Теми статей
Обрати теми

Послуги нерезиденту з місцем постачання в Україні: куди включати ПДВ і як відобразити в бухобліку

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Специфіка оподаткування ПДВ послуг у сфері ЗЕД іноді наштовхує бухгалтерів на питання, які щодо внутрішньоукраїнських постачань навіть не виникли б. Зрозуміло, йдеться про послуги з місцем постачання на території України. Наприклад, чи потрібно включати суму цього ПДВ у продажну вартість послуги, скільки повинен заплатити нерезидент (суму з ПДВ чи без), як відобразити цей ПДВ у бухгалтерському обліку тощо. Відповіді на них насправді не такі складні, як може здатися на перший погляд.

Внутрішньоукраїнське постачання і постачання нерезиденту: більше спільного, ніж відмінного

За послугами, що постачаються нерезиденту, в плані ПДВ головне правило — правильно визначити місце постачання згідно зі ст. 186 ПКУ. Якщо воно перебуває за межами території України, то говорити про будь-який ПДВ немає сенсу взагалі. Така операція не є об’єктом оподаткування, а якщо ви — неплатник ПДВ, то ці обсяги не враховуються для мети реєстрації платником ПДВ (лист ДПСУ від 04.04.2024 № 1794/ІПК/99-00-21-03-02 ІПК). Тому нижче розглядатимемо тільки послуги з місцем постачання на території України.

Насправді, принципових відмінностей від внутрішньоукраїнського ПДВ тут мало. Наприклад, базою оподаткування є все та ж договірна (контрактна) вартість послуг, яка визначається на підставі п. 188.1 ПКУ. Але з тією особливістю, що її треба перерахувати в гривні за курсом НБУ на дату виникнення податкових зобов’язань (ПЗ).

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі