№20

Оплата праці, жовтень, 2021/№ 20 Інші номери журналу ›
  • е-Лікарняний & остаточний розрахунок при звільненні Запроваджена з 1 жовтня 2021 року «відстрочка» для оплати лікарняних призвела до нових ситуацій, в яких багатьом бухгалтерам не зрозуміло, що робити. Наприклад, працівник написав заяву з проханням звільнити його 13 жовтня 2021 року. При цьому з 4 по 8 жовтня 2021 року він хворів. На порталі ПФУ лікарняний готовий до сплати тільки 16 жовтня 2021 року. Як провести остаточний розрахунок із таким працівником?
  • Оплата праці працівників держорганів 21 жовтня 2021 року набрав чинності Закон України від 08.10.2021 № 1807-IX, яким унесено зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» від 15.12.2020 № 1082-IX.
  • Верховний Суд проти «зрівнялівки» зарплат Під час позапланової «трудової» перевірки інспектором установлено, що оплата праці бухгалтера проводилася виходячи з посадового окладу, без урахування кваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок.
  • е-Лікарняні по вагітності та пологах ФСС на своєму офіційному сайті (fssu.gov.ua) роз’яснив особливості оплати електронних лікарняних по вагітності та пологах.
  • Щодо індексації зарплати працівників з підсумованим обліком робочого часу Лист від 27.09.2021 № 5207/0/290-21/51
  • Годинна тарифна ставка + підсумований облік робочого часу: загадки індексації Лист від 27.09.2021 № 5207/0/290-21/51 є відповіддю Мінсоцполітики на наш запит щодо порядку індексації заробітної плати працівників з погодинною оплатою праці з підсумованим обліком робочого часу.
  • Сторновані відпускні у Д1 та 4ДФ Податкового розрахунку При звільненні працівника трапляється ситуація, коли у нього виявляється перегуляна відпустка. І що робити? У деяких випадках з нього можна утримати невідпрацьовані відпускні. А як такі відпускні відобразити в Об’єднаній звітності — розглянемо сьогодні у статті.
  • Переводимо годинники: плюс 1 година На підприємстві охоронники працюють за графіком виходу на роботу. Режим роботи — «доба через три», тобто 24 години працюють (з 08:00 одного дня до 08:00 наступного дня), а 72 години відпочивають. Облік робочого часу — підсумований. Обліковий період — квартал. Один з охоронників працюватиме в ніч переходу на зимовий час, тобто в ніч з 30 на 31 жовтня 2021 року. Чи потрібно зазначати таку додаткову годину роботи в табелі обліку робочого часу? Чи треба її оплачувати?
  • Декретні & додаткова база з ЄСВ Працівниця за основним місцем роботи надала лікарняний у зв’язку з вагітністю та пологами з 27 вересня 2021 року на 126 календарних днів. Лікарняний був наданий у жовтні. Допомога була розрахована і нарахована виходячи із середньоденної МЗП — 197,11 грн. У деяких місяцях дохід (сума допомоги по вагітності та пологах) виявився менше МЗП. Чи треба нараховувати додаткову базу з ЄСВ наперед, тобто в жовтні за подальші місяці?
  • Об’єднана звітність: показуємо ЦПД правильно Не всі бухгалтери щодня мають справу із цивільно-правовими договорами (ЦПД). Тому коли на підприємстві виникають відносини за ЦПД, часто постають питання щодо відображення їх в Об’єднаній звітності. Про це й піде мова сьогодні.
  • Донараховану індексацію показуємо в Об’єднаній звітності Право на індексацію зарплати у працівників, оклади яких останній раз були підвищені у січні 2021 року, виникло у червні. Деякі бухгалтери занадто розслабилися і випустили цей момент із виду. Помітивши помилку і донарахувавши індексацію, пізніше перед ними постало запитання: як відобразити таке донарахування в Об’єднаній звітності? Щоб ви могли з легкістю орієнтуватися у подібних ситуаціях, розглянемо основні моменти відображення донарахованої за минулі місяці індексації у додатках до Податкового розрахунку.
  • Замінюємо відпускні відпускною компенсацією при звільненні Працівник (основний, без інвалідності, ПСП не користується) прийнятий на роботу 22.09.2020. Перебуваючи у 15-денній щорічній відпустці з 22.06.2021 по 07.07.2021 (за робочий рік 22.09.2021 — 21.09.2022), він звільнився 02.07.2021. «Зароблена» відпустка за цей робочий рік становить 18 календарних днів з повних 24 днів.Було здійснено перерахунок відпускних, їх частину замінили компенсацією.Відпускні за 15 календарних днів відпустки нараховані в червні у сумі 4096,35 грн. У Податковому розрахунку перехідні відпускні також показані у 2 кварталі 2021 року в додатку 1 за червень.Як показати у Д1 та 4ДФ Податкового розрахунку за 3 квартал 2021 року заміну відпускних на суму компенсації?
  • Декретні сумісникові: дані для розрахунку Працівниця за основним місцем роботи перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, а за сумісництвом працює 5 місяців. Як розрахувати суму декретних за сумісництвом, якщо згідно з довідкою ОК-7 її страховий стаж більше 8 років, ураховуючи строк відпустки для догляду за дитиною до 3 років?
  • е-Лікарняний: де відображати дані про стаж? Працівникові оформлено лікарняний лист в електронній формі. Де в такому разі відображати інформацію про стаж і кількість днів, що підлягають оплаті?
  • До нас надійшов виконавчий лист… На підприємство надійшов виконавчий лист щодо стягнення з працівника частини його заробітку. Що робити? А якщо виконавчих документів декілька? Подібних запитань багато. Тому тут ми зібрали відповіді на ті з них, що найчастіше ставляться, та склали таку собі шпаргалку для бухгалтера. Користуйтеся.
  • Перевірки Держпраці після 14.09.2021: бути чи не бути? Новина, що сколихнула весь Інтернет! Знову суд скасував порядок, за яким ходили на перевірки контролери з Держпраці. Що це рішення означає для роботодавців і чи зможуть вони тепер спати спокійно? Що робити, якщо вас уже перевірили або тільки-но збираються перевіряти? Давайте розбиратись.
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у жовтні 2021 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі