№29

Податки & бухоблік, квітень, 2024/№ 29 Інші номери журналу ›
  • Платник ПДВ: хто може ним бути, а хто зобов’язаний Цей номер «Податки & бухоблік» присвячений темі реєстрації та анулювання реєстрації платника ПДВ. Насправді, запитань і нюансів у цій темі чимало. Зараз із ними будемо розбиратися. А почнемо з питання — хто та за яких умов може або зобов’язаний бути платником ПДВ.
  • Поріг обов’язкової ПДВ-реєстрації — 1 млн грн Якщо обсяг постачань за останні 12 місяців перевищить 1 млн грн, то в суб’єкта з’являється обов’язок зареєструватися платником ПДВ. Як порахувати реєстраційний мільйон (критерій обов’язкової ПДВ-реєстрації) — розберемо детальніше.
  • Процедура ПДВ-реєстрації ПДВ-реєстрація може бути обов’язковою і добровільною. Розглянемо процедуру реєстрації платником ПДВ у кожному випадку.
  • Прострочили реєстрацію платником ПДВ: ключові моменти відповідальності Не завжди суб’єкти господарювання, які зобов’язані зареєструватися платниками ПДВ, своєчасно виконують цей обов’язок. З різних причин. Які наслідки? Нагадаємо зараз.
  • Відкликати заяву про ПДВ-реєстрацію — місія нездійсненна… Фізична особа — підприємець (ФОП) замість заяви про застосування спрощеної системи оподаткування подала реєстраційну заяву платника ПДВ за формою № 1-ПДВ. Що тепер робити? Чи можна відкликати ПДВ-заяву? Якщо — ні, коли тоді можна позбутися ПДВ-тягаря?
  • Підстави і процедура анулювання ПДВ-реєстрації Реєстрація платника ПДВ може бути анульована як добровільно, так і примусово за рішенням контролерів. Усе залежить від причин та умов такої ПДВ-розреєстрації. Поговоримо докладно про підстави ПДВ-анулювання та їх особливості.
  • Анулювання ПДВ-реєстрації: здійснюємо умовний продаж за п. 184.7 ПКУ Найважливіший момент при ПДВ-розреєстрації — визнання умовного постачання за невикористаними на дату анулювання ПДВ-реєстрації залишками активів, за якими формувався податковий кредит. Як здійснити такий умовний продаж, зараз і розберемося.
  • Особливості складання та реєстрації податкових накладних при ПДВ-анулюванні Перед анулюванням ПДВ-реєстрації, окрім усього іншого, треба розібратися з останніми податковими накладними (ПН) / розрахунками коригування (РК). Які в цьому випадку слід врахувати особливості — розберемо в статті.
  • Розрахунки з бюджетом при анулюванні ПДВ-реєстрації При анулюванні ПДВ-реєстрації платник має подати останню ПДВ-декларацію та розрахуватися з бюджетом. Як саме це потрібно зробити — зараз детально розберемося.
  • Перехідні операції при зміні ПДВ-статусу ПДВ-реєстрація та позбавлення платника ПДВ-статусу завжди відбуваються на конкретну дату. І зазвичай ці події супроводжуються перехідними господарськими операціями. Тож наразі поговоримо про те, як оподатковувати ПДВ перехідні (незавершені) операції, водорозділом для яких стала реєстрація особи ПДВ-платником і, навпаки, коли платник втратив свій ПДВ-статус.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі