№16

Оплата праці, серпень, 2016/№ 16 Інші номери журналу ›
  • Новини та події
  • Щодо Порядку обчислення середньої заробітної плати державних службовців Роз’яснення*
  • Держслужбовець після декретної відпустки йде в щорічну відпустку: як розрахувати відпускні та грошову допомогу Працівниця-держслужбовець з 11.04.2016 р. по 14.08.2016 р. перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. За цей період їй було нараховано допомогу по вагітності та пологах. У серпні 2016 року вона подала заяву на надання щорічної основної відпустки тривалістю 30 календарних днів з виплатою грошової допомоги до такої відпустки в розмірі середньомісячної зарплати. Як розрахувати відпускні та суму грошової допомоги? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • У розрахунковому періоді — період відсторонення держслужбовця від роботи за рішенням суду: як розрахувати відпускні та грошову допомогу до відпустки Працівника-держслужбовця з 25.05.2016 р. взято під варту. З 02.06.2016 р. по 26.07.2016 р. включно його відсторонено від роботи за рішенням суду. З 27.07.2016 р. по 29.07.2016 р. держслужбовець відпрацював 3 робочі дні. Потім він написав заяву на відпустку (з 01.08.2016 р. на 30 календарних днів щорічної основної відпустки і на 10 календарних днів щорічної додаткової з виплатою грошової допомоги). Судовий розгляд справи працівника-держслужбовця ще триває. Згідно з новими умовами оплати праці, установленими після 01.05.2016 р., посадовий оклад держслужбовця дорівнює 4308 грн., надбавка за ранг — 300 грн., надбавка за вислугу років (стаж держслужби — 18 %) — 775,44 грн. Як розрахувати такому працівнику суму відпускних і грошової допомоги до відпустки?
  • Як розраховується сума відпускних і грошової допомоги в разі виходу держслужбовця у відпустку в червні 2016 року Посадовий оклад держслужбовця (головного спеціаліста) з 1 травня 2016 року становить 2585 грн. Інші обов’язкові виплати становлять: надбавка за ранг — 200 грн., надбавка за вислугу років — 15 % (5 років держслужби — 387,75 грн.). У травні держслужбовцем були відпрацьовані всі робочі дні за графіком роботи держоргану (19 робочих днів). З 18 червня 2016 року перебував у щорічній відпустці (30 календарних днів) з виплатою грошової допомоги при наданні такої відпустки у розмірі середньомісячної заробітної плати. Як розрахувати суму відпускних і суму грошової допомоги при наданні відпустки держслужбовцю?
  • Середня зарплата строковика та контрактника — держслужбовців: як перерахувати з 1 травня 2016 року У держоргані є працівники-держслужбовці, які станом на 1 травня 2016 року проходять строкову військову службу і служать за контрактом. За весь період військової служби їм зберігався і надалі зберігається середній заробіток. Чи потрібно перераховувати середньоденну зарплату таких працівників після 1 травня 2016 року і якщо так, то як її розрахувати? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • Держслужбовець став працівником обслуговуючого персоналу: післямова про додаткову відпустку за держстаж На підставі нової нормативної бази у сфері держслужби деякі посади держслужби нашого держоргану перейшли до категорії посад обслуговуючого персоналу. Таких працівників повідомлено про зміну істотних умов праці за два місяці. Чи втрачають вони право на додаткову відпустку за стаж держслужби? Чи увійде вказаний двомісячний строк попередження до стажу держслужби, що враховують при визначенні права на додаткову відпустку за держстаж і її тривалості? Якщо держслужбовець не скористається своїм правом на цю відпустку у період роботи на посаді держслужби, то чи «згорять» дні додаткової відпустки за стаж? Чи відрізняється у цій ситуації визначення права на щорічну основну відпустку від визначення права на щорічну додаткову відпустку за стаж держслужби? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • Держорган у стадії ліквідації: що із щорічною відпусткою держслужбовця У перехідних положеннях нового Закону про держслужбу застережено, що в держорганах, які знаходяться у стадії ліквідації, держслужбовцям оплата праці здійснюється згідно з нормами «старого» законодавства у сфері держслужби. Як визначити тривалість щорічної відпустки для держслужбовців держорганів, що ліквідуються? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • Працівниця звільнилася в періоді декретної відпустки: чи оплачується лікарняний лист- продовження по вагітності та пологах Працівниці згідно з листком непрацездатності надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з 01 квітня 2016 року по 04 серпня 2016 року. За весь період такої відпустки (126 календарних днів) їй було нараховано допомогу і після отримання коштів з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності виплачено. Водночас вона написала заяву на звільнення з 29 квітня 2016 року за власним бажанням. Директор підприємства видав наказ про звільнення її за власним бажанням із зазначеної дати. Проте у зв’язку із складними пологами перший лікарняний лист по вагітності та пологах було продовжено ще на 14 днів, про що свідчить виданий другий лікарняний лист, що є продовженням першого. Чи потрібно оплачувати другий лікарняний лист по вагітності та пологах, що є продовженням першого, якщо працівниця вже не перебуває з підприємством у трудових відносинах? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • До відпускника завітав Айболить: продовжуємо/переносимо відпустку На жаль, захворіти під час відпустки може кожен. Проте засмучуватися про дні, витрачені на одужання, а не на прогулянки морським берегом, не варто. Чинне законодавство гарантує працівникам продовження відпустки або перенесення її на інший час у разі тимчасової непрацездатності. Як грамотно оформити документи для продовження або перенесення відпочинку, чи доведеться заново перераховувати суму відпускних, що відобразити у звітності? Про те, як діяти бухгалтеру в такій ситуації, розповімо в цій статті.
  • Соцвідпустка на дітей за рік, коли дитина досягла 18 років: надавати чи ні Працівниця нашої установи має трьох дітей: двох дітей до 15 років і дитину-інваліда (1999 року народження). У 2016 році вона скористалася соцвідпусткою на дітей тривалістю 17 календарних днів. Якої тривалості (10 або 17 календарних днів) їй має бути надана соцвідпустка на дітей за 2017 рік — тобто за рік, в якому її дитині-інваліду виповниться 18 років? (запитання з форуму для працівників бюджетної сфери: http://budget.factor.ua)
  • Визначаємо граничний вік дітей для отримання соцвідпустки на дітей В установі працює жінка — мати двох дітей, одна дитина з яких є інвалідом. У 2016 році дитині-інваліду виповнилось 18 років, а іншій дитині — 14 років. Чи може ця працівниця скористатися соцвідпусткою на дітей за двома підставами у 2016 році? Якої тривалості їй може бути надана така соцвідпустка у 2017 році? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • У працівниці двоє дітей, одна дитина з яких — інвалід: як застосувати ПСП до її зарплати У нашій сільській раді працює техпрацівник (прибиральниця службових приміщень) — жінка, яка має двох дітей до 18 років, одна дитина з яких — інвалід. Сума її зарплати становить 1450,00 грн. Який розмір ПСП застосовується до зарплати цієї працівниці? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • Чи утримуються аліменти з суми матеріальної допомоги на оздоровлення до відпустки Чи утримуються аліменти з матеріальної допомоги на оздоровлення, що виплачується до відпустки всім співробітникам організації? (м. Харків)
  • Вартість безкоштовного проїзду пільговиків за рахунок місцевих бюджетів: ПДФО — не обкладається, у Податковому розрахунку — відображається Надайте, будь ласка, роз’яснення щодо оподаткування та відображення у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ талонів на безкоштовний проїзд, які будуть надаватися фізичним особам — мешканцям персоніфіковано згідно з Положенням про порядок компенсації витрат по п ільговому перевезенню окремих категорій громадян на приміських автобусних маршрутах загального користування. Положення про порядок компенсації витрат по пільговому перевезенню окремих категорій громадян на приміських автобусних маршрутах загального користування буде прийнято на сесії місцевої ради з метою забезпечення пільгового перевезення окремих категорій громадян, які відповідно до чинного законодавства користуються таким правом на території ради. Відшкодування перевізнику за безкоштовний проїзд громадян місцева рада буде здійснювати за рахунок коштів місцевого бюджету відповідно до затвердженої цільової програми та на виконання п. 22 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР згідно з укладеним договором між місцевою радою та перевізником. Перевізниками є як фізичні особи — підприємці, так і приватні підприємства. Сума відшкодування дорівнюватиме загальній вартості наданих перевізником талонів, які фактично отримані ним у результаті перевезення пільгової категорії громадян. Талони на безкоштовний проїзд відповідно до затвердженої селищною радою Програми перевезення пільгового контингенту та найбільш соціально незахищених верств населення на ІІ півріччя 2016 року фізичним особам — мешканцям будуть надаватися місцевою радою персоніфіковано згідно зі списком пільговиків, складеним Управлінням праці та соціального захисту населення. Чи підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб сума доходу за отримані талони на безкоштовний проїзд громадянами пільгових категорій та чи потрібно суму такого доходу відображати по кожній фізичній особі у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ? Чи є в цьому випадку селищна рада податковим агентом щодо перевізників, що займаються господарською діяльністю з автоперевезення пасажирів і чи зобов’язана вона відображати у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ суму у розмірі загальної вартості талонів, які пере візник отримав як відшкодування за здійснені ним безкоштовні перевезення пільгових категорій громадян? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
  • Компенсація зарплати: виплата боргів у серпні 2016 року
  • «Престижна» надбавка для педпрацівників: від чого залежить її конкретний розмір Місцевий орган управління освітою наполягає на розробці та запровадженні положення про виплату надбавки за престижність педагогічної праці залежно від результатів роботи школи та успіхів педагогічних працівників з метою економії коштів. Чи дійсно необхідно визначати рейтинг навчального закладу або педагогічних працівників для виплати надбавки за престижність педагогічної праці? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі