Теми статей
Обрати теми

Щорічна відпустка: документальний супровід

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
З цієї статті ви дізнаєтеся, чи треба під час дії воєнного стану повідомляти працівника про початок відпустки у двотижневий термін та чи обов’язково писати заяву на відпустку. Також поговоримо про те, за якою формою видавати наказ на відпустку та про інші подробиці її документального оформлення.

На підставі графіка чи ні?

Щорічні основні та додаткові відпустки, як за поточний, так і за минулі робочі роки, у загальному випадку надають на підставі графіка відпусток.

Обов’язковість його складання щодо таких відпусток передбачена для усіх роботодавців, у тому числі й ФОП (див. ст. 79 КЗпП, ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки). Більш детальна інформація щодо цього — у статті «Графік відпусток: ви запитували — ми відповідаємо» // «Податки & бухоблік», 2023, № 100.

Водночас протягом дії воєнного стану маємо два винятки з цього обов’язкового правила.

Перший виняток установлений для роботодавців, які застосовують спрощений режим регулювання трудових відносин. На них не поширюються вимоги щодо ведення документації з кадрових питань, прийняття локальних нормативних актів та організаційно-розпорядчої документації, в тому числі щодо відпусток (див. ст. 495 КЗпП, статтю «Спрощений режим регулювання трудових відносин» // «Податки & бухоблік», 2023, № 57).

Другий виняток стосується роботодавців, розташованих у районах активних бойових дій. Вони самостійно визначають порядок організації діловодства з питань трудових відносин за умови забезпечення ведення достовірного обліку виконуваної працівником роботи та обліку витрат на оплату праці (ч. 1 ст. 7 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ).

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі