Теми статей
Обрати теми

Хто може вести бухгалтерський та податковий облік на підприємстві чи у ФОП?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
І чи потрібен для цього бухгалтер? Якщо відповідати на це запитання зопалу, можна сказати так: «Якщо ви зобов’язані вести бухоблік, бухгалтер потрібен. А як ні, то й бухгалтер ні до чого». Одначе такий підхід до справи аж надто примітивний. Бо, як виявляється, ті, хто повинні вести бухгалтерський облік, цілком можуть робити це без бухгалтера. І навпаки, навіть за відсутності обов’язку ведення бухобліку, гарний бухгалтер нікому не завадить. Адже є ще податковий облік, у тому числі у ФОП. Його теж традиційно веде бухгалтер. Давайте розбиратися, як можна залучити його до роботи.

Хто веде бухоблік, а хто ні

Головним документом у царині бухгалтерського обліку є Закон № 996*. Він визначає правові засади регулювання, організації, ведення бухобліку та складання фінансової звітності в Україні.

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

Цей Закон поширюється:

— на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності (далі — підприємства),

а також

— на представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності.

Останні нам не цікаві, тож про них далі не говоримо. А от щодо перших слід затямити, що:

бухгалтерський облік є обов’язковим видом обліку, який ведеться підприємством. Фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку

Метою ведення бухобліку і складання фінзвітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан та результати діяльності підприємства (ст. 3 Закону № 996).

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі