Теми статей
Обрати теми

Тренер-викладач ДЮСШ: чи можна надати дві матдопомоги?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Тренеру-викладачу ДЮСШ при оформленні щорічної відпустки у липні 2023 року була виплачена допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу. Чи має він право отримати матдопомогу на вирішення соціально-побутових питань у листопаді чи грудні 2023 року?

Виплату матеріальної допомоги для кожної сфери діяльності бюджетного закладу (установи) передбачає своя працеоплатна нормативка.

І якщо для одних категорій бюджетників передбачена обов’язкова виплата матдопомоги на оздоровлення до відпустки і необов’язкова для вирішення соціально-побутових питань, то для інших — лише одна матдопомога. Тобто або на оздоровлення, або на соцпобут, які не є обов’язковими і виплачуються за рішенням керівника. Чи належать працівники дитячо-юнацьких спортивних шкіл (далі — ДЮСШ) до цієї категорії? Далі з’ясуємо.

Умови виплати

Відповідно до п.п. 6 п. 2 наказу № 2097* керівники ДЮСШ мають право надавати працівникам матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад (ставка зарплати) на рік, крім матеріальної допомоги на поховання.

* Наказ Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 № 2097.

Як бачимо, матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових питань у цій нормі прямо не згадується. Утім її можна віднести до інших видів матдопомоги (крім допомоги на оздоровлення та на поховання).

Проте слід ураховувати, що матдопомога на оздоровлення або вирішення соціально-побутових питань не є обов’язковою та виплачується в межах фонду оплати праці (далі — ФОП), затвердженого в кошторисах (абз. 1 п. 2 наказу № 2097). Тобто за наявності коштів на таку виплату. При цьому рішення щодо такої виплати приймає керівник ДЮСШ.

Матеріальна допомога працівникам ДЮСШ надається в межах ФОП і не є гарантованою виплатою

Що стосується кола отримувачів, то в нормах наказу № 2097 не конкретизується, які саме працівники мають право на отримання матеріальної допомоги. Тому матдопомогу можуть отримати як тренери-викладачі, інструктори-методисти, так і інші працівники ДЮСШ.

Також зауважимо, що жодних заборон чи обмежень щодо виплати матдопомоги під час дії воєнного стану не встановлено (див. статтю ««Оздоровчі» і «соцпобут»: чи можна надати допомогу під час війни?» // «Оплата праці», 2022, № 10.

Максимальний розмір

Із норми п.п. 6 п. 2 наказу № 2097 випливає, що максимальна сума матдопомоги на рік (на оздоровлення + соцпобут) може складати один посадовий оклад.

Тож виходить, якщо допомога на оздоровлення в поточному році надавалася працівникові у розмірі, меншому ніж один посадовий оклад, то за умови наявності ФОП йому може бути виплачена в цьому ж році матдопомога на соцпобут. При цьому сума її дорівнює різниці між розміром окладу працівника і вже отриманою допомогою на оздоровлення.

Якщо працівник отримав матдопомогу на оздоровлення в розмірі посадового окладу, то інша матдопомога протягом року йому не може бути виплачена

Підтверджують зазначений факт і фахівці Мінсоцполітики у своїх роз’ясненнях, наведених у листі від 27.05.2019 № 73/0/205-19 (ср. ).

Також ураховуйте, що при визначенні граничного розміру матеріальної допомоги беремо до уваги усі наявні у працівника підвищення посадового окладу, зокрема підвищення, встановлене для тренерів-викладачів відповідно до постанови № 755**.

** Постанова КМУ «Деякі питання оплати праці працівників дитячо-юнацьких спортивних шкіл» від 14.08.2019 № 755.

Висновок

  • Якщо тренер-викладач ДЮСШ у поточному році отримав допомогу на оздоровлення в розмірі посадового окладу, то права на отримання «соцпобутової» допомоги він не має.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі