№1-2

Податки & бухоблік, січень, 2024/№ 1-2 Інші номери журналу ›
  • Умови розподілу ПДВ Платники, які ведуть подвійну діяльність (оподатковувану і неоподатковувану), повинні здійснювати розподіл ПДВ за правилами ст. 199 ПКУ, а в кінці року — проводити перерахунок ПДВ. Питанням розподілу та річного перерахунку ПДВ присвячений цей тематичний номер. У ньому ми детально розберемо, коли розподіляють ПДВ і як проводять перерахунок за підсумками року; як ці операції відображають у бухобліку; як проводити розподіл, якщо неоподатковувані операції почалися/закінчилися посеред року або були разовими. А також звернемо увагу на тонкощі розрахунку коефіцієнта розподілу (антиЧВ) і низку інших моментів. А насамперед нагадаємо загальні правила розподілу ПДВ.
  • Проводимо перерахунок ПДВ за 2023 рік Платники, які здійснювали протягом 2023 року одночасно оподатковувану і неоподатковувану діяльність і розподіляли ПДВ за подвійними придбаннями, повинні за підсумками року в грудні провести ПДВ-перерахунок. Про те, як його провести, поговоримо в статті.
  • Річний перерахунок ПДВ: складаємо та реєструємо перерахункові РК Після того як розраховано новий коефіцієнт антиЧВ за 2023 рік та здійснено перерахунок нарахованих ПЗ — наступним кроком є складання розрахунків коригування (РК) до зведених розподільчих ПН. Розберемося з особливостями такого перерахункового РК.
  • Відображаємо розподіл та річний перерахунок ПДВ у бухобліку У статті обговоримо, як у бухгалтерському обліку відображати розподіл ПДВ за п. 199.1 ПКУ та коригування цього розподілу за результатами річного перерахунку ПДВ.
  • Приколи коефіцієнта ЧВ Наріжним каменем у розподілі ПДВ є коефіцієнт розподілу — так званий ЧВ і його антипод (іноді його називають антиЧВ). Про основні принципи його визначення ви могли дізнатися з попередніх статей цього номера. У цій статті поговоримо про ті курйози та нестандартні випадки, які можуть виникнути через цей коефіцієнт, у тому числі як наслідок дивних роз’яснень податківців.
  • Разова неоподатковувана операція, неоподатковувані операції з’явилися або зникли посеред року: розподіл ПДВ Неоподатковувані ПДВ операції можуть з’явитися чи, навпаки, припинитися з середини року. Або взагалі може бути так, що неоподатковувана операція проскочила тільки разово і більше таких операцій не було (наприклад, здали макулатуру чи металобрухт). Про те, як проводити ПДВ-розподіл у таких ситуаціях, зараз і поговоримо.
  • Розподіл ПДВ, якщо в періоді не було неоподатковуваних операцій Наше підприємство здійснює оподатковувані й неоподатковувані постачання і розподіляє ПДВ згідно зі ст. 199 ПКУ. Іноді трапляється так, що протягом якогось місяця неоподатковуваних постачань не було зовсім. Чи потрібно нараховувати розподільчі компенсуючі ПДВ саме в цьому місяці? І як враховувати постачання цього місяця при здійсненні річного перерахунку? (м. Харків)
  • Як розподіляти ПДВ і робити річний перерахунок колишнім спецЄПешникам Переваги спецЄП незаперечні. У 2022 — 2023 роках він допоміг багатьом підприємствам залишитися на плаву, а деяким навіть поліпшити своє становище. І ніби було все непогано, але до того моменту, поки його не скасували. Річ навіть не в тому, що тепер платники сплачують звичайний єдиний податок або податок на прибуток, ПДВ. Тепер платники стикаються з масою питань. Одне з них — як розподіляти ПДВ і проводити перерахунок тим, хто здійснював неоподатковувані ПДВ операції, а у 2022 — 2023 роках був на спецЄП?
  • Повернення та розподіл ПДВ Що якщо в платника, який розподіляє ПДВ, відбуваються операції повернення. Як це вплине на ПДВ-розподіл, розрахунок коефіцієнта антиЧВ і коригування розподільчих ПЗ? Розглянемо наслідки в продавця і покупця.
  • Несвоєчасна податкова накладна від постачальника і розподіл ПДВ: бухоблік Ми придбали основний засіб 17.10.2023. Він використовуватиметься в операціях подвійного призначення, ПДВ підлягає розподілу згідно зі ст. 199 ПКУ. Вводимо цей об’єкт в експлуатацію 24.10.2023. Проте постачальник своєчасно не зареєстрував ПН. Чи потрібно нараховувати компенсуючі розподільчі ПЗ, і якщо так, то куди їх віднести в бухобліку: на первісну вартість об’єкта чи на витрати? (м. Київ)
  • Що буде в січні 2024 року Перший місяць кожного року традиційно багатий на події. Тож ми не зможемо перерахувати тут їх усі. Та ми й не ставили перед собою таку мету, оскільки в тематичних номерах «Податки & бухоблік», 2023, № 99 і № 103 найголовніші події січня і 2024 року в цілому вже було детально проаналізовано. Обмежимося тут тими січневими подіями, про які раніше не згадували.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі