Теми статей
Обрати теми

Переплата з ПДФО та ВЗ: повертаємо чи залишаємо?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Переплата з ПДФО та військового збору може виникнути як у суб’єктів господарювання — податкових агентів, так і у звичайних фізосіб — платників податку. Про те, чи можна її повернути з бюджету, а якщо можна, то за яких умов, піде мова в цій статті.

Переплата з ПДФО та ВЗ у фізособи

У звичайної фізособи переплата з ПДФО може виникнути, зокрема (але не виключно), якщо:

— після сплати податку не відбулося нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу, міни об’єкта нерухомості, неподільного об’єкта незавершеного будівництва / майбутнього об’єкта нерухомості (п. 172.6 ПКУ);

— фізособа скористалася правом на податкову знижку (ст. 166 ПКУ);

— податок з оподатковуваного доходу, що був отриманий не від податкового агента, самостійно сплачений фізособою в завищеній сумі чи фізособа помилково сплатила ПДФО з доходу, що не оподатковується.

Чи можна повернути переплату ПДФО в наведених випадках? Так, це можливо за умови, що у фізособи відсутній податковий борг та щодо неї не застосовані санкції у порядку, встановленому Законом України «Про санкції» від 14.08.2014 № 1644-VII, які наразі діють (див. п. 43.1 ПКУ).

З чого почати? Дочекатися завершення року, в якому виникла переплата, та подати декларацію про майновий стан та доходи. Наразі її форма затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 № 859.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі