Теми статей
Обрати теми

Доплата за завідування бібліотекою: кому можна встановити у ЗСО?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Як установлюється доплата за завідування бібліотекою у закладі загальної середньої освіти (далі — ЗСО)? Чи можна встановити доплату бібліотекарю та завідувачу бібліотеки?

Бібліотеки закладів освіти

Відповідно до ст. 6 Закону № 32/95* за призначенням бібліотеки поділяються на:

— публічні (загальнодоступні), у тому числі спеціалізовані для дітей, юнацтва, осіб з фізичними вадами;

— спеціальні (академій наук, науково-дослідних установ, навчальних закладів, підприємств, установ, організацій).

* Закон України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» від 27.01.95 № 32/95-ВР.

Таким чином, бібліотеки у закладах освіти відносяться до спеціальних бібліотек.

Типовими штатними нормативами № 1205* передбачено, що посада завідувача бібліотеки вводиться у ЗСО, які мають 11 і більше класів. При кількості класів 5 — 10 або 25 — 29 вводиться 0,5 посади бібліотекаря, а при 30 і більше класів — 1 посада бібліотекаря.

* Типові штатні нормативи закладів загальної середньої освіти, затверджені наказом МОН від 06.12.2010 № 1205.

Установлення доплати за завідування бібліотекою залежить від наявності у штаті ЗСО посади завідувача бібліотеки. Далі поговоримо про це детальніше.

Немає посади завідувача

Педагогічним та іншим працівникам, які проводять бібліотечну роботу та роботу з бібліотечним фондом підручників, у ЗСО за завідування бібліотекою (медіатекою) встановлюється доплата в розмірі 5 — 15 % посадового окладу за умови відсутності штатної посади завідувача бібліотеки. Так, про цю доплату зазначено у тексті постанови № 1391*.

* Постанова КМУ «Деякі питання встановлення підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності у державних і комунальних закладах та установах освіти» від 28.12.2021 № 1391.

При цьому в п. 2 постанови № 1391 підкреслюється, що затверджені цією постановою розміри доплат за окремі види педагогічної діяльності встановлюються працівникам:

1) які займають посади згідно з Переліком № 963*;

2) на яких поширюються умови оплати праці працівників закладів та установ освіти.

* Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 № 963.

Тому виходить, що доплата за завідування бібліотекою, передбачена постановою № 1391, не може бути встановлена бібліотекарю ЗСО. Адже ця посада не належить до педагогічних, і за родом своєї діяльності бібліотекар ЗСО є працівником сфери культури (оплатні умови для бібліотекаря ЗСО визначені у наказі Мінкультури від 18.10.2005 № 745).

Водночас у абз. 2 п. 58 Інструкції № 102* передбачена доплата за завідування бібліотекою у розмірі 5 — 15 % посадового окладу за наявності в закладах освіти штатних посад бібліотечних працівників. Конкретний розмір цієї доплати встановлюється керівником закладу освіти за погодженням з профспілковим комітетом, ураховуючи розмір фонду підручників, з яким ведеться робота.

* Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 № 102.

Як ми вже з’ясували, у ЗСО може не бути посади завідувача бібліотеки, але може вводитись посада бібліотекаря. Відповідно керівник ЗСО може встановити бібліотекарю доплату за завідування бібліотекою на підставі абз. 2 п. 58 Інструкції № 102.

Є посада завідувача

Якщо в ЗСО є штатна посада завідувача бібліотеки, то такому працівнику не встановлюється доплата за завідування бібліотекою, оскільки це його прямі обов’язки за посадою. Але окрім виконання цієї функції, до посадових обов’язків завідувача бібліотеки віднесено роботу з формування, обліку, оброблення, організації та зберігання бібліотечних фондів (фондів підручників). Про це йдеться у Довіднику № 168*.

* Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 81. «Культура і мистецтво», розділ «Бібліотеки, централізовані бібліотечні системи»), затверджений наказом Мінкультури від 14.04.2000 № 168.

Фахівці МОН у листі від 29.08.2006 № 1/9-549 роз’яснюють, що завідувачу бібліотеки може установлюватися доплата у розмірах, визначених у п. 58 Інструкції № 102, за роботу із фондом підручників. Тож завідувачу бібліотеки ЗСО може бути встановлена доплата за роботу з бібліотечним фондом (фондом підручників) відповідно до абз. 2 п. 58 Інструкції № 102 у розмірі 5 — 15 % посадового окладу. При встановленні конкретного розміру доплати (у межах діапазону) потрібно враховувати розмір фонду підручників, з яким веде роботу завідувач.

Висновки

  • Бібліотекарю ЗСО не може бути встановлено доплату за завідування бібліотекою на підставі постанови № 1391, але її можна встановити, керуючись абз. 2 п. 58 Інструкції № 102.
  • Завідувачу бібліотеки ЗСО можна встановити доплату за роботу з бібліотечним фондом (фондом підручників) у розмірах, визначених п. 58 Інструкції № 102.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі