, як «закривати» ПДВ за операціями, початок яких припав на період, коли платник був на спецЄП, а завершення чи коригуюча подія за якими відбувається вже після повернення зі спецЄП. Також розглянемо питання: як бути з договірними цінами, якщо договір був укладений під час перебування на спецЄП, а постачання за ним вже відбудуться в періоді повернення зі спецЄП.
  • ПДВ-питання контрагентів спецЄПешника після його повернення на попередню систему При поверненні спецЄПешника на попередню систему оподаткування, коли його реєстрація платником ПДВ відновлюється, питання можуть бути не лише в нього самого. Як показує практика, не менше питань виникає й у його контрагентів. Найбільше — у покупців, але й у постачальників вони теж є. Давайте розбиратися.
  • Постачальник несвоєчасно зареєстрував ПН лютого — травня 2022: наслідки для спецЄПешника Покупець — платник ПДВ ставив у лютому — травні 2022 податковий кредит за первинкою. Постачальник зареєстрував ПН на ці постачання із запізненням — після 15.07.2022. З 01.07.2022 покупець перейшов на спецЄП. Чи можна подати УР на коригування цього ПК після виходу або скасування спецЄП? Чи потрібно взагалі коригувати цей ПК?
  • Перехідні операції з податку на прибуток у колишнього спецЄПешника Якщо законопроєкт № 8401 буде ухвалено, платників спецЄП вже з 01.07.2023 повернуть на ту систему оподаткування, на якій вони перебували до особливої спрощенки. Під час такої вимушеної міграції у прибутківців, напевно, виникнуть перехідні операції. Проте законопроєкт № 8401 планує усунути діюче наразі подвійне їх оподаткування. Як буде виглядати тоді облік перехідних операцій (якщо, звісно, передбачені послаблення пройдуть)? Зараз це і з’ясуємо.
  • Дохід на спецЄП і 40-мільйонна межа з податку на прибуток Підприємство ще в середині 2022 року вирішило стати платником спецЄП. З 1 липня 2023 за всіма прогнозами спецЄП буде скасовано, а підприємство повернеться на загальну систему оподаткування. Чи потрібно йому враховувати дохід, отриманий на спецЄП, при розрахунку 40-мільйонної межі, яка змушує звітувати щокварталу і застосовувати податкові різниці?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі