Теми статей
Обрати теми

Відпускна компенсація: чи включати до середньої?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Держслужбовець у вересні 2023 року отримав компенсацію за невикористану додаткову відпустку за держстаж без звільнення. З 27.10.2023 по 02.11.2023 він перебував на лікарняному, а з 03.11.2023 йому надано щорічну основну відпустку. Чи включати суму компенсації до розрахунку відпускних та лікарняних?

Відпускна компенсація без звільнення

Зазвичай відпускну компенсацію працівнику нараховують і виплачують при звільненні. Але в окремих випадках отримати грошову компенсацію за невідгуляні дні відпустки можуть працівники, які не звільняються.

Без припинення трудових відносин компенсувати грошима можна частину щорічної відпустки, що належить працівнику за відпрацьований робочий рік. При цьому тривалість наданих працівникові відпусток має бути не менше 24 календарних днів (ч. 4 ст. 24 Закону про відпустки). Тобто працівник обов’язково повинен використати для відпочинку у відпустці 24 к. дн. А ось решту днів (якщо такі є), за його бажанням, можна компенсувати грошима.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Не можна спочатку виплатити працівнику грошову компенсацію за частину відпустки, а потім надати йому саму відпустку (див. лист Мінсоцполітики від 25.06.2014 № 248/13/116-14)

Для того щоб отримати компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки, працівник повинен написати роботодавцю заяву в довільній формі. На підставі цієї заяви роботодавець видає відповідний наказ (розпорядження).

За бажанням працівника, замінити грошовою компенсацією можна тільки дні щорічної (основної і додаткової) відпустки. Нагадаємо, що до щорічних додаткових відпусток належать відпустки (ст. 76 КЗпП, ч. 1 ст. 4 Закону про відпустки):

— за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці;

— за особливий характер праці;

— інші відпустки, передбачені законодавством (сюди відносимо і додаткову відпустку за стаж державної служби, передбачену ч. 1 ст. 58 Закону про держслужбу*).

* Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII.

Жодних заборон чи обмежень щодо виплати грошової компенсації у порядку, визначеному ч. 4 ст. 24 Закону про відпустки, під час дії воєнного стану не встановлено. Зазначена норма відпускного законодавства продовжує діяти в загальному порядку.

Тож підсумуємо: за бажанням працівника (за його письмовою заявою) та за умови фактичного використання ним за відповідний робочий рік, за який надається відпустка, 24 к. дн. щорічної відпустки, за решту днів невикористаної відпустки, у т. ч. додаткової відпустки за стаж держслужби, йому може бути виплачено грошову компенсацію.

Середня зарплата для відпускних

При розрахунку відпускних керуємося нормами Порядку № 100*. Розрахунковим періодом для обчислення відпускної середньоденної зарплати зазвичай є 12 місяців, які передують місяцю початку відпустки.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

При обчисленні середньої враховуються всі суми нарахованої зарплати згідно із законодавством та умовами трудового договору (п. 3 Порядку № 100). Це, між інших, основна зарплата, доплати і надбавки, виробничі премії тощо. Також до розрахунку відпускних включаються виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов’язків, службового відрядження, вимушеного прогулу тощо), та допомога по тимчасовій непрацездатності.

Виплати, які не враховуються при розрахунку середньої зарплати, перелічені у п. 4 Порядку № 100. Серед них прямо зазначені одноразові виплати (компенсація за невикористану відпустку, матеріальна допомога, вихідна допомога тощо).

При обчисленні відпускної середньої зарплати суму компенсації за невикористану відпустку не включаємо до розрахунку (п.п. «б» п. 4 Порядку № 100)

При цьому не важливо, за який саме вид відпустки працівник отримав компенсацію без звільнення — щорічну основну чи додаткову (у т. ч. додаткову за держстаж).

Середній заробіток для лікарняних

Обчислення середньої зарплати для розрахунку лікарняних (як перших 5 днів за рахунок роботодавця, так і допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок ФСС) проводиться згідно з нормами Порядку № 1266*.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

Середньоденна зарплата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) зарплати, на яку нарахований ЄСВ, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин (п. 3 Порядку № 1266).

Середня зарплата обчислюється роботодавцями на підставі відомостей, що включаються до Об’єднаного звіту (Податкового розрахунку), який подається до ДФС (п. 32 Порядку № 1266). Тобто у розрахунку лікарняних беруть участь зарплатні доходи, які увійшли до бази нарахування ЄСВ і відображені у Податковому розрахунку.

Базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ*).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Сума грошової компенсації у разі невикористання працівником щорічних (основної та додаткових) відпусток включається до фонду оплати праці у складі фонду додаткової заробітної плати (п.п. 2.2.12 Інструкції № 5*). Тобто така виплата є базою для нарахування ЄСВ (див. також лист ДФС від 17.02.2015 № 3155/6/99-99-17-03-01-15).

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 № 5.

Отже, сума відпускної компенсації включається до розрахунку середньої зарплати для оплати лікарняних (декретних).

Висновки

  • Отримати грошову компенсацію без звільнення можуть працівники, які фактично використали за відповідний робочий рік не менш як 24 к. дн. щорічної відпустки.
  • При обчисленні середньої зарплати для оплати відпускних суму компенсації за невикористану відпустку НЕ включаємо до розрахунку.
  • Відпускна компенсація бере участь у розрахунку середньої для оплати лікарняних.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі