Теми статей
Обрати теми

Відрядження в останній день відпустки: чи можна?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівник перебуває у щорічні основній відпустці. Є необхідність направити його у відрядження в останній день відпустки. Як це правильно оформити?

А чи можна одночасно?

У такій ситуації спочатку варто замислитись: а чи взагалі можливий такий варіант, щоб працівник в один і той же день був і у відпустці, і у відрядженні?

Відрядження є роботою, тобто поїздкою для виконання службового доручення. Навіть якщо в цей день працівник перебуває у дорозі? За загальним правилом день вибуття у відрядження табелюється та оплачується як відрядження. Хоча цей аргумент підходить лише для випадку вибуття у відрядження у робочий день. Якщо ж він відбуває у вихідний день, то припис п. 10 розд. І Інструкції № 59* зобов’язує бюджетного роботодавця надати йому інший день відпочинку після повернення. Госпрозрахункові роботодавці мають врегулювати цей момент у Положенні про відрядження.

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 № 59.

Все це стосується випадків роботи, а не відпочинку. Із відпусткою все трохи складніше. Її доведеться перервати. І тут є варіанти.

А як можна?

Варіант 1. Відкликати з відпустки. Цей варіант, як то кажуть, на крайній випадок. Якщо саме цей працівник і саме в той день вкрай потрібен у місці відрядження, то варто замислитись про відкликання його з відпустки.

Але не все так просто. Згідно з ч. 8 ст. 79 КЗпП і ч. 3 ст. 12 Закону про відпустки* відкликання зі щорічної відпустки допускається за трьох важливих умов:

1. Згода працівника. Краще за все, щоб це була письмова згода.

2. Лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства, установи, організації та в інших випадках, передбачених законодавством. Такої підстави, як необхідність направлення у відрядження, законодавство не передбачає. Якщо відрядження дійсно оформлюється, наприклад, задля запобігання простою чи псуванню майна підприємства, то це вже вагомий аргумент і його слід чітко та однозначно зафіксувати у доповідній записці про відкликання працівника з відпустки, а далі — у наказі про направлення у відрядження.

3. Безперервна частина відпустки має становити не менше 14 календарних днів. Наприклад, працівник має право на стандартну 24-денну відпустку. І зараз він перебуває у 14-денній її частині. Тобто відкликавши його з відпустки в останній день, ви порушите правило безперервної частини. Отже, правомірно відкликати працівника вийде у разі, якщо він уже використав чи ще зможе використати безперервні 14 днів відпустки.

* Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Якщо для цього варіанта вирішення виконано усі вимоги, то слід все правильно документально оформити. Найбільш доцільно зробити такі документи:

1) доповідна записка про необхідність відкликання з відпустки;

2) згода працівника на відкликання з відпустки;

3) наказ про відкликання з відпустки;

4) наказ про направлення у відрядження.

Приклади документального оформлення знайдете у статті «Потрібен як повітря: відкликаємо працівника з відпустки» // «Оплата праці», 2022, № 13 (ср. ).

Спеціальних норм, обмежень, заборон чи навпаки дозволів щодо відкликання працівника з відпустки під час дії воєнного стану не передбачено

Варіант 2. Він під питанням. Чи може працівник сам попросити про дострокове переривання відпустки? Законодавство не передбачає такого варіанта. Хоча немає і заборони. Це питання досить дискусійне. І у кожній конкретній ситуації рішення приймається індивідуально. У загальному випадку на це потрібна заява працівника і згода роботодавця.

Водночас не радимо гратись із добровільно-примусовим перериванням відпустки. Адже перевіряючих з Держпраці може насторожити те, що працівник сам захотів проміняти відпочинок на відрядження.

Висновки

  • Працівник не може перебувати в один і той же день у відпустці та у відрядженні.
  • Відкликати працівника зі щорічної відпустки можна лише з важливих підстав згідно з ч. 8 ст. 79 КЗпП.
  • Для правомірного відкликання найдоцільніше оформити доповідну записку, згоду працівника, наказ про відкликання. Після цього — наказ про направлення у відрядження.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі