№22

Оплата праці, листопад, 2014/№ 22 Інші номери журналу ›
  • Новини та події
  • Про перенесення робочих днів у 2015 році
  • Оплачуємо простій у годинах У зв’язку з віяловим відключенням електроенергії на підприємстві в робочий час (понеділок, середу та п’ятницю) електроенергію за графіком відключають на 2 години. На час вимушеної бездіяльності оформлено простій. Як оплатити такий простій працівникам?
  • Компенсація зарплати: виплата боргів у листопаді 2014 року
  • Оплата періоду простою не підлягає індексації У зв’язку з відключенням електроенергії на 1 день в закладі видали наказ про оголошення простою не з вини працівників з оплатою за цей день у розмірі 2/3 окладу. Чи виплачувати за цей день індексацію зарплати? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • Як оплатити працю журналістів та інших працівників комунальних ЗМІ Міська рада є засновником комунального підприємства «Редакція газети». У трудовому колективі редакції підприємства працюють журналісти (прирівняні до держслужби в оплаті праці) та інші співробітники. Підприємство не отримує бюджетних коштів на оплату праці. У процесі діяльності ЗМІ виникли такі запитання: 1. Якими нормативними документами необхідно керуватися для оплати праці журналістів газети? Чи повинні ми застосовувати постанови КМУ від 09.03.2006 р. № 268 та від 30.08.2002 р. № 1298? 2. Чи маємо ми право самостійно установлювати оклади, надбавки, доплати та інші виплати працівникам, які не є журналістами? 3. Чи повинні ми застосовувати пп. 12 та 15 Заходів з економії державних коштів, затверджених постановою Уряду від 01.03.2014 р. № 65, якщо у 2013 році отримали дотації з місцевого бюджету? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • Чи утримувати профвнески з «чорнобильської» відпустки Чи утримують з оплати додаткової відпустки працівника-чорнобильця профспілкові внески, якщо сума відпускних буде відшкодована органами соцзахисту? (запитання з форуму для працівників бюджетної сфери: http://budget.factor.ua)
  • Загубили листок непрацездатності? Вихід є! У житті не обходиться без втрат… Але втрата листка непрацездатності — не привід для журби. Здебільшого це можна виправити. У цій статті ми відповімо на запитання наших читачів, що неодноразово надходили до нашої редакції: як діяти, якщо працівник або роботодавець загубив листок непрацездатності?
  • Бухгалтер загубив листок непрацездатності: вивчаємо наслідки Працівник надав до установи листок непрацездатності. Цей листок непрацездатності та протокол засідання комісії із соцстраху були передані до бухгалтерії установи для оплати (5 днів — за рахунок установи, 3 дні — за рахунок Фонду). Бухгалтерія нарахувала та оплатила цей лікарняний. Проте згодом з’ясувалося, що бухгалтер загубив листок непрацездатності. Що робити у такій ситуації?
  • Лікарняний суміснику: якщо «основні» та «сумісні» робочі дні не збігаються Працівник — внутрішній сумісник хворів з 03.11.2014 р. по 07.11.2014 р. Для отримання матеріального забезпечення за дні тимчасової непрацездатності він надав відповідним чином оформлені копію листка непрацездатності та довідку про середню заробітну плату з основного місця роботи. У розрахунковому періоді (травень — жовтень 2014 року) за основним місцем роботи він відпрацював 121 роб. дн. (з 19 по 23 травня 2014 року включно був у відпустці без збереження заробітної плати), тоді як на роботі за сумісництвом — 126 роб. дн. Страховий стаж становить 15 років і 5 місяців. Як розрахувати оплату лікарняного такому працівнику-суміснику?
  • За моїм хотінням або компроміс: як краще звільнитися Що обрати — звільнення за угодою сторін чи за власним бажанням? У принципі роботодавець не проти будь-якого з формулювань — вибір за мною. Однак я планую після звільнення звернутися до центру зайнятості. Яку підставу обрати з точки зору подальшої виплати допомоги по безробіттю? Взагалі, підкажіть, що краще з позиції строків звільнення та виплат від роботодавця?
  • Звільнення у відпустці для догляду за дитиною До редакції надійшло запитання: працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, вирішила звільнитися. Під час перебування в соціальній відпустці жінка не працювала. Як провести з нею розрахунок? Що показати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ та Звіті з ЄСВ за формою № Д4? Ситуація з безліччю нюансів. Без зволікання розберемося з нею.
  • Працювати у відпустці: чи допустимо Працівник бажає скористатися щорічною основною відпусткою з 01.12.2014 р. Тривалістю 14 календарних днів. Під час перебування у такій відпустці він згоден надавати послуги за цивільно-правовим договором, укладеним між ним та організацією, в якій він працевлаштований. Чи може працівник працювати за цивільно-правовим договором під час щорічної основної відпустки?
  • У готельному рахунку вказаний ПДВ: яку суму витрат на проживання відшкодовувати Працівник бюджетної установи перебував у відрядженні, по закінченні якого надав, зокрема, рахунок з готелю (юридична особа, платник ПДВ). До рахунку включена вартість проживання за добу в сумі 300 грн., у тому числі ПДВ — 50 грн. В якому розмірі відшкодовувати працівнику витрати на відрядження?
  • Путівки для себе і чоловіка: відображаємо у формі № 1ДФ В організації працівниці та її чоловіку виділили путівки для санаторно-курортного лікування від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Чоловік працівниці працює в іншій організації, є застрахованою особою і такою соціальною послугою не користувався протягом календарного року. Вартість однієї путівки 5600,00 грн., при цьому працівниця та її чоловік внесли до каси організації по 20 % вартості путівок. Як відображати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ вартість отриманих від Фонду путівок, виділених працівниці та її чоловіку?
  • Розраховуємо дні відпустки, що підлягають грошовій компенсації Працівниця має право на щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарних дні та соцвідпустку на дітей тривалістю 10 календарних днів. Чи може вона отримати компенсацію за 10 календарних днів щорічної основної відпустки, якщо скористається 14 календарними днями такої щорічної відпустки та 10 календарними днями соцвідпустки на дітей? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • Досвідчений декан зі стажем: чи укладати з ним контракт ще на один строк Декан очолює факультет національного університету вже 14 років. Строк дії останнього контракту, укладеного із таким працівником, закінчується у грудні 2014 року. Чи можна з ним укласти контракт про керівництво цим факультетом ще на один строк? Які вимоги висуває новий Закон про вищу освіту до деканів факультетів?
  • Зменшення тривалості навчальної «пари»: чи допустимо це До вищого навчального закладу I рівня акредитації надійшла пропозиція від органів влади та управління освіти: скоротити тривалість «пари» до 60 хвилин, а 20 хвилин використати як інноваційні методи навчання (наприклад, дистанційне навчання). Чи повинні ми погодитися із такою пропозицією? Як оплачувати працю викладачів у такому разі? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • Молодша медсестра перейшла до тубдиспансеру: який розмір надбавки за вислугу років Молодша медична сестра протягом20 років працювала в поліклініці центральної районної лікарні, ніякого стосунку до туберкульозної інфекції не мала. Вже другий місяць вона працює у протитуберкульозному диспансері. Чи має така працівниця право на надбавку за тривалість безперервної роботи в туберкульозному закладі? В якому розмірі ми маємо виплачувати їй надбавку за вислугу років? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • Бухгалтери СНІД-центру: що з підвищенням їх окладів за «шкідливість» Чи мають право на підвищення посадових окладів (на 60 %) за шкідливі умови праці працівники бухгалтерії СНІД-центру? (запитання з форуму для працівників бюджетної сфери: http://budget.factor.ua)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі