Теми статей
Обрати теми

Надаєте онлайн-послуги в групі 2 спрощенки? Обережно з іноземними клієнтами!

Клец Віталіна, податковий експерт
Сьогодні ми поговоримо про єдиноподатників групи 2, які працюють в Україні і надають онлайн-послуги громадянам віддалено (наприклад, консультації з психології, нутріціології, навчання, всілякі тренування тощо). Чи може така безневинна діяльність обернутися для ФОП втратою спрощенки? Розбираємось!

Кому ФОП групи 2 мають право надавати послуги?

Коли мова заходить про надання ФОП послуг, то група 2 спрощенки має істотну специфіку. Чому? Тому що такий ФОП не може надавати послуги (так само, як і виконувати роботи) кому завгодно. Забігаючи трішки наперед, зазначимо, що ЗЕД (зовнішньо-економічна діяльність) тут ні до чого. Бо прямої заборони на ЗЕД-послуги для спрощенців немає. Тут справа в іншому.

Дивіться. Пункт 291.4 ПКУ дозволяє платникам єдиного податку (ЄП) групи 2 надавати послуги* тільки платникам ЄП та/або населенню.

* Зверніть увагу, що продаж програмної продукції, інших цифрових товарів (того, що може скачуватися з сайту) — для цілей ПКУ може бути розцінений як постачання послуг (див. із цього приводу статтю «Постачання програмної продукції для ПДВ-обліку: товар чи послуга?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 82).

Тож із кола потенційних замовників у спрощенця групи 2 відразу випадають ті ж:

юридичні особи, що не є платниками ЄП;

ФОП, що не є платниками ЄП.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі