Теми статей
Обрати теми

Бенефіціари та штрафи: поточний стан справ

Амброзяк Наталя, юрист
Що відбувається наразі з бенефіціарними документами? Чи можуть загрожувати юрособам та їх директорам штрафи? Ці запитання знову набирають обертів у зв’язку з певними змінами у законодавстві. Спойлер: усе не так страшно ☺. Зараз усе вам розкажемо.

Що сталося?

Замислитися про бенефіціарні штрафи та додаткові проблеми для юросіб нас змусив наказ Мін’юсту від 12.07.2023 № 2542/5 (далі — наказ № 2542). Він затверджує порядок інформування Мін’юсту про розбіжності між фактичними даними щодо бенефіціарів та тими даними щодо цих осіб, які містяться у ЄДР*. Повідомляти про це мали суб’єкти первинного фінмоніторингу (зокрема і бухгалтери-ФОП, банки, аудитори та ін.).

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Наказ № 2542 мав набрати чинності з 01.10.2023. Але у останню мить Мін’юст передумав і переніс набрання чинності на 1 грудня 2023 року.

Отже, наразі суб’єкти первинного фінмоніторингу (у тому числі бухгалтери-ФОП, банки, аудитори та інші) поки не зможуть повідомляти про розбіжності у фактичних даних щодо бенефіціарів та даних про них, зазначених у ЄДР.

Чому нас стривожила поява наказу № 2542?

Штрафи. Нагадаємо: за неподання або несвоєчасне подання держреєстратору даних щодо бенефіціарів загрожує адмінштраф для посадових осіб юрособи за ч. 6 ст. 16611 КУпАП. Плюс за це ж порушення накладається фінсанкція на саму юрособу за ч. 4 ст. 35 «держреєстраційного» Закону № 755**.

** Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV.

Штрафи чималенькі: адмінка для посадових осіб юрособи — від 17000 до 51000 грн, а фінсанкція для юрособи — від 17000 до 340000 грн.

Запис про можливу недостовірність даних щодо бенефіціарів. Є процедура внесення держреєстратором до ЄДР запису про можливу недостовірність даних щодо бенефіціарів. Вона з’явилася у Законі № 361*** з 29.12.2022 (див. ст. 51 цього Закону).

*** Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 № 361-IX.

У такому випадку спочатку держреєстратор звернеться до юрособи з вимогою надати пояснення щодо ситуації та підтвердні документи. Якщо юрособа не відреагує на звернення держреєстратора, то це загрожує проблемами, наприклад, з банком. Справа у тому, що такі юрособи одразу потраплятимуть до категорії клієнтів з високим ризиком ділових відносин. Або фіноперації без установлення ділових відносин цих осіб вважатимуться ризиковими (ч. 5 ст. 7 Закону № 361).

Це означає, що банки та інші фінустанови змушені будуть проводити посилені заходи перевірки клієнта (ч. 1 ст. 12 Закону № 361). Тобто вони запитуватимуть у юрособи додаткові документи, що може гальмувати, зокрема, переказ коштів.

Детальніше про ці штрафи, а також інші бенефіціарні новинки (у тому числі скасування щорічного підтвердження даних щодо бенефіціарів) читайте у статті «Нові правила щодо бенефіціарів» // «Податки & бухоблік», 2022, № 75.

Кому варто хвилюватися з 01.12.2023?

Вважаємо, що далеко не усім юрособам варто хвилюватися з 1 грудня 2023 року!

Первинно не подавали даних про бенефіціарів + структуру. Якщо ваша юрособа первинно не подавала дані щодо бенефіціарів (тобто не встигла це зробити до 11.07.2022) і ніяких змін у їх складі не відбулося, то про розбіжності та штрафи говорити зарано. Усе тому, що наразі існують нові строки щодо первинного подання даних про бенефіціарів.

Зокрема, дані потрібно подати протягом 6 місяців з дня набрання чинності нормативкою, що затверджує форму та зміст структури власності і методологію визначення юрособою бенефіціара. Але не раніше спливу 90 днів з дня припинення або скасування воєнного стану.

Зверніть увагу на таке. Положення про форму та зміст структури власності існувало ще до війни (див. наказ Мінфіну від 19.03.2021 № 163). Також вже з’явилася необхідна методологія (див. постанову КМУ від 19.09.2023 № 1011). Але вона формально не набрала чинності, оскільки у офіційних виданнях на момент написання цієї статті ще не опублікована.

Крім того, тут має спрацювати строк у 90 днів з дня припинення або скасування воєнного стану.

Коротше кажучи, якщо у вас немає змін щодо бенефіціарів, то з первинним поданням бенефіціарів юрособам бігти поки нікуди не потрібно, чекаємо закінчення воєнного стану.

Про те, хто з юросіб зобов’язаний подавати дані щодо бенефіціарів, а хто може не морочити з цим голову, читайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 75.

Щодо бенефіціарів відбулися зміни. Якщо ж у вас відбулися зміни у даних щодо бенефіціарів або у структурі власності, то «забивати» на це все ж не радимо.

Дивіться:

окрім первинного подання даних про бенефіціарів, для юросіб є ще обов’язок підтримувати ці дані у актуальному стані

Зокрема, своєчасно вносити зміни до ЄДР з цього приводу. Юрособа має звернутися до держреєстратора або нотаріуса (який має право проводити держреєстраційні дії щодо юросіб та ФОП) протягом 30 робочих днів з дня виникнення таких змін.

Адмінштрафи у разі пропуску 30-денного строку, вважаємо, поки не загрожують. Виходимо тут з того, що у листі Мін’юсту від 09.06.2022 № 44816/55964-26-22/8.4.3 було зазначено, що на процес подання документів щодо бенефіціарів впливає Закон № 2115****.

**** Закон України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» від 03.03.2022 № 2115-IX.

Нагадаємо: цим Законом визначено, що на період воєнного або надзвичайного стану, зокрема, юрособи звільняються від адміністративної та/або кримінальної відповідальності за несвоєчасне подання документів, подання яких вимагається законом. Зробити це юрособи зобов’язані протягом 3 місяців після закінчення воєнного стану.

З фінсанкціями щодо юросіб у цій ситуації є питання. Але у судпрактиці були випадки, коли фінсанкцію прирівнювали до адмінвідповідальності (див., наприклад, постанову ВС від 22.12.2020 у справі № 260/1743/19 у контексті адмін- та фінвідповідальності за трудові порушення у ФОП).

А от що, на нашу думку, може загрожувати у разі пропуску 30-денного строку після 1 грудня 2023 року — так це запис у ЄДР про можливу недостовірність даних щодо бенефіціарів. Про негативні наслідки такого запису більш детальну інформацію можна побачити у «Податки & бухоблік», 2022, № 75.

Висновки

  • Порядок повідомлення про розбіжності між фактичними даними щодо бенефіціарів та тими даними щодо них, які внесені до ЄДР, набуде чинності з 01.12.2023.
  • Якщо у вас немає змін щодо бенефіціарів та структури власності і ви свого часу не подавали цих даних (до 11.07.2022), то з первинним поданням бенефіціарів юрособам бігти поки нікуди не потрібно. У вас поки що на це буде 90 днів з дня припинення воєнного стану.
  • Якщо у вас наразі відбулися зміни у даних щодо бенефіціарів і ви ці зміни не внесли у встановлені законодавством строки, то з 01.12.2023 може з’явитися ризик того, що держреєстратор внесе до ЄДР запис про можливу недостовірність даних щодо бенефіціарів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі