№27

Податки & бухоблік, квітень, 2024/№ 27 Інші номери журналу ›
  • Новостворений ФОП, який обрав єдиний податок, не знав, що в місяці держреєстрації він на загальній системі Сьогоднішній тематичний номер присвячений найбільш поширеним помилкам єдиноподатників. На жаль, помилки трапляються не лише стосовно власне визначення суми єдиного податку (невключення певних надходжень у дохід, викривлення суми ЄП, неправильне заповнення основного розділу декларації, несплата ЄП), але і щодо ЄСВ, а також іншого (неправильне визначення КВЕД, здійснення забороненої діяльності). Ці ситуації ми розглянемо якомога детальніше і по можливості запропонуємо варіанти, як вийти сухим з води. А розпочнемо з дуже поширеної помилки: фізична особа зареєструвалася ФОП у середині місяця і вирішила відразу перейти на єдиний податок. Начебто все просто. Але насправді є питання щодо оподаткування місяця реєстрації.
  • Новостворений ФОП помилково не сплачував єдиний податок групи 2 ФОП зареєструвався в січні 2024 року у м. Харків та з лютого став платником єдиного податку (ЄП) групи 2. ЄП за лютий та березень не сплачував, оскільки вважав, що має на це право. Адже м. Харків належить до території можливих бойових дій. Податківці погрожують штрафом. Наскільки це правомірно?
  • Якщо ФОП не сплачував єдиний податок з 01.08.2023 ФОП групи 1 і після 01.08.2023 не сплачував єдиний податок (ЄП). У ЄП-декларації щомісячні авансові внески не показував. Втім, як з’ясувалося, ФОП здійснює діяльність на території, якої немає в Переліку територій. Що тепер йому робити?
  • Єдиноподатник групи 3 не врахував у декларації наростаючий підсумок Юридична особа перебуває на спрощеній системі оподаткування — платник єдиного податку (ЄП) групи 3 за ставкою 5 %, не рахує МПЗ. Під час заповнення ЄП-декларації за 2023 рік платник розрахував і дохід, і ЄП правильно. Проте не врахував суму податку, нараховану в попередніх періодах року, — не зменшив загальну суму ЄП за 2023 рік на суму податку попереднього періоду звітного року (за три квартали 2023 року). Водночас сплатив до бюджету правильну суму ЄП (за вирахуванням податку минулого періоду звітного року). Чим це загрожує та як виправити ситуацію? Розбираємося.
  • Єдиноподатник-юрособа не втягнув виправлену помилку в поточну декларацію Платник єдиного податку (ЄП) — юридична особа групи 3 за ставкою 5 % у ІІІ кварталі 2023 року виявив помилку, допущену в ЄП-декларації за І квартал цього ж року (була занижена сума доходу). Виявлена помилка виправлена шляхом подання уточнюючої декларації (УД). Однак здійснені через УД самовиправлення не врахували у поточній декларації — тобто ЄП-декларації за три квартали 2023 року. Які можуть бути наслідки цього?
  • Не врахували в ЄП-доходах стару фіндопомогу Для єдиноподатників установлені свої правила обліку поворотної фінансової допомоги. Але що, якщо підприємець отримав поворотну фіндопомогу, ще перебуваючи на загальній системі оподаткування, а потім перейшов на спрощенку і суму фіндопомоги (неповерненої після закінчення 12 місяців) не включив у ЄП-дохід? Розглянемо цю ситуацію детальніше.
  • Якщо ФОП групи 2 здав приміщення в оренду… загальносистемнику Підприємець — єдиноподатник групи 2, який торгує продуктами харчування у власному магазині, вирішив здати частину площі магазину (яка простоює) в оренду. І здав її підприємцю-загальносистемнику (для ведення ним торговельної діяльності). До яких наслідків це може призвести — з’ясовуємо.
  • Роздріб та опт: якщо ФОП на спрощенці поплутав КВЕД ФОП на єдиному податку, який торгує продуктами харчування в магазині та реалізовує їх великими партіями, але переважно населенню (простим фізособам — кінцевим покупцям), вибрав не той КВЕД. Він вважав, що займається тільки оптовою торгівлею (тому й вибрав код оптової торгівлі), хоча насправді це роздріб. Наскільки небезпечна ця ситуація — розбираємося.
  • ФОП сплатив ЄСВ за себе: чи є шанс його повернути? ФОП на єдиному податку (ЄП) почав сплачувати ЄСВ за себе з 01.08.2023, бо вважав, що сплата з цієї дати стала обов’язковою. Заповнив ЄСВ-додаток у декларації за 2023 за відповідні місяці. Аж з’ясувалося, що зміни з 01.08.2023 стосувалися лише єдиного податку. ЄСВ не стосувалися. Чи можна уточнити декларацію і повернути собі сплачений ЄСВ?
  • Сказав «good bye» спрощенці, але не подав ЄСВ-додаток до декларації ФОП на єдиному податку (ЄП) зі сплатою ЄСВ за себе всередині року перейшов з ЄП на загальну систему. Але не подав додаток 1 до останньої ЄП-декларації, бо вважав, що це слід робити саме за наслідками річного декларування. Чи правильно це? Якщо ні, то як виправитися.
  • Що буде у квітні 2024 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі