№31

Податки & бухоблік, квітень, 2024/№ 31 Інші номери журналу ›
  • Бухоблік імпорту товарів: момент оприбуткування і гривневий еквівалент Із імпортом товарів, як однієї із складових зовнішньоекономічних відносин, пов’язано безліч нюансів. У цьому тематичному номері ви дізнаєтеся про особливості формування первісної вартості імпортованих товарів, тонкощі імпортних прибуткових різниць, специфіку відображення вхідного ПДВ, а також інші ЗЕД-премудрості. Наразі ж з’ясуємо, на яку дату оприбуткувати товар, придбаний у нерезидента, та як слід перераховувати вартість імпортного товару в національну валюту.
  • Первісна вартість імпортних товарів: як сформувати? Ввезений імпортний товар, як і будь-які ТМЦ, треба оприбуткувати. За якою вартістю прибуткувати товар? Як перераховувати витрати на його придбання, виражені у валюті? І що ще врахувати при формуванні первісної вартості — розберемо в статті.
  • Імпортні різниці з податку на прибуток Платникам податку на прибуток слід врахувати, що в деяких випадках при імпорті може виникати необхідність коригувати фінрезультат на імпортні різниці. Про те, коли можуть виникати такі різниці, поговоримо в статті.
  • Імпортний ПДВ: все про нього Ввезення товарів у митному режимі імпорту супроводжується сплатою ввізного ПДВ. Причому неважливо, є імпортер платником ПДВ чи неплатником. Коли сплачувати ПДВ при імпорті та як його обліковувати — розберемо в статті.
  • Тимчасове ввезення орендованого у нерезидента обладнання У нерезидента-орендодавця взяли в оренду обладнання. Яким чином резидент-орендар може його ввезти на митну територію України? Які облікові особливості супроводжують цю операцію? Про це зараз і поговоримо.
  • Придбання товару на іноземних сайтах (маркетплейсах) невеликими партіями Бувають випадки, коли юрособи придбавають товари на іноземних інтернет-сайтах (маркетплейсах) невеликими партіями. Такі придбання нерезиденти відправляють через поштових операторів у посилках на адресу отримувача в Україні. Про те, як обліковувати та оподатковувати придбання таких невеликих партій товару, поговоримо далі.
  • Прощення боргу нерезидентом: облік і податки Бувають випадки, коли юрособа-резидент не має змоги виконати взяті на себе зобов’язання за ЗЕД-договором перед нерезидентом. Причому інколи нерезидент входить у становище боржника і прощає останньому його заборгованість. Про те, як відобразити таку операцію в обліку, ми і поговоримо далі.
  • Безоплатне отримання товарів від нерезидента Бувають випадки, коли підприємства отримують від нерезидентів безоплатно товари. Якщо таке стається, то відразу виникає ціла низка запитань, а саме: як визначити вартість отриманого товару, чи будуть ПДВ-наслідки і як такий подарунок відобразиться на податковоприбутковому обліку? Про все це ми і поговоримо далі.
  • Знижка від нерезидента вартості імпортного товару після ввезення Нерідко нерезиденти надають українським покупцям післяпродажні знижки на вже імпортований товар — надсилають кредит-ноту (credit note) з повідомленням про зменшення ціни/вартості проданих товарів. Буває й таке — імпортували і оприбуткували товар, оплатили його, а потім з’ясували, що на одну позицію контрагент-нерезидент поставив неправильну (завищену) ціну, внаслідок чого вислав кредит-мемо (credit memo). З тим, які облікові та податкові наслідки зменшення вартості імпортованих товарів чекають на підприємство, наразі й розберемося.
  • Безоплатний імпорт паливних брикетів з доплатою від нерезидента Підприємство планує завозити з-за кордону в Україну (з Польщі) у митному режимі імпорту перероблені паливні брикети, які нерезидент мав би утилізувати, як відходи. Ввезення товару (паливних брикетів) здійснюватиметься на безоплатній основі. А за те, що ці паливні брикети наше підприємство забере, нерезидент ще й заплатить. Виходить, що за договором підприємство — імпортер і отримувач коштів. Надалі ввезені паливні брикети буде продано. Як правильно відобразити в обліку ці операції? З розрахунку якої суми платити ПДВ, адже інвойсу не буде? Давайте розберемося, що до чого.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі