Теми статей
Обрати теми

Щорічна відпустка зі святкового дня: чи можливо?

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
За графіком змінності робоча зміна охоронця припадає на 14.10.2018 р., тобто на святковий день. Цей працівник просить надати йому відпустку саме з 14.10.2018 р. тривалістю 14 календарних днів. Адміністрація установи не заперечує. Але наскільки законно це з точки зору трудового законодавства?

Ця ситуація доволі часто трапляється на практиці. Оскільки працівник працює за змінним графіком роботи і його робочий день збігається зі святковим, сенс у початку відпустки з такого дня є. Адже в такому разі цей день додадуть до тієї тривалості відпустки, яку він зазначить у заяві. Але давайте по черзі розберемося в законності і вигодах надання відпустки зі святкового дня.

Розпочнемо з частини першої ст. 5 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). У ній сказано, що тривалість відпусток незалежно від режимів і графіків роботи розраховується в календарних днях. Будь-яких норм, що зобов’язують надавати відпустку працівникові саме з робочого дня або забороняють надавати відпустку зі святкового (неробочого, вихідного) дня, чинне законодавство не містить.

Тому нічого негожого в тому, що працівник хоче піти у відпустку зі святкового дня, немає. І роботодавцеві нічого за це не загрожує, адже що не заборонено, те дозволено. Тобто трудове законодавство ви не порушите.

Майте на увазі: у разі ділення відпустки на частини зі святкового дня може розпочинатися як основна частина відпустки (тривалістю не менше 14 календарних днів), так і будь-яка інша частина довільної тривалості.

І пам’ятайте, що черговість надання щорічних відпусток установлюється графіком*. При цьому конкретний строк надання щорічної відпустки має бути узгоджений між працівником і роботодавцем.

* Детальніше про графік відпусток читайте в спецвипуску «ОП», 2017, № 24/1, с. 10.

Зверніть увагу: святкові і неробочі дні, передбачені ст. 73 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП), не враховуються при визначенні тривалості щорічних відпусток і соцвідпусток на дітей (ст. 781 КЗпП, частина друга ст. 5 Закону про відпустки). Це означає: у разі якщо святкові (неробочі) дні припадають на період зазначених відпусток, їх тривалість автоматично подовжується.

У нашій ситуації щорічна відпустка працівника починається 14.10.2018 р. і триватиме 14 календарних днів. Якщо буквально відлічити 14 днів від зазначеної дати, то відпустка працівника закінчується 27.10.2018 р. Проте на період щорічної відпустки припадає один святковий день — 14 жовтня (День захисника України). Тому тривалість щорічної відпустки подовжується на 1 день. Виходить, що останнім днем перебування працівника у відпустці буде 28.10.2018 р. А 29.10.2018 р. він повинен приступити до роботи, звичайно, якщо за графіком змінності цей день для нього є робочим.

Увага!

Святкові і неробочі дні, які припадають на період щорічної відпустки, не оплачуються. Тому за умовами запитання працівник отримає відпускні за 14 календарних днів (а не за 15, які він фактично відпочиватиме).

І ще одне запитання: коли складати наказ про надання відпустки в цій ситуації?

Тут жодних особливостей немає. Якщо працівник іде у відпустку у строк, визначений графіком відпусток, то наказ можна скласти за 2 тижні до дати початку відпустки й ознайомити з ним працівника під підпис. У цьому разі наказ виконуватиме роль повідомлення працівника про дату початку відпустки (детальніше про повідомлення читайте у «Повідомлення працівника про початок відпустки: оформляємо правильно» цього номера).

Якщо ж у вашій установі практикується направлення працівникам окремих повідомлень про дату початку відпустки, а також у разі, коли працівник іде у відпустку не за графіком, видати наказ про надання відпустки потрібно з таким розрахунком, щоб на його підставі бухгалтерія встигла розрахувати і виплатити працівникові відпускні. Нагадаємо: відпускні працівник повинен отримати не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки (частина перша ст. 21 Закону про відпустки).

Висновки

• Відпустка може розпочинатися зі святкового дня, передбаченого ст. 73 КЗпП.

• Святкові дні, що припали на відпускний період, до кількості днів відпустки не включаються і не оплачуються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі