Теми статей
Обрати теми

Компенсація оренди житла: як виправитися, якщо забули показати

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Підприємство відшкодовує працівникові вартість оренди житла, яке він винаймає. Таке відшкодування забули відобразити в Податковому розрахунку за 4 квартал 2023 року. Як виправитися? Розбираємо ситуацію й надаємо відповідь.

Спочатку поговоримо про те, як оподатковується компенсація вартості оренди житла, що виплачується працівникові, чи справляється з неї ЄСВ та як треба відображати такий дохід у звітності.

Оподаткування, ЄСВ та звітність

ПДФО та ВЗ. Вартість оренди житла, що компенсується роботодавцем працівнику, на думку податківців, є оподатковуваним доходом останнього у вигляді додаткового блага (див. п.п. «а» п.п. 164.2.17 ПКУ, роз’яснення ДПСУ в категорії 103.02 БЗ).

Такий дохід підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 18 % та ВЗ за ставкою 1,5 %. При цьому оскільки його надано в негрошовій формі, то до бази оподаткування ПДФО він потрапить з урахуванням натурального коефіцієнта 1,219512 (п. 164.5 ПКУ). А ось ВЗ утримуємо з чистої суми доходу. Податківці нарешті визначилися, що законодавчі підстави для застосування підвищуючого коефіцієнта при нарахуванні ВЗ на доходи у негрошовій формі відсутні (див. роз’яснення в категорії 125.06 БЗ).

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі